Peppermyntegull er en deilig hjemmelaget konfekt

Peppermyntekonfekt er veldig enkelt å lage. Her trengs ingenkokekunster eller fingerferdigheter - bare mix - bland - trill og dypp! Og nyyyt!

  • 0,5 dl fløte
  • 500 g melis
  • 1 eggehvite
  • 5 dråper peppermynteolje

Rør og kna sammen til en smidig deig. Trill runde kuler og dypp disse i smeltet sjokolade. Om du smelter halvparten av sjokoladen over vannbad, og så smelter resten av sjokoladen i den varme så får du en litt bedre temperert sjokolade enn om du varmer alt raskt på en gang. Dette gjør at sjokoladetrekket får en bredre "knekk".

Pynt med bladgull mens sjokoladen enda er fuktig.

Denne peppermyntekonfekten er deilig å lage til jul, og holder en stund i kjøleskap. Kanskje dette er en fin gave barna kan lage som spiselig julegave til en besteforelder som "har alt"?

Pass på at gullet er spiselig, for "bladgull" man får kjøpt i mange hobbybutikker er ikke ekte gull, men inneholder giftige stoffer. Rent gull er trygt å spise. Får du ikke tak i bladgull kan du bruke gullkuler eller gullstøv som du får kjøpt på butikker som selger kakebakeutstyr.

Hjmmelagede sjokoladetrøfler

Finhakk tre hundre gram mørk sjokolade. Smelt en teskje vaniljesukker i 1,5 dl varm fløte (ca 90-95 grader), og hell fløteblandingen over sjokoladen.

Rør til en glatt masse. Varm litt over vannbad om ikke alt smelter. Ha i 25 cl brun rom eller noen dråper romessens, en halv teskje kanel, noen spiseskjeer knuste mandelflak og zezt fra en økologisk appelsin, samt et dryss med appelsinkrokan (se i kakepynthylla på butikken).

La sjokoladen stå å avkjøle seg til den setter seg. Sett så ca tyve sjokoladetopper på et bakepapir, og sett i kjøleskapet. Når de er stivnet kan du trille dem til kuler, og rulle dem i kakao.

Andre varianter:

  • Bruk melkesjokolade og hakket nonstop til barn som liker mildere smaker
  • Bruk hvit sjokolade i stedet for mørk
  • Dypp kulene i lys sjokolade og pynt med striper av mørk sjokolade
  • Ha i hakket tørket frukt
  • Ha i hakkede nøtter, for eksempel pistasj- eller pecannøtter
  • Ha i et par dråper peppermynteolje for peppermyntetrøfler
  • Rull kulene i kakestrøssel eller i hakkede nøtter, i kokosmasse eller i gullglitter.
  • Knus noen pepperkaker å ha i for å lage skikkelige juletrøfler
  • Stikk noen hull i en rød chilli, og la den trekke i den varme fløten i 15 minutter for å lage skikkelig chillitrøfler
  • Ha 1/4 ts maldonsalt i blandingen. Salt og mørk sjokolade en en fantastisk kombinasjon!

 

Hjemmelaget daimDaim er en fin gave

Fra Mat på bordet-bloggen har vi blitt inspirert til å prøve å lage hjemmelaget daim. Og dette er farlig godt!

200 gram sukker og 200 gram smør smeltes sammen og kokes til massen er mørk – uten å være brent. 130 grader skal sukkertermometeret vise om du har et slikt. Du kan bruke steketermometer også. Rør godt men forsiktig underveis. Når karamellmassen er ferdig kokt rører du ganske kraftig i den i 10-15 sekunder.

Hell så massen over i en form/stekeplate kledd med bakepapir. La karamellen kjølne i noen minutter, og ha så på masse hakket sjokolade – 50 gram mørk, 50 gram lys. Spre den utover når den har smeltet av sukkervarmen. Så er det bare å vente til daimen er stiv. Da kan den deles med en tung kniv.

Karamellene holder seg lenge på glass eller tett kakeboks. En boks med disse er en perfekt julegave eler vertinnegave.

Barna kan være med å måle opp ingredienser og helle i gryta, de kan hakke sjokolade, og kanskje smøre sjokoladen utover etter at den er smeltet. Men selve karamelljobben er en voksenjobb, for kokende sukker er ekstremt varmt - så vær forsiktig!

Hjemmelaget daim, kuttet i biterHjemmelaget konfekt

Daim-karamellen kan formes til mange andre varianter enn en stor plate. Bruk en liten form og lag en liten plate du kan pakke i cellofan og gi bort i gave til noen. Eller du kan bruke kjærlighetsformer og konfektformer til å lage kjærligheter og karamell-drops. Dette blir supre hjemmelagede gaver til de som liker søtt!

Hjemmelagede karamelldropsHjemmelaget kjærlighet på pinne

Yoghurt med frukt og nøtter til frokost

En enkel og rask frokost - som kanskje er en kjærkommen variasjon fra brødskiver og frokostblandinger?

Et beger youghurt - fruktyogurt eller naturel - biola, kefir eller kanskje skummet kulturmelk - has i en skål, og over har du bær og nøtter som du og barna liker. Superenkelt og veldig godt!

 

Hjemmelaget enkel sjokolademousseSilkemyk sjokolademousse

Finn frem tre bakeboller og en kjele, en mixmaster, en visp og en slikkepott.

Begynn med å smelte 75 gram smør i kjelen, og ha i 300 gram sjokolade i biter. Jeg synes vanlig dronningssjokolade er best, men bruk gjerne både mørkere og lysere sjokolade om det er det du liker best. La kjelen stå i ro vekk fra platen slik at sjokoalden får tid tilå smelte sakte i smøret.

Mens sjokoladen smelter skiller du 6 egg - hvitene i en bolle og plommene i en annen. Pass på at eggehvitebollen er gullende ren, for fettspor vil gjøre at du ikke får vispet hvitene stive. Bruk mixmasteren og visp eggehvitene og en klype salt til myke topper. Visp 3 dl. fløte til myk krem. Visp eggeplommene sammen med 1 ss vaniljesukker til mykt skum. Bland smør og sjokolade til det blir glatt og jevnt.

Nå er de fire elementene klare - eggehvitene, eggeplommene, fløtekrem, og sjokolade-smør.

Begynn med å røre sjokoladesmøret forsiktig inn i eggeplommene. Vend så fløtekremen inn. Så tar du halvparten av eggehviteskummet og vender inn - og til slutt den siste halvparten. Dette er for å bevare mest mulig av den luften du har pisket inn. Men det er viktig at det blir blandet - så ikke vær redd. Om du så pisker ut all luft blir det fremdeles godt og spiselig - bare noe kompakt. Jo mer luft du bevarer jo luftigere blir moussen.

Ha blandingen over i en pen serveringsskål og sett kaldt - i et par timer. Moussen kan også stå over natten om du trenger å lage den på forhånd, men er aller best samme dag som den er laget.

Variasjoner og servering:

  • Om du vil lage en nydelig appelsinvariant har du i revet zest fra en hel økologisk appelsin i sjokoladen.
  • Et par dråper peppermynteolje gir en "after eight"-type
  • Rosiner som har fått trukket i rom noen dager gir en julete luksusdessert til romjulen
  • Hakkede nøtter gir en fin krønsj

Du kan servere moussen som den er, med en skje krem eller med vaniljesaus. Ekstra godt og lekker blir det om du serverer den med noe friskt, for eksempel marinert frukt.

Denne er laget av bringebær og appelsinbåter som er renskåret for hinner. Over er det en marinade av saften fra en halv sitron, en neve hakket mynte og 1/2 ss sukker. Rør sukkeret i sitronsaften og smak til - for surt? Mer sukker :). La gjerne frukten og bærere stå med marinaden et par timer for å trekke maksimalt med smak.

Marinert fruktsalat til sjokoladedessertLekker hjemmelaget sjokolademousse med frukt

 

Kyllinglår med perlespeltKyllinglår er rask mat til hverdag og fest

Dersom du har en hel kylling så begynn med å dele opp kyllingen i serveringsstykker. La gjerne noe av bena sitte igjen på bryststykkene. Legg kyllingen i en ildfast form.

En god og lettvint marinade som passer godt til kylling lages enkelt slik:

Ha 1 dl god olje i en ziplockpose sammen med en ss paprikapulver, 1/2 ts salt, 1 ts malt koriander og 1/2 ts cumin. Ha kyllingen i og la den ligge over natten slik. Om du har dårlig tid så kan du pensle kyllingen med marinaden og sette den rett i ovnen. Det blir deilig det også!

Stek kyllingen på 160 grader i 40-60 minutter. Sjekk om den er ferdig ved å stikke inn en kniv ved benet og se om den er gjennomstekt eller rosa. Ved steking på såpass lav temperatur blir kyllingen saftig og fin. Men skinnet blir ikke sprøtt. Ønsker du sprøtt skinn må du når den er nesten ferdig sette varmen opp til 230 grader i kanskje fem minutter. Følg med nå på slutten, slik at skinnet blir gyllent men ikke svidd.

Kyllinglår er rask hverdagsmatGode grønnsaker til salat med perlespelt

Perlespelt skylles i kaldt vann og has i gryte med dobbelt så mye vann som korn. Ha salt i vannet. For ekstra velsmakende korn har du i kraft, eller buljongterninger i stedet for salt. Når spelten er ferdig kokt har du i grønnsaker du liker – for eksempel hakket ruccola, hakket bladpersille og finsnittet purreløk.

