Norgesglass med fløte, kjærnemelk og smørHjemmelaget smør i skål

Det kan være sunt for barn å vite hvordan vi lager grunnleggende matvarer, og hvor maten vi spiser kommer fra. Det kan også være en fin ting at barna får en forståelse og respekt for arbeidsmengdene involvert i fremstillingen av en del matvarer.

Det å riste fløte eller rømme til smør kan være en super aktivitet for barn. Ha en kartong fløte, eller et beger rømme, på et helt rent syltetøyglass og skru lokket tett på. Så begynner dere å riste. Man skal holde på ganske så lenge, så ikke fortvil når det ser ut til å skje lite. Plutselig samler fettstoffene seg og man ser at det klumper seg i glasset! Man må nok beregne noen pauser innimellom, eller sørge for at man er flere som bytter på å gjøre ristejobben. Sett glasset i kjøleskapet om dere trenger en lengre pause.

Når smøret har samlet seg sitter man med et glass med smør og kjernemelk. Ta ut smøret og tilsett ca 1/3 ts salt - eller smak til etter egen smak. Kna smøret forsiktig for å få ut resten av kjernemelken. Du kan gjerne tilsette hvitløk og urter - så har du ditt hjemmelagede urtesmør. Kanskje det kunne vært noe å ta med i vertinnegave neste gang du er invitert bort?

Kjernemelken tas vare på å has i vaffelrøre, pannekakerøre, brøddeig eller lignende. Den tåler fint å fryses. Du kan også koke den inn i en liten kjele. Rør kontinuerlig og etter noen minutter får du en tykk smørbar masse som kan minne litt om prim i smaken. Du kan smake til med litt vaniljesukker om ønskelig. Fra en fløtepakke får du akkurat nok til en skive. Av en fløtepakke på 1/3 liter får du ca. 100 gram smør.

Kjernemelk som pålegg

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter