Mange tenker på selvfølelse som noe man må bygge opp, og som kommer gradvis etterhvert som barnet blir eldre. Selvfølelse er noe alle barn er født med, og alle nyfødte barn tar for gitt at når de gir uttrykk for sine behov så er det noen som hører og fyller behovet. Et nyfødt barn gir uttrykk for sine grunnleggende behov på en helt selvfølgelig og umiddelbar måte. Et friskt barn gir for eksempel uttrykk for sult og sugebehov ved blant annet å jobbe med tunga og å gnage på knokene allerede innen de aller første levetimene sine er gått.
Det å allerede fra starten av se barnet, og forsøke å lese alle de små og store signal han sender ut som reell kommunikasjon er viktig. Et spedbarn som blir sett og får sine behov møtt erfarer at det nytter å "snakke". Barnet opplever at det er viktig for omgivelsene, og at man har verdi.
Motsetningen er at barnets signal blir oversett, bevisst eller ubevisst. Barnet blir da fortvilt, og må bruke sterkere virkemidler for å bli hørt, for eksempel gråt. Man hører ofte foreldre si ting som at "Ja, hun gir tydelig beskjed om hun er sulten, for da vræler hun!". Det er bare det at et spedbarn som vræler av sult nok har forsøkt å gi uttrykk for sitt behov lenge med mykere signal enn høy gråt. Dersom barnas signal blir oversett vil de etterhvert bli stresset, og begynne å gråte.
Det er mye fokus på hva kvinners fødebager kan inneholde, men at pappa bør pakke en spesiell pappabag med alt han trenger for å støtte mamma i hennes fødsel er det mindre fokus på. I mange pappaers bager er det kanskje en t-skjorte og undertøy, en matpakke, og kanskje noe å lese på. På Pappakurset vårt snakker vi om fødsel fra pappas perspektiv som støttespiller og ledsager. Hva tenker vi oss at en slik pappabag skal inneholde?
Spørsmål: Barnet mitt er to måneder gammelt og gråter mye hver kveld. Jeg tilbyr ham å die, men han skyver meg vekk. Jeg har en slynge og bærer ham mye i den. Hva kan jeg gjøre for å forebygge gråten?
Svar: Jeg er dypt beveget av spørsmålet ditt. Før fikk mødre ofte beskjed om å bare la barna gråte. I dag forstår flere og flere foreldre hvor viktig det er å svare på babyens signal og å ta gråt på alvor. Akkurat som deg, føler mange seg knust når barnet gråter på tross av konstant byssing og bæring. Mange barn gråter selv om de får mye kroppskontakt og god omsorg.
Et barn som bæres mye, gråter ikke når han er sulten, trøtt eller våt. Han vil kommunisere disse grunnleggende behovene med rolig kroppsspråk og fordi han er der på kroppen din vil selv de minste signaler bli besvart. Han lærer at han kan be om det han trenger uten å heve stemmen. Dette er den første kommunikasjonsleksjonen han får.