Hva er vel bedre søndagslunsj enn en lun og smaksrik pai?! Har du god tid kan du lage den med hjemmelaget bunn og masse gode grønnsaker. Har du dårligere tid kjøper du bunnen ferdig, og bruker kun egg og ost som fyll.
Pai kan være alt fra god og lettvint hverdagsmat i en fei til lekker og forseggjordt mat man med stolthet kan servere sine gjester!
En hurtigpai kan lages slik:
- En ferdig kjøpt kjevlet paibunn
- 8 egg
- 2 dl melk
- ca 200 gram revet ost
- Litt salt og mye pepper
En hjemmelaget festvariant av denne paien kan lages slik:
Paiskall:
- 200 gram mel
- 150 gram smør
- Kaldt vann til deigensamler seg, 1-3 ss
Kjør mel og smør i foodprosessoren til smøret er fint fordelt. Ha så i vann – ørlitt om gangen til deigen samler seg. Elt så lite som overhodet mulig. Mye elting gjør deigen seig. Mye vann gjør deigen hard.
Smør en paiform, og klem deigen ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel for å hindre at den hever seg for mye. Forstek paiskallene på 200 grader i 15 minutter.
Så skal skallene fylles. Og her er det kun fantasien som setter grenser. En klassisk variant er å steke løk og bacon og bre over bunnen.
En sunnere variant med masse grønnsaker kan inneholde paprika, vårløk, rødløk, sopp, skivede gulrøtter - bruk det du liker og har i hus. Det kan være lurt å steke grønnsakene i litt olje før man har dem i paiskallet. Da får vi ut litt væske, og grønnsakene blir mørere. Ost gir en god konsistens og dyp smak til alle paier, og jo mer smaksrik ost du bruker jo mer smak får paien din.
Dersom du har små paiformer i hus, så kan du lage flere små paiskall, og la barna få velge fyll til egen pai. Dette kan være en fin aktivitet på barnas vennegrupper eller barneselskap med ikke så alt for mange gjester også.
Når paiskallet er fylt med det du liker aller best, heller du over eggeblandingen:
- Visp 8 egg og 2 dl melk/fløte og litt salt sammen.
Paien stekes så på 210 grader i ca 30 minutter (småpaier litt kortere), eller til egget er stivnet og osten er gyllen.
Serveres med en god salat. Paien kan serveres både varm og kald, og tåler fint å stå natten over i kjøleskapet. Men paien er aller best når den serveres lun.