Agurkene som brukes til sylting modnes i september. Agurkene vaskes godt og skrubbes litt slik at de stive småhårene på utsiden blir slepet av. Agurkene prikkes så med en nål, og her er en maiskolbegaffel perfekt for en liten barnehånd. Ha et stort kar med sterk saltlake klar (100 gram per liter vann) og legg, eller kast..., agurkene i laken etterhvert som de er prikket. Nå skal de ligge her å trekke i ca et døgn.

Barna hjelper til med prikking av agurkeneFerdig prikket agurk kastes i lakenAgurker i krydderlake

Kok en sterk krydderlake av:

  • 2 liter vann
  • 500 gram sukker
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 ss pepperkorn
  • 5 allehåndekorn
  • 10 nellikspiker
  • 2 ts skivet fersk ingefær
  • 1 ss korianderfrø

Avkjøl laken helt. Skyll agurkene godt, og del dem i skiver. Fyll skivene i rene glass med krondill, eller vanlig dill mellom lagene. Fyll på laken i glassene til det dekker helt. Skru på tette lokk og la de stå kaldt en uke. Sil av laken, kok den opp, avkjøl og hell over agurkene på ny. Skru på rengjorte lokk og la de stå en uke til. Nå er agurkene klare til bruk. De holder seg i flere måneder i denne laken om de står mørkt og kaldt.

Mais og kylling i formMais og kylling i form

Det kan være fint med middagsretter som kan gjøres klare på forhånd, og som lager seg selv i en form. I denne gode formen er det fem ferske maiskolber, hver delt i tre, ca 1 kg rå kyllingoverlår, et par never gode små tomater, en raus neve basilikumblader, ca ti mellomstore champignonger delt i to og et godt strø med salt og pepper. Sprinkle olje over og stek på 200 grader i ca 1 time. Man trenger ikke tilbehør til en slik form, men både bulgur, ris og pasta vil smake godt til.

Formen kan gjøres klar kvelden før eller om morgenen, for så å settes rett i ovnen når man kommer hjem. Da lager middagen seg selv mens man kan gjøre andre ting sammen.

Maispletter med scampiNå er maisen moden på åkrene! Vi skrev om maisplukking i fjor, og her kommer det en ny oppskrift på en deilig middagsrett man kan bruke den gode maisen til.

Kok 5 ferske maiskolber i usaltet vann i ca fem minutter. Salt i vannet vil gjøre maisen seig. Skjær av kornene og bland med en findelt paprika, en potte hakket koriander, fem hakkede vårløk, 2 dl hvetemel, 5 ss maizenna, ca 100 gram revet cheddarost og fem eggeplommer. Smak til med salt og pepper. Visp eggehvitene stive og bland i røren. Stek plettene i smør på middels varme til de er gyldne og litt sprø.

Har du ikke fersk mais bruker du bare vakumpakkede, eller maiskorn fra boks.

Plettene er deilige alene, eller som rykende varmt og sprøtt tilbehør til for eksempel stekte velkrydrede scampi eller kjøttboller. Plettene kan oppbevares i kjøleskap noen dager, og er også gode kalde. De kan legges på brødskiva som pålegg, eller spises som et eget lite kaldt mellommåltid. Kanskje noe å putte i matpakken?

Det å følge mat fra jord til bord er flott for oss alle, og særlig for barn!

MaissalatBarna liker å plukke mais på åkeren

Sjokolademuffins i formen

  • 100 gram smeltet smør
  • 2 egg
  • 1 1/2 dl råsukker
  • 1 dl farin
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts bakepulver
  • 2 dl hvetemel
  • 5 ss kakao/100 gram smeltet kokesjokolade

Bland alle ingrediensene i en bolle, og fordel i små muffinsformer. Kakene stekes på 175 grader i ca ti minutter. Større muffins trenger lenger tid. Disse muffinsene er så saftige, at krem og pynt er unødvendig. Kakene er nydelige rett fra ovnen, men får de en natt i kjøleskapet blir de litt seige og browniesaktige.

Vi takker Kristin for denne deilige oppskriften, og oppfordrer alle til å sende oss sin beste muffinsoppskrift!

Jordbær med fløte og melisDelte jordbær

Jordbær er sommermat, og med juni kommer oftest de første bærene.

Årets første jordbær med fløte og melis er en festanledning man godt kan gjøre litt ekstra stas på!

Her lages det Tigergutt-burgereTigergutts burgereSlik ser burgerne ut ferdig laget

Det finnes en hel skog av kokebøker beregnet for barn på markedet i dag. Det er mye rar mat, og mange tullete "oppskrifter" som "speilegg med ketshup-ansikt"... Denne som heter Ole brumms kokebok, har fine bilder som gjør det lett for barn å følge oppskriftene. Her har vi laget Tigergutts burgere. Kanskje barna synes det er moro å få sin egen kokebok de kan velge middager fra enkelte dager?

Ostemuffins

Matmuffins kan være et godt alternativ til rundstykker og andre kuvertbrød til supper og lignende.  Slike muffins er skikkelig tut-og-kjør-oppskrifter, og er supert å ha med barna på å lage. Her er det både måling og veiing, røring, og fylling av former.  Muffinsene skal ikke heve, så de går raskt å lage.

  • 225 gram hv mel
  • 155 gr fullkornsmel
  • 2 1/2 ts bakepulver
  • 1 krm kajenne
  • 1 krm salt
  • 125 gr revet cheddar
  • 2 egg
  • 2,5 dl melk
  • 125 gr sm smør

Bland det tørre og våte for seg, og bland så alt til en klumpete røre. Fyll 12 muffinsformer i et muffinsbrett, og ha røren i. Stekes på 210 grader i ca 20 minutter.

Hel laks med grønnsaker i folieLaksen skylles før den legges i folie

Hel ørret og laks er ofte på tilbud, og blir en deilig helgemiddag! Det kan være moro å la barna være med på å klargjøre en hel fisk - la dem ta på og lukte, og se hvordan man tilbereder en slik fisk. Det er mye å lære om både fisk og mat i gjennom en slik oppgave.

Her er den store fisken vasket og renset, og fylt med rød og gul løk, paprika, sopp, sitronskiver, salt og pepper og smør. Fisken kan serveres med ingefær-rømme, poteter og brokkoli for eksempel. Bak fisken i dobbel folie i ovnen på ca 200 grader i 40 minutter. Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.

Fastelavensbolle med krem og rørte jordbærBrett med fastelavensboller til avkjøling

Den 6. mars 2011 er det fastelavenssøndag. Kanskje det hadde vært godt med fastelavensboller med krem og syltetøy? Bollene kan kjøpes ferdig på butikken, eller man kan lage dem selv.

  • 100 gram smør
  • ca 3 dl melk
  • 1 pose rød tørrgjær
  • 1,5 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt

Smelt smør, og ha i melk – blandingen skal være mellom 37-40 grader. Ha alt det tørre i en bakemaskin, og hell i vesken. Elt til en fin deig som såvidt slipper kanten av bollen. Hev en times tid. Deigen formes, og etterheves i ca 1/2 time. Pensle med egg. Stekes på 230 grader i ca ti minutter.

Nå mangler det bare ost på pizzanEn liten barnehånd har laget pizza selvPizza laget av barn

De fleste er glade i pizza. Og her er det variasjonsmuligheter i uendeligheter. En sikker vinner er å la alle som skal spise få lage sin egen variant. Lag små bunner og ha på saus. Så kan hver enkelt legge på den toppingen han/hun liker. Selv ganske kresne barn spiser ofte variert når de får velge selv på denne måten. Det kan være et godt tips for mange å hakke opp mer varierte grønnsaker enn det vi vanligvis forbinder med pizza. Noen eksempler kan være brokkoli, sukkererter og gulrøtter. Pass på å hakke grønnsakene i små nok biter til at de blir myke nok på den steketiden resten av pizzaen har.

Pizzaene stekes i ovnen på 250 grader i ca et kvarter.

PizzasausSaus:

  • 1 boks gode hermetiske tomater
  • 1 glass tomatpure (150-200 gram)
  • ca. 1/2 dl olje
  • 1 ss tørket oregano
  • 2-3 ss balsamicoeddik
  • 1 ss fruktose/sukker

Kjør alt med stavmikser til en glatt fin saus.

Til en langpannestor pizza trenger du bare halvparten av sausen, den andre halvparten kan fryses og brukes neste gang dere skal spise pizza.

PizzadeigBunn:

  • 250 gram mel, gjerne fullkornsmel
  • 1 pakke tørrgjær
  • 15 gram olje
  • 1 ss oregano
  • 2-3 dl vann, 40 grader varmt

Kna til den får fine glutentråden, men ikke for lenge, da blir deg bare seig.

Fyll:

Det som måtte finnes i kjøleskapet, og som alle liker.

PizzaingredienserFerdig revet pizzaost

Ost:

  • Alltid Jarlsberg
  • Ofte også cheddar og Blue Castello
  • Parmesan på toppen om vi har
  • Mozarella er godt