Har du konfektformer? Man kan kjøpe flergangsformer i silikon, eller engangs i folie. Smelt 100 gram sjokolade over vannbad. Hakk 100 gram sjokolade til, og hell den smeltede sjokoladen over den hakkede og la den smelte sakte. Rør godt. Ha litt sjokolade i hver form, og snu på formen så sjokoladen dekker kantene helt opp til kanten av formen, og danner en sjokoladeskål. La sjokoladen stivne på benken – ikke i kjøleskap.
Når sjokoladeskallet er stivt har du i litt gresskarmos, som vi lærte å lage her på Leve med barn-bloggen tidligere. Dekk med smeltet sjokolade, og la stivne sakte. Så er de herlige gresskarsjokoladene klare til å nytes!
Mange gresskarsupper er veldig tykke og veldig søte. Denne suppen er balansert, deilig og salt - og har en lett og fin konsistens.
Ha 1 liter kyllingkraft eller buljong i en kjele. Rør inn 2-4 dl gresskarpuré og ca 1 dl fløte. Kok opp. Smak til med salt og pepper.
Ha så i:
- Mais fra to maiskolber
- 1 rød paprika i terninger
- 50 gram aspargesbønner i biter
- en liten neve frisk salvie, hakket (kan sløyfes eller erstasses med andre friske urter)
- eventuelt litt revet zest fra en økologisk sitron og noen sitrondråper.
- Stekt kylling
På bildet er det brukt rensede rester av stekt kylling. Har du ikke rester kan du ta to kyllingbryst og dele i biter, krydre lett med salt og pepper og steke i olivenolje.
Dersom du har kraft/buljong klar, og har gresskarmosen ferdig, så tar denne lekre suppen bare noenfå minutter å lage!
- 2 egg
- 2 dl melk
- 1/2 dl olivenolje
- 3 dl mel
- 1 dl gresskarmos
- 1 ts høstkrydder
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
Bland det våte og tørre hver for seg, og visp så inn det tørre i det våte. La røren svelle så lenge du har tid til – helst en halvtimes tid. Om du ikke har tid steker du dem med en gang – da blir de litt mer kompakte, men likevel gode! Stekes i tørr panne til de er gyldne og delikate.
Disse gresskarpannekakene er deilig som en god frokost på Halloween, eller som en lun og deilig søndagsbrunsj høstdag i november. Gresskarpannekakene er deilige kalde også, og passer godt i matpakken på Halloween.
Ja – eller Pumpkin Spice Hot Chocolate – utrolig men sant er dette virkelig deilig! Varm opp 6 dl melk, og rør inn 4 ss gresskarmos og 1 ts høstkrydder. Brekk opp en plate kokesjokolade og ha i melken. La den smelte sakte og rør godt. Gresskarmosen er silkemyk, og blander seg umerkelig med melken.
Server gjerne med marshmellows eller en kremptopp med et krydderdryss over. Dette er høststemning på sitt beste! Kanskje en fin ide til kveldsmaten på Halloween?
Matgresskar er bedre til mat enn store pyntegresskar. Det helt til venstre på bildene over her heter butternut, og er deilig! Det til høyre heter hokkaido, og er også et godt gresskar. En måte å bruke gresskaret på er å dele gresskaret i biter, og fjerne kjernehus og kjernetråder, og så gni inn stykkene med litt olje. Legg dem med skallsiden opp i et ildfast fat. Bak dem så ca 1 time på 200 grader.
Når de er ferdig bakt kan du ta av skallet, og mose kjøttet til en glatt puree med stavmikseren. Denne gresskarmosen kan danne base for en hel rekke med godsaker!
Noen gode retter er gresskarpai, gresskarmuffins, gresskarsuppe og gresskar-kakao.
Opp gjennom årene har vi hatt en rekke Halloweentips her i Leve med barnbloggen. Her har jeg samlet dem alle til en liste:
- Skumle bøker til Halloween
- Mark og jord til dessert!
- Ristede gresskarkjerner
- Skrekkelige cupcakes
- Skummel flaggermus
- Monsterspaghetti med mugg
- Gresskarstensiler
- Zombiepølser med mugg og gørr
- Hekse-gelé
- Halloween-lykter
- Enkelt hundekostyme
- Syltet gresskar
- Pumpkin spice/høstkrydder
- Mumiejuice
- Monsterbrus
- Skummel vinduspynt
- Knaskete spøkelser
- Gresskarmuffins
- Halloweendekorasjoner
- Hatt og kappe
- Gresskarpai
Bananagrams er et flott spill for alle - fra barn som netttopp har begynt å interessere seg for bokstaver til voksne.
Man kan spille spillet på mange ulike nivå, og man kan bruke bokstavene til bare å leke med også.
Bananagrams er et flott spill å ha med på ferie eller å ha på lur i vesken når det blir for lenge å vente på maten på en restaurant. Det tar liten plass, og gjør ikke ubotelig skade på de flestes lommebøker heller.
Det å lage eget trykk på t-skjorter er stas! Og det er ganske så enkelt også.
Det du trenger er T-skjorter, fint sandpapir, fargestifter og et strykejern.
Begynn med å tegne på sandpapiret. Bruk gode fargestifter for å sikre best mulig resultat. Når tegningene er ferdige legger du sandpapiret med motivet ned på skjorten, og stryker over med varmt jern i ca 15 sekunder. Sjekk om motivet er skikkelig overført på en liten flik før du fjerner hele sandpapiret. Er det dårlig farge, så stryk litt mer.
Når trykket er overført legger du skjorta i tørketrommelen på et varmt program i ca 20 minutter for å fiksere fargen.
Dette er en aktivitet som passer like godt for de minste som de største barna! KAnkje dere kan lage noen flotte skjorter dere kan gi bort i gave til Farmor eller Onkel?