Medisterkaker med sviskefyll til julemiddagFylte medisterkaker til julemiddagen

Tradisjoner er supert, men vi må tørre å fornye dem litt innimellom - ta vare på det gamle men innføre noe eget.

Disse fylte medisterkakene er vidunderlige og gir en spennende vri på ellers traust kost.

Sviske- og eplefyll

  • 400 gram svisker
  • 2 syrlige epler
  • 1 dl vann
  • 1 ts karri
  • Salt, pepper
  • Eventuelt 1/2 ts allehånde, 1/2 nellik og 1/2 kanel

Rens eplene for skall og kjernehus, og del de i biter. Ha alt bortsett fra krydder i en kjele og kok opp. Rør godt å det ikke fester seg i bunnen av kjelen. Når eplene har falt litt sammen har du i krydder. Smak til med salt og pepper. Vil du ha fyllet kraftigere har du i mer krydder. Vil du ha det mildere så dropp de aromatiske krydderne. Kok i ca 15 minutter til du har en jevn mos. Dette kan også kalles "eple- og sviskechutney".

Det høres kanskje helt rart ut med karri til julematen, men jeg lover deg at karrismaken smelter inn i de andre ingrediensene her og danner en fin helhet.

Eventuelle rester av dette fyllet kan du ha på et pent glass, og servere ved siden av ribben til julemiddagen, eller gi bort som en hjemmelaget julegave eller vertinnegave.

Medisterkakene

Hjemmelagede medisterkaker hører med til juleribba

Medisterfarsen kjøper vi ferdig spedd, og blander inn julekrydderne: allehånde og nellik – ca 1 ts av hver per kilo medisterfarse. Stek en liten smakebit før du går i gang å forme alle kakene. Da kan du ha i mer krydder, salt osv. om nødvendig. Form en medisterkake, og lag en dyp grop i den. Ha i en ts sviskefyll, og legg litt farse over og form så fyllet ligger midt inne i kaken. Er det sprekker vil fyllet tyte ut ved steking.

Stek kakenei en stekepanne med smør, på middels varme. Når de har en fin stekeskorpe, legger du de over i en kjele med god kraft. Bruk buljong om du ikke har kraft. Ha gjerne litt hele krydder i kraften, som kanelstand, stjerneanis og kardemomme. Trekk til de er ferdige.

Frys gjerne medisterkakene i frysepose og med avkjølt kraft i posten. Da holder de seg saftige, og du har kraft å varme dem i, eller tilå lage saus av. kakene kan også gjerne varmes i stekeovn etter at de er tint. Bruk da 200 grader i ca 15 minutter eller de er gjennomvarme.

Medisterkaker med eple- og sviskefyllEple- og sviskechutney til juleribba

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter