Har du konfektformer? Man kan kjøpe flergangsformer i silikon, eller engangs i folie. Smelt 100 gram sjokolade over vannbad. Hakk 100 gram sjokolade til, og hell den smeltede sjokoladen over den hakkede og la den smelte sakte. Rør godt. Ha litt sjokolade i hver form, og snu på formen så sjokoladen dekker kantene helt opp til kanten av formen, og danner en sjokoladeskål. La sjokoladen stivne på benken – ikke i kjøleskap.
Når sjokoladeskallet er stivt har du i litt gresskarmos, som vi lærte å lage her på Leve med barn-bloggen tidligere. Dekk med smeltet sjokolade, og la stivne sakte. Så er de herlige gresskarsjokoladene klare til å nytes!
Mange gresskarsupper er veldig tykke og veldig søte. Denne suppen er balansert, deilig og salt - og har en lett og fin konsistens.
Ha 1 liter kyllingkraft eller buljong i en kjele. Rør inn 2-4 dl gresskarpuré og ca 1 dl fløte. Kok opp. Smak til med salt og pepper.
Ha så i:
- Mais fra to maiskolber
- 1 rød paprika i terninger
- 50 gram aspargesbønner i biter
- en liten neve frisk salvie, hakket (kan sløyfes eller erstasses med andre friske urter)
- eventuelt litt revet zest fra en økologisk sitron og noen sitrondråper.
- Stekt kylling
På bildet er det brukt rensede rester av stekt kylling. Har du ikke rester kan du ta to kyllingbryst og dele i biter, krydre lett med salt og pepper og steke i olivenolje.
Dersom du har kraft/buljong klar, og har gresskarmosen ferdig, så tar denne lekre suppen bare noenfå minutter å lage!
- 2 egg
- 2 dl melk
- 1/2 dl olivenolje
- 3 dl mel
- 1 dl gresskarmos
- 1 ts høstkrydder
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
Bland det våte og tørre hver for seg, og visp så inn det tørre i det våte. La røren svelle så lenge du har tid til – helst en halvtimes tid. Om du ikke har tid steker du dem med en gang – da blir de litt mer kompakte, men likevel gode! Stekes i tørr panne til de er gyldne og delikate.
Disse gresskarpannekakene er deilig som en god frokost på Halloween, eller som en lun og deilig søndagsbrunsj høstdag i november. Gresskarpannekakene er deilige kalde også, og passer godt i matpakken på Halloween.
Ja – eller Pumpkin Spice Hot Chocolate – utrolig men sant er dette virkelig deilig! Varm opp 6 dl melk, og rør inn 4 ss gresskarmos og 1 ts høstkrydder. Brekk opp en plate kokesjokolade og ha i melken. La den smelte sakte og rør godt. Gresskarmosen er silkemyk, og blander seg umerkelig med melken.
Server gjerne med marshmellows eller en kremptopp med et krydderdryss over. Dette er høststemning på sitt beste! Kanskje en fin ide til kveldsmaten på Halloween?
Matgresskar er bedre til mat enn store pyntegresskar. Det helt til venstre på bildene over her heter butternut, og er deilig! Det til høyre heter hokkaido, og er også et godt gresskar. En måte å bruke gresskaret på er å dele gresskaret i biter, og fjerne kjernehus og kjernetråder, og så gni inn stykkene med litt olje. Legg dem med skallsiden opp i et ildfast fat. Bak dem så ca 1 time på 200 grader.
Når de er ferdig bakt kan du ta av skallet, og mose kjøttet til en glatt puree med stavmikseren. Denne gresskarmosen kan danne base for en hel rekke med godsaker!
Noen gode retter er gresskarpai, gresskarmuffins, gresskarsuppe og gresskar-kakao.
En sunn og nydelig is til barna lager du superenkelt ved å kjøre 500 gr frosne jordbær sammen med 3 dl eplejuice i en smoothiemaskin eller foodprosessor. Blir isen litt for tykk kan du ha i litt mer juice. Om du vil ha den som is, så bruker du lite juice og serverer isen med skje Vil du ha den tynnere har du i mer juice, og serverer med sugerør. Pynt gjerne med litt hakkede friske jordbær!
Isen kan også laget med mango eller ananas. Isen kan fylles på ispinne-beholdere for å lage pinneis om du vil.
Smoothie trenger absolutt ikke inneholde søtstoff, yoghurt og banan - det enkle er ofte det beste!
Dette er en superenkel men skikkelig stilig måte å lage en flott bursdagskake på! Her gjør pynten mye av seg, uten at vi må bruke lang tid på avansert pynting.
Først må du lage en langpannekake - brownie eller sjokoladekake - det bursdagsbarnet ønsker seg. Et tips til barn som ikke tåler gluten eller melk er at Toro Langpannekake er både gluten- og melkefri. Det å lage samme kake til alle i selskapet er en hyggelig gest til allergikerbarna.
En god oppskrift på sjokoladekrem er denne:
- 200 gram romtemperert smør (bruk plantemargarin om du har melkeallergikere til bords)
- 200 gram melis
- 200 gram smeltet sjokolade (det finnes melkefri sjokolade på de fleste fullsortimentsbutikker)
Kok opp et par dl juice og smak til med sukker (prøv med 1 ss pr liter juice). Ha i en ts kanel og et par hele stjerneanis. La sausen trekke en stund. Tykne sausen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.
Denne sausen kan lages i god tid før den skal brukes. Den er perfekt å ha med på hytta i påskeferien, så har du en perfekt påskesmak å friske opp en sjokoladekake eller is - eller over en fruktsalat. Herlige desserter i påsken!
Dette er en superenkel, men smaksrik og nydelig dessert! Denne er så enkel at selv yngre barn klarer å lage den på egenhånd - så lenge de får hjelp med å håndtere stekeovnen.
Sett ovnen på 200 grader. Ha bær i ildfaste porsjonsskåler. Bærene kan gjerne være frosne. I varianten på bildene er det brukt bringebær og blåbær.
Hell over ferdig kjøpt vaniljesaus og sett skålene i ovnen. Gratiner dem til sausen er gjennomvarm og du begynner å få gyldne flekker på toppen. Ønsker du en fastere konsistens på desserten bruker du vaniljekrem i stedet for vaniljesaus.
Serveres varme som dessert etter gode middager! Kanskje den gule fargen gjør seg godt som påskedessert?