Vegetarburger i pitabrødHjemmelagede vegetarburgere

4 burgere:

  • 1 løk
  • 1/2 brokkoli
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 store aromasopper
  • 1/2 paprika
  • 2 dl ferdig kokt ris
  • 1 ss kikertmel

Finhakk løken, soppen og stilken på brokkolien. Stek dette på middels varme til det er mykt og blankt. Ha i finhakket paprika, finhakkede brokkoliblomster, finhakket hvitløk og ris. Stek i noen minutter til alt er varmt. Smak til med salt og pepper, og eventuelt chilli om dere liker maten litt sterk.

Ha blandingen i en foodprosessor, og ha i kikertmelet. Du kan i stedet bruke 2 ss små havregryn eller ett egg - om de som skal spise tåler disse ingrediensene. Bland det raskt inn. Massen skal ikke bli en seig deig, men fremdeles ha en del gode biter.

Grønnsaksblanding til burgereGrønnsaksburgere er deilig og sunt

Lag fire burgere, enten med hendene, eller ved å presse blandingen i ringformer. Stek i stekepannen til burgerne er gyldne på begge sider. Ikke bruk for høy varme, for burgerne trenger litt tid i stekepannen for å fjerne den rå smaken av kikertmel. Du kan også steke dem i stekeovnen på ca 200 grader i 30 minutter.

Skal du lage mange burgere for å servere i selskap, så kan gjøre klar burgerblandingen dagen i forveien, og så bare sette dem i stekeovnen på selve dagen.

Server i pitabrød eller burgerbrød med en god salat !

Disse burgerene er et godt alternativ i en barnebursdag - for disse er frie for "alt", De er glutenfri, melkefri, uten egg, uten svinekjøtt,  - og de er veganske. Og ikke minst - de er deilige!

Gode vegetarburgere til barneselskapLag gjerne burgere i fine former

Spanske albondigas til barnevennlig tapasSpansk ost- og skinkefat til barnevennlig tapas

Nå er tapasserien vår ferdig for nå her på Leve med Barn-bloggen. Vi håper dere hatt fått mange gode tips, og inspirasjon til å lage et skikkelig festbord for både stoe og små! Nå i denne siste saken i serien skal vi forsøke å hjelpe til med å beregne hvor mye mat man trenger å lage til festen.

Vi har tatt utgangspunkt i at man er fire voksne og fire barn som skal spise godt.

I den første saken presenterte vi en komplett meny. Dersom man tar utgangspunkt i dette forslaget er dette megden vi forslår av hver rett:

Saltbakte poteter er nydelig tapas

Creme Catalan, en perfekt dessert etter tapasmåltidetSilkemyk og glatt Creme Catalan

Nå på nyåret har vi hatt en tapasserie her på Leve med barn-bloggen. Måltidet er nå laget og spist, og det som gjenstår nå er den søte finale. Til dessert har vi valgt den klassiske Creme Catalan.

Etter et spansk tapasmåltid er det gøy å serverene en ekte tradisjonell spansk dessert!

Creme Catalan er veldig lik den franske Crème brûlee. Det krangles visst i gastronomiske sirkler om hvilken av de to som er den opprinnelige, og mye tyder på at den Katalonske er forløperen - men hva somer rett i disse stridigheter er i grunn ikke så viktig når desserten er så god! Silkemyk og kremete, rik og frisk! I denne opprskriften har vi i både litt kanel og sitrus, men det kan du sløyfe om du ikke vil ha i de smakene.

Pr porsjon:

  • 1 dl fløte
  • 1 eggeplomme
  • 10 gr sukker
  • Zest fra 1/5 sitron + 1/5 appelsin
  • Vaniljestang (1 stor eller 2 små holder opp til ca 8-10 porsjoner)
  • En kanelstang (Ha i en ekstra pr 5 porsjoner)

Varm opp fløten til kokepunktet, og ha i halve sukkermengden, zest fra sitron og appelsin, kanelstangen . Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, og ha så både frø og stang i fløten. Skru med varmen til et minimun, og la den stå å kose seg der og trekke ut smaker av aromatene mens du gjør resten av arbeidet.

Fløte med vaniljestang, kanelstang og sitruszestDet er utrolig mye smak i sitruszest

Sett oven på 100 grader, og sett en gryte med ca tre-fire liter vann på kok.

Skill eggene og bruk kun plommene. Visp dem godt sammen med sukkeret, slik at sukkeret løser seg opp, men ikke så mye at du får for mye luft inn i eggene.

I creme catalan og creme brulee brukes kun eggeplommene

Finn frem små ildfaste skåler. Sett dem i en langpanne, gjerne med et kjøkkenhåndkle under seg, slik at de ikke sklir rundt på brettet.

Plukk ut vaniljestang og kanelstang fra fløten. Ha så fløten over eggene, men nå gjelder det å være forsiktig! Har du den varme fløten i eggene for fort vil eggene kunne klumpe seg og da er desserten ødelagt. Visp forsiktig litt fløte i om gangen for å temperere eggene litt etter litt. Å bruke litt ekstra tid på å gjøre dette nøyaktig vil sikre et supert kremete og mykt resultat!

Ikke visp for hardt nå heller, for da lager du mye skum, og det vil vi ikke ha i formene. Når blandingen er ferdig siler du den gjennom en fin sil, og ned i en mugge.

Velduftende aromatisk dessert til tapas

Fyll så blandingen jevnt fordelt i skålene du har satt på bakebrettet. Pass på å ikke få med eventuelt skum, for dette skumlaget både smaker og ser ulekkert ut etter steking. Har du mye skum i blandingen kan du eventuelt la den stå en liten stund, slik at noe av skummet legger seg.

Sett brettet i ovnen, og fyll på med det kokende vannet du har klargjordt. Pass på å ikke sprute vann i formene. Vannet skal st ca 1/3 - 1/2 opp på formene.

Bain Marie, eller vannbad, er viktigDesserten til tapasmåltidet vårt er klar til baking

Bak dem så i ovnen i mellom 1 og 2 timer - det kommer veldig ann på hvor dype skålene er. Skjekk etter ca 50 minutter - rist ørlitt på formen og se hvordan kremen rører seg. Er den helt flytende trenger den en stund til. Er den fast men dissende er du i mål. Ta dem da ut og sett på en rist til avkjøling.

Frem til dette punktet kan du gjøre på formiddagen for selskapet, eller til og med dagen før. Sett formene tildekket og kaldt til servering. Når du er klar til å servere drysser du et tynt jevnt lag med sukker over formene, og brenner dem gyldne med en gassbrenner, eller setter dem under en glohet grill noen få sekunder. Her må du passe på som smeden, for sukkeret blir fort brent og bittert.

Ikke brenn av flere enn dere skal spise, og ikke gjør det for tidlig heller. Sukker-lokket blir mykt om det blir stående.

Pynt med det du selv liker - bringebær, jordbær, blåbær...

Creme Catalan klar til å få sukkerlokkSå gjenstår kun oppvasken

Nå på nyåret har vi kjørt en Tapas-serie her på Leve med barn-bloggen. Dette er siste innlegg for nå, og her er de siste innslagene på festbordet vårt!

Aioli

Her er det lov å "jukse" litt og bruke ferdig kjøpt majones. Tilsett 2 ss fløte eller vann i majonesen og rør det inn for å få en litt løsere konsistens. Press 3 fedd hvitløk (eller 5 eller 1 - avhengig av din egen smak) og rør inn. Riv det ytterste gule skallet av 1/2 sitron og ha i det sammen med en ts eller to av saften. Smak til med ørlitt cajennepepper.

Skinke og ost

Spanske skinker og oster er godt til tapasSkinke ost og chorizo

Manchego og spanske spekeskinker er et sentralt innslag på tapasbordet.

Den aller beste spanske skinken heter Jamón Iberico de Bellota (Spanks Belotta-skinke), og er laget av svin som har fått gått fritt og spist svært mye eikenøtter. Denne er også veldig dyr. Serranoskinke er også en god spansk skinke, som fås i flere prisklasser. Du kan selvsagt også servere norske spekeskinker til Tapas om du vil det.

Manchego finnes også i mange ulike prisklasser og aldre. Jo lenger en ost har vært lagret, jo mer smak har den -sånn generelt sagt. Om du kan, så unngå å velge ferdig oppskåret ost, for den har en tendens tilå bli litt tørr. Kjøp et stykke, og kutt i fine spisser selv.

Det finnes også mange gode spanske spekepølser - for eksempel speket chorizo.

Pølser og kjøttboller - for de mest kresne...

Festpølser for kresne småbarnKjøttboller til tapas

Noen ganger vet man at det kommer barn som synes det er vanskelig å smake på nye smaker eller uvant mat. Det skal være fint å være i selskap for alle - også for kresne barn. SÅ hvorfor ikke lage en "planke" - småpølser kan gjøres festfine ved å snitte et kryss i hver ende før de stekes, og helt vanlige kjøttboller kan også være et godt alternativ.

Det er jo desverre slik at når det står slik mat på bordet så velger ofte barn bare dette, og vil da ikke smake på mer utfordrende mat. Men dette er en avveining man må ta i hvert enkelt tilfelle, og finne den balansen som passer best i situasjonen.

De to siste sakene i denne Tapasserien kommer om et par dager, og den ene blir spansk dessert: Creme Catalan, og den siste blir en hjelp til å beregne mengder av alt som skal på bordet!

Fylte grønnsaker og olivenEnkel grønn salat

tapasbordet er det godt å finne noen enkle men smaksrike grønnsaker som er sprø og friske i fargen!

En enkel grønn salat med babyspinatblader og småtomater er godt. Lag en liten dressing av sitronzest fra 1/4 sitron (økologisk), 1 ts sitronsaft, 3 ts olivenolje og ørlitt revet hvitløk samt en liten klype salt. Vend dressingen inn i salaten like før servering.

Gode aspargesbønner lager du ved å kutte vekk endene av aspargesbønnene, og så dele dem i biter. Forvell dem et lite minutt i kokende saltet vann, og la de renne av seg. Ha over hakket rødløk og litt olivenolje, salt og pepper.

