Adventskakao skaper god førjulsstemningHakket lys og mørk sjokolade

De fleste barn liker kakao, og det å gjøre noe ekstra noen dager i adventen er hyggelig. Hva med å koke opp melk, og hakke en sjokoladeplate, og så la hver og en blande sin egen sjokoladekopp ved bordet? Det å få forsyne seg selv, og det å blande og røre er ofte stas!

Kakaoen kan serveres med mandelskiver eller med krem. Dersom du drysser litt kanel og kardemomme på kremen gir det en ekstra julete duft og smak. Dersom det er lørdag kan kanskje barna få en sukkerstang å røre med? Den setter en god ekstra smak til kakaoen.

Kakao med krem og sukkerstang gir julestemning

Spøkelser laget av marengs

Marengs formet som spøkelser, og som har fått øyne og munn av smeltet sjokolade skaper skummel stemning! Smelt et par ruter sjokolade i vannbad eller i microen, og la barna pynte med en cocktailpinne eller tannpirker. Dere kan pynte ferdig kjøpte pikekyss, eller lage dem selv med denne oppskriften:

Seks eggehviter piskes med 230 gram sukker. Ha sukkeret i litt etter litt og pisk lenge til massen er helt stiv. Ha da i en klype salt og noen dråper sitronsaft. Ha marengsmassen i en sprøytepose, og lag store spøkelsestopper. Stek dem på 110 grader i ca 1 time. Avkjøl helt, og oppbevar dem i en tett boks. De vil se supre ut på et kakefat til Halloween, og de vil også være kule på toppen av muffins som kan serveres i en spøkelsesbursdag!

For flere Halloweentips kan du følge denne lenken. Søk også på Halloween i søkefeltet til venstre på siden.

Norgesglass med fløte, kjærnemelk og smørHjemmelaget smør i skål

Det kan være sunt for barn å vite hvordan vi lager grunnleggende matvarer, og hvor maten vi spiser kommer fra. Det kan også være en fin ting at barna får en forståelse og respekt for arbeidsmengdene involvert i fremstillingen av en del matvarer.

Det å riste fløte eller rømme til smør kan være en super aktivitet for barn. Ha en kartong fløte, eller et beger rømme, på et helt rent syltetøyglass og skru lokket tett på. Så begynner dere å riste. Man skal holde på ganske så lenge, så ikke fortvil når det ser ut til å skje lite. Plutselig samler fettstoffene seg og man ser at det klumper seg i glasset! Man må nok beregne noen pauser innimellom, eller sørge for at man er flere som bytter på å gjøre ristejobben. Sett glasset i kjøleskapet om dere trenger en lengre pause.

Når smøret har samlet seg sitter man med et glass med smør og kjernemelk. Ta ut smøret og tilsett ca 1/3 ts salt - eller smak til etter egen smak. Kna smøret forsiktig for å få ut resten av kjernemelken. Du kan gjerne tilsette hvitløk og urter - så har du ditt hjemmelagede urtesmør. Kanskje det kunne vært noe å ta med i vertinnegave neste gang du er invitert bort?

Kjernemelken tas vare på å has i vaffelrøre, pannekakerøre, brøddeig eller lignende. Den tåler fint å fryses. Du kan også koke den inn i en liten kjele. Rør kontinuerlig og etter noen minutter får du en tykk smørbar masse som kan minne litt om prim i smaken. Du kan smake til med litt vaniljesukker om ønskelig. Fra en fløtepakke får du akkurat nok til en skive. Av en fløtepakke på 1/3 liter får du ca. 100 gram smør.

Kjernemelk som pålegg

Høstens grønnsakerGryte med kylling og grønnsaker som skal bli til suppe

Det bugner av gode grønnsaker til gode priser nå. Det å lage gode supper skaper god stemning og gode lukter i huset. Kyllingsuppe er en fin variant. Legg en hel kylling i en stor kjele sammen med noen smaksrike grønnsaker som løk, fennikel, gulrot, sellerirot og purre. Disse grønnsakene skal kastes når de har gjort sitt for kraften, så ha i nok, men ikke for mye. La så vannet koke opp, og hold temperaturen på kokepunktet. Skum av underveis. Etter at du har skummet av et par ganger har du i krydder. Grunnen til å vente med krydderne er at har du de i mens du skummer av så vil du skumme av dem også - for mange krydder flyter.

Gode krydder kan være hel pepper, hel allehånde, bukkehornsfrø, hel koriander, nellikspiker (ikke for mange for da dominerer den smaken), kanelstang, laurbærblad og sennepsfrø.

Etter en times tid er kyllingen gjennomkokt. Da kan du ta den ut og sile kraften. Ha den så tilbake i kjelen og tilsett de grønnsakene du vil bruke i suppen. Ha i de med lengst koketid først, og ha i de andre etterhvert, slik at ingen av dem blir overkokt. Smak til med salt. Rens kyllingen og ha kjøttet i kraften.

Server med godt smør og varme rundstykker eller flatbrød, så har du skikkelig gjestemat en søndag! Mye kan gjøres helt klart på forhånd. Kok kyllingen og rens den. Del alle grønnsakene og dekk til. Så når tiden er inne koker du bare opp den silede kraften, og har i grønnsaker og kylling som beskrevet over slik at alt blir kokt og varmt. Du kan også gjøre hele suppen klar og så varme den opp, men da risikerer du litt overkokte grønnsaker.

Kyllinger i gryte som skal bli til kyllingkraftHjemmelagede rundstykker

Eggeomelett med grønnsaker

Den andre fredagen i oktober feires eggets dag over hele verden. I 2012 blir dette på fredag den 12. oktober.

Hva med å prøve dere på noen egge-eksperiment i ettermiddag?

Hvordan få egg til å flyte? eller Hvordan se forskjell på kokt og rått egg?

Eller kanskje lage en eggerett til middag? Thinkegg har noen lekre oppskrifter. Her på "Leve med barn" finner du også oppskrift på omeletter barna kan lage selv.

Nysgjerrigper-sidene kan dere lese morsome fakta og annet om egg sammen med barna. Her leser vi for eksempel at "Hvite høns får gule kyllinger, og gulfargen får kyllingene blant annet fra maten inni egget, nemlig den gule plommen." og dere kan prøve å lage en sprettball av egg!

Eggekartongen kan kanskje brukes til å lage noen morsomme dyr?

 

(Bildet er lånt fra http://www.thinkegg.com/recipes/)

Omelett med ost og paprikaOmelett med smøreost

Selv de minste barna kan lære å lage omelett. Og det er gøy å spise mat man har laget helt selv! Og mange barn synes også det er stas å lage mat til de voksne.

Finn frem ett egg pr barn og to egg pr voksen, en liten mugge med kaldt vann, salt, smør og valgfritt fyll. Noen gode fyll er finsnittet gullrot, tubeost, paprikastrimler, finhakket løk, soppskiver - eller alle andre grønnsaker barna hos deg liker. Finsnitt grønnsakene og legg ferdig på et fat før dere begynner.

Fylt omelettLa barna knekke egget sitt i en liten skål. Selv de minste klarer dette med litt veiledning de første gangene. Lær så barna regelen "en skje vann for hvert egg og en skje for bollen". Bytt gjerne vann med melk eller fløte. Ha så i litt salt, og la barna vispe godt.

Varm en liten panne med litt smør i. La så barna helle eggeblandingen i panna. Stek på middels varme til omeletten er nesten stiv. Ta så stekepannen av platen og sett den på en bordskåner nær barnet. Minn dem på at pannen er varm, men ikke stress med at de kan brenne seg.

Nå kan barna fritt velge bladt de ingrediensene som er satt frem til fyll. Når de er ferdige med å fylle omeletten, så kan du flippe den over i to, klemme sammen kantene litt, og sette den tilbake på platen et minutt eller to til den er gjennomvarm.

Omelett er deilig sammen med brød og salat. Omeletter holder seg fint i kjøleskap et par dager, og er super matpakkemat.

Fredag 12. oktober 2012 er det Verdens Eggdag. Hva med å sende med barna en egenlaget omelett i matpakken denne dagen? Omeletten kan gjerne gjøres klar kvelden før om tiden er knapp på morgenen.

Egg og ost til barnas egen omelettToåring lager egen omelett

Grønnsaker og annet godt til fyll i omelett

Fårikål i en stor gryte med hele pepper

Den siste torsdagen i september er det Fårikålens Festdag, i 2012 blir det den 27. september.

  • ca. 2 kg fårikålkjøtt av ferskt og kortreist lam
  • 1 1/2 stor hodekål (ca 2 kg)
  • 3 ss hel pepper
  • 2 ts salt
  • Vann
  • 500 gr Gode pølser

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Bruk en kjele som er passe stor - den skal være ganske så full når du har hatt kjøtt og kål i. Hell på vann til det står ca 1/2-veis opp i kjelen. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 2 timer. Jeg legger et par røkte kjøttpølser på toppen i gryta de siste 10 minuttene. Slik fikk vi alltid fårikål da vi var barn, så det er slik jeg synes det blir aller best! Serveres med rykende varme mandelpoteter eller hvite bønner.

Vil du gjerne samle venner til fårikål, men ikke lage den selv? Hva med å ta initiativ til å gå ut å spise sammen? Her er en oversikt over steder rundt i Norge som serverer fårikål i disse dager.

Oppskriften over passer fint til fire voksne og et par barn. Man skal beregne ca 500 gram fårikålkjøtt per voksen, og ca samme mengde kål.

Ferdig laget fårikålgryteEn fårikålporsjon for et lite barn

Gulrøtter med utskåret hjerteGulrøtter med utskåret hjerte

Matpakker med annet innhold en brødskiver har i media den siste tiden blitt kalt "Fancy matpakker". Og Fancy - det er altså litt ekstra grønnsaker og frukt, middagsrester og annen hverdagsmat enn de evinnelige skivene.

Ekstra utsatt for kritikk har det vært at enkelte matpakkelagere stikker ut fine fasonger av maten, for eksempel hjerter og stjerner. Flere av kritikerne har tatt til ordet for at det nok blir mye sløsing om maten, og at tidsbruken er absurd.