Stekeskyen etter kyllingen kan brukes som den er, eller du kan lage en saus av den ved å sile den i en gryte, og smake til med soyasaus og en skvett worcestershire sauce, samt røre inn et par treninger med kaldt smør.

Dersom det blir rester til overs kan du rense kyllingen, og blande sammen med speltsalaten og litt av sjyen – så har du en nydelig kald kyllingsalat til morgendagens matpakke!

Har du litt tid og overskudd til overs? Lag kraft av det som blir igjen av ben og rester! Legg alt avkapp og ben i en kjele og dekk med vann. La det koke opp og skum av godt. Ha i de krydderne du liker og har tilgjengelig. I denne brukte jeg hel allehånde, hel pepper, hel stjerneanis og persillestilker – enkelt og godt! La kraften trekke så lenge du har tid til – helst et par timer, og gjerne over natten! Sil så av og frys sausen til en annen dag – eller lag saus til kyllingmiddagen av den om du rakk å få på kraftgryta i tide.

Matpakke tips med middagsresterDet er enkelt å lage god kyllingkraft

Epleterte er god kake til farsdagHjemmelaget wienerbrød med appelsinfyllPai med bær og vaniljekrem

Den andre søndagen i november er det Farsdag!

I 2013 er det søndag 10. november. Det å gjøre litt stas på pappa er fint, og kanskje barna kan bake kake til pappa denne dagen?

Har dere litt dårlig tid er kanskje rullekake et godt tips? Ønsker barna å lage kaken helt selv, så kan selv de aller minste få til å lage "Thomas-kake", og litt større barn klarer å lage Brownie og sjokolademuffins med kun litt støtte.

Har du litt mer tid så er epleterter eller gresskarpai kanskje gode tips? Om pappa ikke er så veldig glad i de søteste kakene, er det å lage god gjærbakst ofte en vinner -for eksempel en lekker kringle.

Og om dere ønsker å lage en skikkelig dessertkake og har litt tid til å bake, så er Victorioskake et godt valg! Dette er virkelig en lekkerbisken som alle sjokoladeelskere vil sette pris på! Alle oppskriftene finner du ved å klikke på lenkene i listen nedenfor.

God farsdag!

Gresskarpai med isVictorious-kake er en deilig dessertkake

Alle liker en god kringleRask og enkel kake til farsdag

Thomas-kake kan de minste barna bake selvRaske sjokolademuffins

Victoriouskake er deilig dessertSjokekolademousse er deilig i kake

Denne kakeoppskriften har jeg funnet i Familiekokeboka til Tom Victor Gausdal. Den smaker himmelsk, og sjokolademoussen er lett som en fjær! Denne kan helt fint serveres som dessert etter en elegant middag - gjerne sammen med noen friske bær.

  • 150 gr sukker
  • 150 gr smør
  • 150 gr mørk sjokolade
  • 8 egg, skilt i hviter og plommer

Visp eggehvitene til stiv marengs, og ha sukkeret i litt etter litt underveis. Smelt smør, og ha sjokoladen i smøret. Smelt sammen. Visp inn eggeplommene en etter en. Bland så marengs og sjokoladeblanding. Smør en form og strø den med sukker. Ha i drøyt halvparten av røren. Sett resten av røren kaldt. Stek kaken i en springform i ca 40 minutter på 160 grader. Avkjøl så på rist.

Spre resten av røren over, og dryss på revet sjokolade. Server.

Myk og deilig sjokoladekake for viderekommedeSjokoladekake, sjokolademousse og revet sjokolade

 

Hjemmelaget bountyBounty er deilig hjemmelaget konfekt

Bland:

 

  • 200 gram revet kokos
  • 1/2 dl kokosmelk
  • zest fra 1 økologisk sitron
  • en god neve hakket sitronmelisse
  • 100 ml extra virgin kokosfett, som Cocosa eller lignende
  • 2 ss lønnesirup

 

Juster blandingen med litt ekstra kokosmelk eller kokosfett om den smuldrer og ikke henger helt sammen. Smak til - liker du en litt søtere smak kan du tilsette litt stevia eller litt mer lønnesirup. Trill runde kuler og sett kaldt mens du begynner å smelte sjokoladen til sjokoladetrekk.

Det er enkelt og rask å lage BountySjokoladetrekk krever temperering av sjokoladen

Smelt 100 gram mørk økologisk sjokolade sakte over vannbad. Hakk 100 gram sjokolade til, og hell den smeltede sjokoladen over den hakkede, og la det stå i ro og smelte sakte. Rør så sammen. Denne prosessen gjør at sjokoladen blir rett temperert og danner et fint skall når den stivner igjen.

Dypp så hver kule i sjokolade, dryss på litt havsalt og la stivne sakte. Legg så bountysjokoladene i en tett boks og oppbevar i kjøleskap.

Hjemmelaget lavkarbo godteriSjokolade og kokoes er en deilig kombinasjon

 

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter