FNs barnedag feires i oktoberTilknytning og sosialt ansvar

For større barn handler tilknytning ikke bare om trygg tilknytning til menneskene rundt seg, men også at man opplever seg selv tilknyttet til samfunnet og verden.

Den første mandagen i oktober feirer vi FNs barnedag i Norge. Du kan lese mer om denne dagen ved å følge denne lenken:

http://www.fn.no/Aktuelt/Kalender/Internasjonal-barnedag-feires-i-Norge

Kanskje dette er en god dag for at samtalen rundt middagsbordet dreies mot barns rettigheter og at ikke alle barn har det like godt som oss her i Norge? Kanskje dette er en dag hvor man kan snakke om ulike steder i verden hvor barn ikke har det så godt, og så se om det er noe familien kan gjøre for å hjelpe noen andre barn? Og også i Norge er det mange barn som ikke får oppfylt sine rettigheter.

Trenger du inspirasjon til en slik samtale? På Redd Barnas hjemmeside kan du lese en flott kortversjon av FNs barnekonvensjon. Kanskje dere kan se på denne sammen med barna som utgangspunkt for en samtale? Kanskje en plakat med barnas rettigheter skal få plass på kjøleskapet i dag?

Siden dette er en FN-dag, så er kanskje en pengegave til et av Unicefs prosjekter, for eksempel et bidrag til barna i Syria, en fin ting? Eller hva med å støtte barns innsamlingsaksjoner til barn i Afrika via Røde kors?

 

På FNs barnedag kan man støtte Unicef

 

 

Barn baker kakeSmå barn kan bli med å knekke eggBarn kan smøre kakeformer for å hjelpe til

Et spørsmål som stadig vekk dukker opp her via Leve med barn-bloggen min, er hva vi kan forvente at barn skal kunne klare på kjøkkenet ved ulike alderstrinn.

Det aller første jeg vi svare på det, er at det er høyst individuelt. Barn kan så forskjellige ting, og de utvikler seg i rykk og napp. Så det er ikke slik at vi kan forvente at alle barn kan det samme på samme alder.

Noen toåringer er modne for oppgaver fra listen for fireåringer, og for noen niåringer er listen for seksåringer uoverkommelig. Dette har blant annet mye med interesser og øving å gjøre, og det har med modenhet, motorisk utvikling og selvstendighet å gjøre - og sikkert mye mer også. Listene er i all hovedsak laget ut fra egen erafring med å ha med barn på kjøkkenet, så de får leses med alt dette for øyet.

Men en ting er sikkert, og det er at dersom barn skal lære å lage mat og å trives på kjøkkenet så må de få slippe til. Vi må tåle at det blir litt gris vi må vaske, og vi må tåle at prosessene går en god del saktere enn de ville gjort uten barnas hjelp. Flere kokker, særlig når de er unge, gir mer søl.

Det å lære barn å lage mat, og forhåpentlig gi dem en glede over å kokkelere og eksperimentere på kjøkkenet, er en gave og en skatt de vil nyte godt av resten av livet. Det krever en del av oss voksne i tålmodighet og tilrettelegging, og vi må tåle at resultetene ikke alltid vlir "perfekte" sett med våre voksne øyne.

Mestring og kreativitet - det er gode kjøkkenord! Da må barna få være med på ordentlig, med tilpassede oppgaver.

Mellom ett og treårsalderen:

  • Røre i tørrvarer
  • Helle ferdig målte ingredienser i bollen/gryten
  • Blande sammen
  • Dele mykere grønnsaker med liten "sløv" kniv - a la bordkniv
  • Vaske grønnsaker - vær forberedt på å vaske litt ekstra til slutt...
  • Røre i gryte under konstant oppsyn og med påholden hånd
  • Smøre former med fett
  • Bake ut boller
  • Sitte på benken og "passe på" at du får neste ingrediens når du ber om det

Barn må få slippe til på kjøkkenetBarn må trene for å bli gode kokker

Fra tre-fireårsalderen:

  • Skrelle gulrøtter og potet, det gjør ikke noe om en grønnsak "skrelles bort"...
  • Knekke egg. Er du redd for skall i maten så kan barna få knekke eggene i et glass, så kan du sjekke for skallbiter, så kan barnet helle egget der det skal være.
  • Fylle muffinsformer
  • Sette cookies med skje på stekebrett
  • Røre i gryten under konstant oppsyn, men selvstendig
  • Måle opp ingredienser under veiledning
  • Kutte alle slags råvarer med liten skarp kniv
  • Ha på eget fyll på pizza
Barn kan fylle muffinsformer selv om det blir sølBarn er gode kokker

Fra seksårsalderen:

  • Se i en kokebok og sjekke om dere har de ingredienser som skal til fopr å lage en oppskrift
  • Måle opp ingredienser selvstendig, både på vekt og i litermål
  • Røre trygt i gryten selv om voksne ikke passer konstant på
  • Håndtere microbølgeovn
  • Sette inn og ta ut lette ting fra stekeovnen
  • Kunne noen få oppskrifter og kunne lage dem selvstendig under oppsyn, for eksempel:

Barn kan lage egen pizzaBarn kan mer enn man tror på kjøkkenet

Fra ca åtte-tiårsalderen:

Alle aldersgrupper av små kokker:

  • ...ikke minst - slikke bollen om man har laget kakerøre!

Noe som også må sies virkelig tydelig før vi går i gang å gi barn oppgaver på kjøkkenet, er at det alltid er voksnes ansvar at barn er trygge. Vi må hver og en se an det barnet vi har med oss i arbeidet, og vi må alltid vurdere oppgaver ut fra dette gitte barnets alder og modenhet, opplagthet og lyst.

Jeg vil også undertreke at småuhell, som å få et lite brannsår eller et lite kutt i fingeren, eller å søle sukker på gulvet - det er kjøkkenuhell man må ta med på kjøpet når man har små kokker på laget:) Uhell skaper grobunn for god læring. Så må vi voksne sørge for at uhellene aldri får store konsekvenser.

Slikke bollen er viktig for små kokker

Monsterbrus til HalloweenTrollmannshatt eller heksehatt i filt til HalloweenMark og jord til Dessert

Nå er det ca. en måned igjen til Halloween. Dette er en dag mange barn gleder seg til, og som mange av oss begynner å få er forhold til - selv om det ikke er en tradisjon de fleste av oss har vokst opp med.

Her på Leve med barn-bloggen vil det komme mange nye tips til både pynt, aktiviteter og mat som er tilpasset denne orange og sorte dagen! Fra den 15. oktober vil det komme ti nye halloweentips fremover mot Halloween, så her er det bare å følge med!

Det ligger allerede mange tips her på siden, og du kan skrive "Halloween" i søkefeltet i venstre marg for å få opp mange fine tips.

Monstermumie er en fin halloweenaktivitet for barnHatt i filt til HalloweenSkummel Ugle i filt som vindusdekor til Halloween

Uro med fugler i filtFugleuro med blå fugler i filt

Små søte fugler er klippet ut i filt. Vingene er limt på kroppen og øyet er tegnet på med en tekstiltusj. Store barn kan tegne egne fugler, og klippe ut både vinger og kropper, samt lime selv. De minste barna kan få kropper og vinger ferdig klippet og kan lime på vinger, og tegne på øyne.

Når man har ønsket antall fugler sys en sytråd i hver fugl, og så knytes fuglen på en stang. På bildet har vi brukt et tykt grillspyd hvor vi har klippet bort spissen og malt det blått. Det å finne god balanse avhenger av lengden på trådene. Dette kan være litt vanskelig for barn, så voksen hjelp er fint.

Til slutt festes en ny tråd i hver side av stangen, og så er uroen klar til å henges opp!

En liten blå fugl i filt

Kjøttboller er god barnematKjøttboller er lettvint mat til mange barn

Kjøttboller er mange barns favoritt. Det er veldig variabel kvalitet på de man kjøper på butikken. De med best kvalitet er ofte de som er aller dyreste også. Det er ganske lett å lage egne kjøttboller, de er sunnere og billigere enn de du kjøper, og de er også mye bedre på smak - synes jeg i hvertfall...

Dersom du setter av litt tid en dag du har litt ekstra tid, så kan du med denne grunnoppskriften lage opp kjøttboller av ulike typer til mange middager og legge i fryseren. Da har du herlige lettvinte og sunne hjemmelagede middager for travlere dager!

  • 1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 ss salt
  • 1 ss potetmel

Rør disse ingrediensene sammen og rør, gjerne med kjøkkenmaskin. Rør lenge nok til at kjøttdeigen blir skikkelig klissete. Spe så med 3 dl kaldt vann, og rør godt. Dette er grunnoppskriften.