Vel, det å dele en gulrot i skiver tar ca 5 sekunder, og det å stikke ut hjerter i skivene tar kanskje fem sekunder til. Så ti sekunder brukt på hjerter, som mange barn elsker å få, og elsker å spise. Og mange barn ser kjærlighetserklæringen i et hjerte i matpakka. Vel verdt sekundene spør du meg. Og sløsing? Neida, ikke om du bruker både hjertet og skiven med hull!

Ferdig matpakke med gulrothjerter

Rabarbrapai med vaniljekrem og jordbærJordbær og rabarbra klar til å bli pai

Paideig:

  • 150 g smør
  • 350 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 3 stk eggeplommer
  • ca 3 ss kaldt vann

Ha alle ingrediensene bortsett fra vannet i en foodprosessor, og kjør til det blir jevnt. Ha så i vann og kjør til en fin deig.

Pakk deigen i plast og hvil den i kjøleskapet i en time. Kjevle så deigen tynt ut å kle en smurt paiform med løs bunn. Skjær av kantene for en pen finish.

Ha så i en boks piano vaniljekrem eller hjemmelaget vaniljekrem.

Ha ca 600 gram rabarbra som er skrelt og kuttet i biter i en skål sammen med 200 gram rensede jordbær, delt i fire. Hell over ca 100 gram sukker og et par ss potetmel. Rør godt. Ha så rabarbra- og jordbærbitene over vaniljefyllet. Lag strimler av deigen og lag et pent gitter over paien. Pensle med egg og stek i ca 35 minutter på 200 grader.

Dryss over melis ved servering. Server med vaniljeis.

Gitter over paien av rabarbra og jordbærSkall fra rabarbra

Paideiggitter på rabarbrapaiRabarbra rett fra kjøkkenhagen

Frokostblanding gjør seg i matpakkerMatpakke med brødskiver, frukt og grønnsaker for sultne skolebarnMatpakke med havregryn og påleggsruller er sunt og lekkert


"Det er ikke morsomt å spise sin mat

når den ligger i pakke og ikke på fat"


...heter det i Matpakkevisa til Knutsen og Ludvigsen. Og der er ikke alltid like apetittvekkende å ta opp en matpakke med tørre skiver og kjedelig pålegg. Det trenger ikke være tidkrevende og vanskelig å lage spennende og sunne matpakker. Et tips er å kjøpe bokser med flere rom. De blanke boksene på mange av bildene her er fra Grafit, og har ett stort og to små rom. Boksene er løse og kan tas ut og tilpasses etter behov.

Matpakke med kjeks, brød og fruktDet er ikke alle barn som er så veldig glad i brødskiver. Kanskje de kan få med seg frokostblanding eller havregryn i matpakken i stedet? En porsjon med havregryn i boksen, og kanskje en liten boks syltetøy, honning eller bær? Det er lurt å pakke inn boksen i plast eller aluminiumsfolie slik at grynene ikke detter ut før måltidet. En rotete matpakke er ikke så delikat. Husk å pakke med en skje og en serviett. Og så has melk med i en liten flaske ved siden av.

Eller hva med noen sunne grove kjeks eller knekkebrød med myk ost eller leverpostei?

Andre alternativ til vanlige brødskiver kan være matmuffins, små omeletterpizzasnurrer, matpakkevafler, maispletter eller havrehorn med ost og skinke. Alle disse variantene kan fryses, og legges i matpakken direkte fra fryseren. Når det nærmer seg lunsj vil maten ha tint og være fersk og god å spise.

Er barna hos deg mer glad i pålegg enn i brød? Kanskje pakke noen salamiruller og osteruller, eller noen mårpølseskover eller babybellost i matboksen?

De fleste av oss synes at mat med mange farger gir apetitt. Og det samme med frukt og grønt. Så det å tenke på å ha litt ulike typer frukt og grønt i huset, slik at matpakken kan varieres er lurt. En halv gulrot i staver sammen med noen paprikastenger og et par sukkererter ser lekkert ut. Noen grønne og røde druer er innbydende og det samme med et par jordbær, bringebær eller blåbær.

"Frukt som er delt opp spises opp" heter det. Og mange synes det er lettere og spise frukt om den er delt opp. Pærer, melon, fersken og plommer som deles i båter holder seg godt. Epler kan deles i fire, og pakkes i plast eller smøres med litt sitron for ikke å bli brune og tørre.

Barn kan være med å lage disse pakkene. Selv de minste barna kan legge druer og alt annet i boksene, og eldre barn kan gjøre mesteparten selv.

Det viktigste rådet her er å ha noen gode bokser, og å tenke variasjon. Ta med "matpakke-mat" på handlelisten, og tenk at gode matpakker er god omsorg.

Nybakte horn er perfekt i matpakken til barnMatpakke med spekepølse, frukt og grønnsaker, og havregrynMatpakkeIkke glem skje og serviett når det er frokostblandingMatpakke for barnehagebarn, brødskiver, frukt og youghurt

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter