Norgesglass med fløte, kjærnemelk og smørHjemmelaget smør i skål

Det kan være sunt for barn å vite hvordan vi lager grunnleggende matvarer, og hvor maten vi spiser kommer fra. Det kan også være en fin ting at barna får en forståelse og respekt for arbeidsmengdene involvert i fremstillingen av en del matvarer.

Det å riste fløte eller rømme til smør kan være en super aktivitet for barn. Ha en kartong fløte, eller et beger rømme, på et helt rent syltetøyglass og skru lokket tett på. Så begynner dere å riste. Man skal holde på ganske så lenge, så ikke fortvil når det ser ut til å skje lite. Plutselig samler fettstoffene seg og man ser at det klumper seg i glasset! Man må nok beregne noen pauser innimellom, eller sørge for at man er flere som bytter på å gjøre ristejobben. Sett glasset i kjøleskapet om dere trenger en lengre pause.

Når smøret har samlet seg sitter man med et glass med smør og kjernemelk. Ta ut smøret og tilsett ca 1/3 ts salt - eller smak til etter egen smak. Kna smøret forsiktig for å få ut resten av kjernemelken. Du kan gjerne tilsette hvitløk og urter - så har du ditt hjemmelagede urtesmør. Kanskje det kunne vært noe å ta med i vertinnegave neste gang du er invitert bort?

Kjernemelken tas vare på å has i vaffelrøre, pannekakerøre, brøddeig eller lignende. Den tåler fint å fryses. Du kan også koke den inn i en liten kjele. Rør kontinuerlig og etter noen minutter får du en tykk smørbar masse som kan minne litt om prim i smaken. Du kan smake til med litt vaniljesukker om ønskelig. Fra en fløtepakke får du akkurat nok til en skive. Av en fløtepakke på 1/3 liter får du ca. 100 gram smør.

Kjernemelk som pålegg

Høstens grønnsakerGryte med kylling og grønnsaker som skal bli til suppe

Det bugner av gode grønnsaker til gode priser nå. Det å lage gode supper skaper god stemning og gode lukter i huset. Kyllingsuppe er en fin variant. Legg en hel kylling i en stor kjele sammen med noen smaksrike grønnsaker som løk, fennikel, gulrot, sellerirot og purre. Disse grønnsakene skal kastes når de har gjort sitt for kraften, så ha i nok, men ikke for mye. La så vannet koke opp, og hold temperaturen på kokepunktet. Skum av underveis. Etter at du har skummet av et par ganger har du i krydder. Grunnen til å vente med krydderne er at har du de i mens du skummer av så vil du skumme av dem også - for mange krydder flyter.

Gode krydder kan være hel pepper, hel allehånde, bukkehornsfrø, hel koriander, nellikspiker (ikke for mange for da dominerer den smaken), kanelstang, laurbærblad og sennepsfrø.

Etter en times tid er kyllingen gjennomkokt. Da kan du ta den ut og sile kraften. Ha den så tilbake i kjelen og tilsett de grønnsakene du vil bruke i suppen. Ha i de med lengst koketid først, og ha i de andre etterhvert, slik at ingen av dem blir overkokt. Smak til med salt. Rens kyllingen og ha kjøttet i kraften.

Server med godt smør og varme rundstykker eller flatbrød, så har du skikkelig gjestemat en søndag! Mye kan gjøres helt klart på forhånd. Kok kyllingen og rens den. Del alle grønnsakene og dekk til. Så når tiden er inne koker du bare opp den silede kraften, og har i grønnsaker og kylling som beskrevet over slik at alt blir kokt og varmt. Du kan også gjøre hele suppen klar og så varme den opp, men da risikerer du litt overkokte grønnsaker.

Kyllinger i gryte som skal bli til kyllingkraftHjemmelagede rundstykker

GresskarmuffinsPynt til halloweenFine høstfarger på løvtrærne

Den 31. oktober er det Halloween. Kanskje det hadde vært hyggelig å lage noen egne dekorasjoner sammen med barna i helgen? Og en god halloweenfeiring krever litt kostymer. Det trenger ikke være så avansert, for eksempel blir man ganske utkledd ved å ta på seg en fin kappe.

Så trenger man mat. En varmende høstsuppe er deilig mat man kan gjøre i stand på forhånd, og man kan bruke mange av høstens deilige grønnsaker. Dersom dere skal lage en gresskarlykt, vil dere komme til å ha en del gresskarkjøtt tilgjengelig. Det kan brukes til ulike retter, blant annet til deilige gresskarmuffins eller hva med en amerikansk gresskarpai servert med is eller kardemommekrem? Om du ikke har tid å lyst til å bake, så kan du bruke gresskaret dagen etterpå til å lage syltet gresskar som du kan sette innerst i kjøleskapet og ha som hjemmelagede julegaver?

Syltet gresskarDeilig gresskarpaiTrollmannshatt passer fint som Halloween-kostyme

Sitteunderlag i ullTovet sitteunderlag i ull

Kan du strikke rette masker? Hva med da å strikke sitteunderlag til barna som er ute på turdagen med barnehagen eller skolen? Bruk rent ullgarn med tykkelse ca 90-110 meter pr 50 gram. Du trenger fire nøster. Disse underlagene strikkes med dobbel tråd, så du kan gjerne velge to ulike farger som strikkes sammen. På bildene over er det blå underlaget strikket med en blå og en grønn tråd, mens det lilla er en rosa og en blå tråd.

Slik gjør du:

Legg opp 55 m med dobbelt garn på rundpinne nummer 9 eller 10. (På youtube kan du se en video om hvordan man legger opp masker)

Strikk frem og tilbake. Etter fire riller felles fem masker fire masker inn fra kanten. På neste pinne legges fem masker opp over hullet. Hullet brukes til å henge sitteunderlaget opp. Vil du ikke lage hull, kan du hekle en hempe i det ene hjørnet til slutt i stedet.

Strikk opp 4 nøster (2+2), fell av.

Toves i maskin til ønsket fasthet. Legg underlaget i maskinen sammen med et lite håndkle og et par ss grønnsåpe. Kjør på 40 graders vanlig vask - altså ikke ullvugge. Dersom du synes det burde vært tovet mer når du tar det ut så kjører du det en gang til med et større håndkle. Er det fremdeles for løst synes du kan du kjøre på med en 60 graders vask.

Pynte?

Hekle en enkel fastmaskekant rundt hullet, og en dobbel fastmaskekant rundt hele arbeidet før toving.

Eller hva med å la barna selv være med å tove fast farget kardet ull som pynt? Når underlaget er ferdig strikket, men ikke ennå tovet, kan dere bruke fargeglad kardet ull. Den festes ved å helle varmt grømnnsåpevann på og så litt hard massasje.

Kardet ull til tovingBarn tover ull til sitteunderlag

Fuglemat med eple eller annen fruktFuglemater formet som et hus

Fuglematere formet som små hus kan man kjøpe på hobbyforretninger. De er fine for barna å male. Når malingen er tørr kan dere feste en frukt, meisebolle eller annen fuglemat på stangen, og så har dere både en hyggelig og dekorativ fuglemater å henge opp ute!

Er du handy nok kan dere kanskje tegne et mønster og snekre et slikt hus sammen?

Mat til småfugleneFuglemater med rødt eple

Eggeomelett med grønnsaker

Den andre fredagen i oktober feires eggets dag over hele verden. I 2012 blir dette på fredag den 12. oktober.

Hva med å prøve dere på noen egge-eksperiment i ettermiddag?

Hvordan få egg til å flyte? eller Hvordan se forskjell på kokt og rått egg?

Eller kanskje lage en eggerett til middag? Thinkegg har noen lekre oppskrifter. Her på "Leve med barn" finner du også oppskrift på omeletter barna kan lage selv.

Nysgjerrigper-sidene kan dere lese morsome fakta og annet om egg sammen med barna. Her leser vi for eksempel at "Hvite høns får gule kyllinger, og gulfargen får kyllingene blant annet fra maten inni egget, nemlig den gule plommen." og dere kan prøve å lage en sprettball av egg!

Eggekartongen kan kanskje brukes til å lage noen morsomme dyr?

 

(Bildet er lånt fra http://www.thinkegg.com/recipes/)

Omelett med ost og paprikaOmelett med smøreost

Selv de minste barna kan lære å lage omelett. Og det er gøy å spise mat man har laget helt selv! Og mange barn synes også det er stas å lage mat til de voksne.

