Ingrid PrøschDen 31. mai kunne vi lese i Aftenposten; "Kom igjen, kjerring. Skaff deg en jobb. Det er alle tjent med.". Dette er Joachim Lunds bidrag i deltidsdebatten som raser om dagen.

Her er det mye å ta fatt i. Og la oss begynne med det minst viktige først:

 

Skjellsordet

Er Lunds tone en vi skal akseptere i en offentlig debatt? At Aftenposten trykker et slikt utsagt på kommentarplass er uakseptabelt. Skal vi akseptere at det brukes skjellsord mot dem man er uenig med? Hva med menn som arbeider deltid for å få mer familietid og som hylles i sin samtid? Dette er "debatt" på lavmål, og la oss gå raskt videre fra dette kalde gufset fra en forgangen tid.

Les mer: Deltid og likestilling

Familie som holder hender ved havetI alle familier er det viktig å forsøke å skape balanse mellom alle familiemedlemmenes behov. Et prinsipp vi kan legge til grunn er dette:

"Søk balanse for deg og familien" - og utdypet kan vi si: "Det er lettere å være emosjonelt tilgjengelig når du føler at du er i balanse. Skap et støttende nettverk, sett realistiske mål, sett mennesker før gjenstander, og ikke vær redd for å si "nei". Gjenkjenn individuelle behov i familien og møt dem i størst mulig grad uten å gå på akkord med din fysiske og psykiske helse. Vær kreativ, og ha det moro som forelder, og ta tid til å ta vare på deg selv."

Ja - så enkelt, og likevel så utrolig vanskelig. De fleste familier må aktivt jobbe med dette punktet hver eneste dag, og utfordringene står i kø i den travle hverdagen de fleste lever i. I balansegangen ligger lykken begravd, og livskunstneren i oss bør få styre valgene våre.

Les mer: Voksnes vs. barns behov

Ingrid PrøschDenne artikkelen sto på trykk i nummeret "Growing Child" av The Attached Family i 2010. The Attached Family er et magasin som utgis av Attachment Parenting International. Artikkelen er skrevet at Tilknytningspedagogenes Ingrid Prøsch. Prøsch er International Editor i magasinet. Artikkelen ble skrevet våren 2010, og gir et internasjonalt perspektiv på foreldrepermisjon. Den er gjengitt her med tillatelse fra The Attached family.

Parental leave, an international perspective

In Europe, two of the hottest family topics discussed, both at political round tables and at family dinner tables, are the question of daddy’s presence in a young child’s life and the parental leave systems’ implications for gender equality.

Les mer: Parental leave, an international perspective  

Elizabeth Pantley

"Hjelp! Jeg blir så frustrert av den endeløse strømmen av råd jeg får fra svigermor og broren min! Uansett hva jeg gjør, gjør jeg det galt. Jeg elsker dem begge, men hvordan får jeg dem til å stanse med å gi meg alle disse uønskede rådene? "

På samme måte som barnet ditt er en viktig del av ditt liv, er han også viktig for andre. Folk som bryr seg om barnet er knyttet til deg og barnet på en spesiell måte som åpner for deres meninger. Å vite det kan gi deg en grunn til å håndtere rådene på en måte som etterlater alles følelser intakt.

Uavhengig av råd så det er din baby og du vil oppdra barnet ditt slik du tror det er best. Derfor er det sjelden verdt å lage krig over en velmenende persons kommentarer. Du kan svare på uønskede råd på en rekke måter.

Les mer: Hvordan håndtere uønskede råd på en vennlig måte?

Jesper Juul

Innledning fra boken Bonusforeldre

For en generasjon siden var man stefar eller stemor når man bodde sammen med en partner som hadde barn fra før. Man var i stedet for den biologiske moren eller faren. Uttrykket stammer fra den gangen ekteskapet var en sosial nødvendighet både moralsk og økonomisk, og denne tittelen fikk av mange grunner en negativ klang. Etter hvert har samboerskap og ekteskap i langt større grad blitt et følelsesmessig og eksistensielt valg, og derfor er det moderne uttrykket «bonusmor» både passende og mer optimistisk. Ordvalget betyr ikke at denne spesielle rollen i en familie alltid er forbundet med idyll, men det er i det minste lagt opp til noe konstruktivt.

Les mer: Bonusforeldre