Oliven er et must på et Tapasbord. Oliven er så mangt - prøv deg frem, og vit at man ofte får det man betaler for her, så det å legge litt ekstra i potten for å få noen ekstra gode, det kan være lurt.

På bildet øverst til venstre ser du noen ostefylte chillipeppere og ostefylte gresskar. Slike syltede og fylte grønnsaker kan du kjøpe ferdig på velassortere matvareforretninger, og de er friske og gode!

AspargesbønnerSpanske aspargesbønner til tapas

Saltbakte poteter som tilbehør etter egen tapas-rett

Saltbakte poteter, også kalt "Kanaripoteter", er superenket å lage, og supergodt å spise! Fyll et godt lag grovt salt i bunnen av en ildfast form. Legg potetene oppå saltet. Stek dem i ovnen på 220 grader til de er møre. Små poteter trenger ca en halv time, større poteter trenger en times tid.

Disse potetene kan brukes som en egen rett på et Tapasbord, eller som tilbehør til grillretter eller andre middagsretter.

Kyllingvinger med harissa

Spansk mat i form av ulike tapasforslag, står på menyen i Leve med barn-bloggen. I Spania finner vi en del påvirkning fra Algerie og Marokko fra dengang disse områdene ble kalt Mauretania. Et typisk maurisk innslag er harissakrydderet som bærer typiske nordafrikanskje smaker som cumin, koriander og ulike pepper- og chillityper. Harissakrydder fås kjøpt på velassorterte matbutikker og butikker som fører eksotiske matvarer.

Bruk gode, store og rå kyllingvinger. Gni dem raust inn med harissakrydder, olje og salt. Stek i ovnen på 225 grader til de er sprø i skinnet og gjennomstekte. Dette tar ca 15 minutter.

For å se forslagene våre til et komplett tapasbord så se denne lenken:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

 

 

Marinerte scampi til tapasSpanske scampi med litt kick

Vi har en tapasserie gående her på Leve med barn-bloggen om dagen. Og alle gode tapasbord har innslag av sjømat. Vi har valgt scampi. Om du ikke vil bruke scampi kan du gjøre akkurat det samme som her med litt store kuber av god torsk eller utvannet klippfisk. Du kan også bruke reker, men de skal da ikke varmebehandles men serveres kalde.

Velg store scampi. Disse på bildet gav 12 stk på 500 gram. Skrell dem og ha over revet zest av 1/2 sitron, to knuste spanske pepper/litt chilliflak og olivenolje. La stå så lenge du kan. Stekes raskt i varm panne - et minutt eller to maks på hver side.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Saltbakte poteter en en god spansk potetrettFylt aromasopp er god vegetarmat

Salte mandler er perfekt til tapasSalte bakte mandler passer utmerket til skinke og ost

I vår tapasserie, er det salte mandler som står for tur. Dette høres kanskje ikke ut som verdens mest spennende rett, men prøv dem! Salte mandler til spansk ost og skinke - det er en vidunderlig kombinasjon

  • Skold 150 gram mandler og tørk av dem på et kjøkkenpapir.
  • Stek dem i godt med olivenolje til de er gyldne. Ikke ha for sterk varme for da svir de seg og blir ubehagelige å spise.
  • Ha mandlene over på kjøkkenpapir igjen og la oljen renne av.
  • Dryss over flaksalt mens de ennå er varme.
  • Avkjøl.

Disse kan du lage flere dager på forhånd, og oppbevare på et tett glass til de skal spises.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Aspargesbønner på spansk manerSaltbakte mandler er fantastisk til skinke og ost

Fylte sopp med vegetar-fyll til tapasHerlig fyll til tapas-sopp

I tapasserien vår har vi nå kommet frem til en vegetar-rett, som er fylte aromasopp. Dette er en litt sterk variant. Vil du ha en mild variant så kutter du bare ut chillien. Du kan i stedet ha i en ts paprikapulver for å få fyldig smak.

  • 1 gulrot
  • 1 stang selleri
  • 1 chilli
  • 4 vårløk

Kjør til småbiter i food prosessor eller finhakk, og stek på svak varme i olivenolje til alle grønnsakene er helt møre. Avkjøl.

Rør inn:

  • 3 ss revet parmesan
  • 3 ss hakket soltørket tomat
  • 1 ss olivenolje,  bruk gjerne oljen fra de soltørkede tomatene om du bruker marinerte tomater fra glass.

Finn frem 15 aromasopp, og fjern stilken. Fyll soppene med grønnsaksblandingen, og stek dem i ovn på 200 grader i ca 15 minutter. Det å fylle soppene kan være en fin oppgave for små kokker.

Du kan gjøre klar grønnsaksblandingen et par dager før den skal brukes om den står kaldt i kjøleskap, og du kan fylle soppene dagen før de skal stekes, så dette er en takknemlig rett å lage til selskap.

For et menyforslag til et komplett tapasbord kan du følge denne lenken:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Aromatisk og deilig vegetarmat til tapasFylt aromasopp med pikant grønnsaksblanding