Finn frem ett egg pr barn og to egg pr voksen, en liten mugge med kaldt vann, salt, smør og valgfritt fyll. Noen gode fyll er finsnittet gullrot, tubeost, paprikastrimler, finhakket løk, soppskiver - eller alle andre grønnsaker barna hos deg liker. Finsnitt grønnsakene og legg ferdig på et fat før dere begynner.

Fylt omelettLa barna knekke egget sitt i en liten skål. Selv de minste klarer dette med litt veiledning de første gangene. Lær så barna regelen "en skje vann for hvert egg og en skje for bollen". Bytt gjerne vann med melk eller fløte. Ha så i litt salt, og la barna vispe godt.

Varm en liten panne med litt smør i. La så barna helle eggeblandingen i panna. Stek på middels varme til omeletten er nesten stiv. Ta så stekepannen av platen og sett den på en bordskåner nær barnet. Minn dem på at pannen er varm, men ikke stress med at de kan brenne seg.

Nå kan barna fritt velge bladt de ingrediensene som er satt frem til fyll. Når de er ferdige med å fylle omeletten, så kan du flippe den over i to, klemme sammen kantene litt, og sette den tilbake på platen et minutt eller to til den er gjennomvarm.

Omelett er deilig sammen med brød og salat. Omeletter holder seg fint i kjøleskap et par dager, og er super matpakkemat.

Fredag 12. oktober 2012 er det Verdens Eggdag. Hva med å sende med barna en egenlaget omelett i matpakken denne dagen? Omeletten kan gjerne gjøres klar kvelden før om tiden er knapp på morgenen.

Egg og ost til barnas egen omelettToåring lager egen omelett

Grønnsaker og annet godt til fyll i omelett

Fårikål i en stor gryte med hele pepper

Den siste torsdagen i september er det Fårikålens Festdag, i 2012 blir det den 27. september.

  • ca. 2 kg fårikålkjøtt av ferskt og kortreist lam
  • 1 1/2 stor hodekål (ca 2 kg)
  • 3 ss hel pepper
  • 2 ts salt
  • Vann
  • 500 gr Gode pølser

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Bruk en kjele som er passe stor - den skal være ganske så full når du har hatt kjøtt og kål i. Hell på vann til det står ca 1/2-veis opp i kjelen. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 2 timer. Jeg legger et par røkte kjøttpølser på toppen i gryta de siste 10 minuttene. Slik fikk vi alltid fårikål da vi var barn, så det er slik jeg synes det blir aller best! Serveres med rykende varme mandelpoteter eller hvite bønner.

Vil du gjerne samle venner til fårikål, men ikke lage den selv? Hva med å ta initiativ til å gå ut å spise sammen? Her er en oversikt over steder rundt i Norge som serverer fårikål i disse dager.

Oppskriften over passer fint til fire voksne og et par barn. Man skal beregne ca 500 gram fårikålkjøtt per voksen, og ca samme mengde kål.

Ferdig laget fårikålgryteEn fårikålporsjon for et lite barn

Gulrøtter med utskåret hjerteGulrøtter med utskåret hjerte

Matpakker med annet innhold en brødskiver har i media den siste tiden blitt kalt "Fancy matpakker". Og Fancy - det er altså litt ekstra grønnsaker og frukt, middagsrester og annen hverdagsmat enn de evinnelige skivene.

Ekstra utsatt for kritikk har det vært at enkelte matpakkelagere stikker ut fine fasonger av maten, for eksempel hjerter og stjerner. Flere av kritikerne har tatt til ordet for at det nok blir mye sløsing om maten, og at tidsbruken er absurd.

Vel, det å dele en gulrot i skiver tar ca 5 sekunder, og det å stikke ut hjerter i skivene tar kanskje fem sekunder til. Så ti sekunder brukt på hjerter, som mange barn elsker å få, og elsker å spise. Og mange barn ser kjærlighetserklæringen i et hjerte i matpakka. Vel verdt sekundene spør du meg. Og sløsing? Neida, ikke om du bruker både hjertet og skiven med hull!

Ferdig matpakke med gulrothjerter

ForskningsdageneForskningsdagene er en nasjonal, årlig festival. Under festivalen demonstreres forskning i praksis for alle. I 2012 går festivalen av stabelen fra 19. til 30. september.

Det er mange arrangement rundt i hele landet, og flere av dem er flotte for barn. Følg lenken under for å se arrangementsprogram for ditt område.

http://www.forskningsdagene.no/index.html