Så kan du smakssette kjøttbollene med alt det du vil. Her er noen tips:
  • 3 pressede fedd hvitløk og en god neve hakket oregano til spaghettisausen
  • Hakket løk og revet muskat er godt i de klassiske kjøttbollene til brun saus og poteter-middagen. Løken kan gjerne blankes i litt olivenolje først for å få frem litt mer sødme, men det er ikke nødvendig.
  • Malt koriander og cumin til midtøsteninspirert mat
  • Til et norsk koldtbord kan du krydre med pepper og hakket persille eller gressløk.
  • Til tapasbordet kan et par finhakkede chilli og litt røkt paprikapulver være godt.
  • Til kosekvelden kan du ha i små osteterninger og basilikum
  • Til pikniken kan du ha i stekte baconbiter og litt estragon

Form små og fine kjøttboller. Så skal kjøttbollene stekes. Lager du en liten porsjon til dagens middag kan du gjerne steke dem på middels varme i stekepannen med litt olivenolje. Men lager du opp en stor porsjon er det mye lettere å steke dem i stekeovnen. Legg bollene på bakepapir, og stek dem på 225 grader til de er gyldne og gjennomstekte. Hvor lenge det tar avhenger av størrelsen. Ta ut en og del - så ser du om den er gjennomstekt eller fremdeles rosa.

Dersom du fryser kjøttbollene, så kan de tilberedes ved å varmes i stekeovn eller stekepanne, eller varmes rett i en deilig suppe eller tomatsaus for eksempel.

Ugle laget i filtTreåring lager ugle med filt og limUgle i filt

Man kan lage fine "byggesett" til de minste barna i filt! Tegn en fin figur, eller google "ugle/owl" eller det du ønsker å lage, og print ut en fasong du liker. Så kan du overføre bildet til matpapir, og klippe ut mønster du kan legge på filten. Så er det bare å klippe ut filtbitene en etter en, og lage alt som trengs til en komplett figur.

Større barn vil klare hele denne prosessen selv, og de minste vil elske å få et slikt byggesett å sette sammen! Med små limtuber er det liten fare for alt for mye limgris også. Minituber kan kjøpes på hobbybutikker og jernvarehandler.

Ferdige figurer kan man feste en tråd i, og henge i vinduet som vinduspynt, eller man man bruke dem som pynt på hjemmelagede kort eller utenpå fine tegnebøker. Her setter bare fantasien grenser!

Noen flere sett lagt hver for seg sammen med minilimtube i ulike konvolutter vil kanskje være en koselig hjemmelaget gave å gi til en barnehagevenns bursdag eller i julegave til en liten slektning?

Filtornamenter blir til

Regnbuefarget hamaperlefigurBordskåner laget av rørperler

Figurer av hamaperler kan brukes som bordskånere. Unngå å bruke dem under glovarme stekepanner og jerngryter, men til vanlige kjeler og varme kanner passer de helt supert! Dette er en flott måte å bruke barnas kreative prosjekter på i hverdagen.

Når man bruker det barna lager på denne måten så viser vi dem at vi setter pris på det de lager, og det er fint både for selvfølelsen og for å bygge god selvtillit.

Bordskåner laget av HamaperlerHamaperler i alle farger

Vakker bordpynt i papirHvordan lage hjertepynt i papir

En enkel og fin borddekorasjon kan vi lage slik: Klipp ut strimler av et A4-ark på langs. Klipp hver strimmel i to.

Stift to strimler sammen med stiftemaskin, og bøy dem rundt som vist på bildet under. Legg nye strimler på og stift dem fast til hjertegirlanderet er så langt som du ønsker. Nå har du nydelig hjertepynt til bursdagsbordet!

Hjertegirlander i papirBruksanvisning for papirhjerter

Bursdagskake med dinosaurtemaDinosaurkake er ikke vanskelig

Hva kan vel være mer fantastisk for dinosaurinteresserte barn enn en skikkelig dino-kake på bursdagen! Denne kaken ser imponerende ut, men krever faktisk ikke så allverdens med kakepyntetalent for å mestre.

Du trenger å lage to sjokoladekaker. Bruk ferdigpose eller din egen gode sjokoladekakeoppskrift. Du kan også bruke en oppskrift på brownies om bursdagsbarnet liker det bedre enn vanlig sjokoladekake.

Når kakene er ferdige og har blitt kalde, former du den ene til en stor runding på ditt største kakefat. har du ikke store nok kakefat kan du dekke en stekeplate med sølvfolie og bruke den som kakefat.

Så tar du den andre kaken og skjærer ut en runding som dannen bunnen av vulkanen. Legg den på den første kaken der du vil plassere vulkanen. Lag to rundinger til og plassér oppå den første. Bruk en skarp kniv, og form til kakehaugen til vulkanform. Skjær også ut et lite krater inni.

