Den 17. oktober er det Epledagen, og hele oktober er Eplemåneden! Da har vi en gylden anledning til å feire de norske eplene og all markens grøde vi kan nyte nå på høsten!
En rask og enkel dessert er er å lage Tilslørte bondepiker - med vaniljekrem! En herlig eplekringle kan lages på forhånd og fryses, for så å lunes raskt i ovnen på lav varme når den skal spises.
Har du litt mer tid å bruke, så er kanskje noen lekre epleterter en god ide?
Lekre epleterter - med sprøtt og litt salt terteskall ytterst, myk og søt frangipane inni - og friske eplebiter og små sprø nøttebiter - Nydelig!
Terteskall
Tertedeigen lages som en klassisk 123-deig med en ørliten vri:
- 300 gram hvetemel
- 200 gram smør
- 100 gram melis
- 1/2 ts salt
- 1 egg
Kjør alt bortsett fra egget i en foodprosessor. Når smøret er finfordelt i melet has egget i, og kjør til deigen såvidt begynner å smule seg. Samle den raskt med hendene og pakk i plast og leg i kjøleskapet. Ideelt bør deigen ligge over natten, men noen timer går bra det også.
Frangipanerøren
Frangipane lages vanligvis med mandler. her er de byttet ut med 50/50 pecan- og pistasjnøtter. Anne nøtter kan brukes, så ta det du liker best.
- 50 gram pecannøtter
- 50 gram pistasjnøtter
- 100 gram melis
- 100 gram smør
- 2 egg
- Zest fra en hel sitron og saft fra en halv.
Kjør alle ingrediensene bortsett fra eggene og sitron saft og zest i en foodprosessor. Kjør til en jevn masse. Ha så i ett egg om gangen og kjør til røren samler seg. Til slutt has sitronzest og -saft i og blandes godt inn. Sett kaldt når den er ferdig.
Eplefyll
Eplefyll kan lages på mange måter. Den enkleste er rett og slett å ha i rå eplebiter blandet med litt sukker om eplene er sure. En litt mer forseggjort variant kan lages ved å steke eplebåter i smør og honning, samt en kanelstang, en stjerneanis og noen hele kardemommebelger. Stek til alt er gyllent og eplene er myke. En skje eplesyltetøy ferdig kjøpt kan også brukes.
Montering og steking
Når tertedeigen, frangipanerøren og eplefyllet er ferdig er du klar til å montere kakene.
Kjevle ut deigen til en tynn bunn. Skal du lage småkaker i sandkakeformer skal deigen være tynn - et par millimeter. For litt større kaker, som i en ramakin, kan deigen være litt tykkere - tre-fire millimeter. Skal du lage en hel pai kan deigen være fem-seks millimeter tykk.
Smør formene du skal burke godt med smør, og legg i deigen. Prikk bunnen og sett kaldt om de ikke skal stekes med en gang. Dette kan du gjerne gjøre dagen før du skal steke kakene. Når du skal steke dem fyller du i eplefyll og frangipanerøre.
Oven skal stå på ca 190 grader. Små kaker stekes i ca 15 minutter. Store kaker og hele paier trenger opp til en halvtime. Følg med og ta kaken ut når den er gyllen og fast.
Servering
De små kakene er så lekre at de kan serveres som en utsøkt dessert til et hvilket som helst middagsselskap - fulgt av en kule god vaniljeis eller mykt vispet krem, eller kanskje barna foretrekker vaniljeis? Større kaker er litt mer robuste og kan selvsagt også brukes som dessert, og også has med i piknikkurven eller være en deilig kake til kaffen når man har gjester eller det er noe litt ekstra.