Blå gele til å lage vanndam av lager du av sukkerlake med blå konditorfarge i og gelatin. Oppskrift på hvordan man lager gele står på gelatinpakken. Sukkerlake lager du ved å koke opp et par dl vann med et par dl sukker til sukkeret har smeltet. Hell den blå geleen i en skål som du har kledd med plastfolie etter at den har blitt litt avlkjølt. Sett ikjøleskapet. Denne kan du lage noen timer før kaken skal pyntes, eller dagen før.

Trex på kakenKake med vulka og vann og dinosaurer

Dekk hele kaken med god sjokoladekrem. Bruk den kremen du liker best, eller prøv denne varianten: Varm opp 200 ml kremfølte helt til kokepunketet og hell den over 200 gram kokesjokolade og 200 gram melkesjokolade i biter. La det stå litt til sjokoladen har smeltet, og rør så godt sammen til en jevn glasur. Avkjøl helt. Så visper du blandingen opp til en luftig og lekker krem med en mikser.

Skjær ut en bit av kaken der dammen skal være. Skjær ut en bit av den blå geleen som har omtrent samme form. Legg i geleen. Dekk så resten av kaken med sjokoladekremen. Dette skal ikke være kunstnerisk og glatt, men litt rufsete så det ser ut som jord.

Lavaen som kommer ut av vulkanen kan du lage ved å kjevle rød marsipan tynt (rød marsipan kan kjøpes ferdig farget på velassorterte matbutikker) og kutte ut strimler som plasseres med den ene enden inni krateret. Lakrislisser gir en fin effekt på vulkanen.

Oreokjeks som er kjørt i en liten foodprosessor lager mørk og fin "jord" og "aske". Kokos som er farget med grønn konditorfarge gir vegetasjon. Ha kokosen i en pose, drypp i noen dråper konditorfarge, blås litt luft inn i posen, og hold tett igjen mens du rister godt. Kjekssjokolade er brukt som steiner og kjeks-stratos har blitt tømmerstokker.

Dinosaurene og trærne er fra et sett kjøpt på Biltema. Blomstene i gresset rundt dammen er blomster-kakepynt. Pinnene som stikker ut av vulkanen og ligner på lava som spruter ut er cocktailstikker. I midten av vulkanen er det plassert et innendørs "is-stjerneskudd" for å skape et skikkelig utbrudd når kaken serveres!

 

Vulkan på sjokoladekakeVann med foss til dinosaurkake

Pai med filo-bunnFyll til pai med rødløk og vårløk

Dette er en deilig sprø, aromatisk og litt annerledes pai. Bunnen er laget med filodeig i stedet for vanlig paideig, og fyllet består av glassert rødløk, sitron, jarlsberg, ricotta... Himmelske smaker som smelter sammen i en lekker rett!

Til 1 porsjonspai gjør du slik:

Pensle 2 filodeigflak eller vårrullflak med smeltet smør, og kle dem i små smurte paiformer (13-14 cm). Forstek dem i ca 15 minutter på 200 grader, til de er sprø og gyldne.

Paiskall av filodeigForstekt og gyllent paiskall med filodeig

Mens skallene steker, deler du en rødløk i tynne skiver, og steker med et par fedd hvitløk i skiver. Ha på en klype sukker og litt salt mens du steker. Ha også i den hvite delen av to-tre vårløk. Stek til løken på lav varme til den er mør og blank, uten å ha tatt noe særlig farge.

Lag en osteblanding av 1 egg, 1 stor ss ricotta, 1 ss fløte, 50 gram revet jarlsberg, hakket gressløk og den grønne delen av vårløken, samt pepper og salt og zezt fra 1/4 sitron.

"Liker ikke løk"! - Har du som jeg, et barn som ikke liker løk? Lag en pølsevariant til den som ikke vil ha løk. Kutt rett og slett en pølse i biter og legg i skallet, eller bruk grønnsaker barna liker.

Pai med filo, fylt med pølser og rødløkEggestand med gressløk

Når skallet er ferdig forstekt tas det ut av ovnen, og den karamelliserte rødløken has i. Hell osteblandingen over, og sett inn i ovnen igjen. Skru varmen opp til ca 230 grader, og stek til paien er gyllen og delikat.

Server med en god frisk salat og en youghurtdressing av 1 ss gresk youghurt, en klype salt, en klype pepper, en klype paprikapulver og litt revet sitronskall. Server også med en sitronbåt til å klemme over paien.

Filopai med rikotta og rødløkSalat som følge til en god pai