Lag en marengsbunn. I stedet for å lage små topper, så kler du en springform med bakepapir i bunnen og fyller marengsmassen i formen. Stekes som i oppskriften, og settes til avkjøling på en rist når den er ferdig. En variasjon kan være å vende inn 200 gram malte nøtter/mandler i marengsmassen før den stekes.
Lag hjemmelaget is:
6 eggeplommer og 6 ss melis, samt frø fra en stor vaniljestang vispes til vaniljeeggedosis. Når den er luftig og stiv blandes den med ca 1/2 liter lettvispet fløte. Når bunnen er helt avkjølt har du over ismassen, og sett rett i fryseren. Når den er halvstivnet har du over bærsaus eller som på bildet; sjokoladesaus. Den laget sett ved å varme 1 dl fløte og ha i 100 gram hakket sjokolade. La sjokoladen smelte, og rør sammen til en fyldig saus. Avkjøl, og ha over isen. Dette kan også gjøres ved servereing.
Server iskaken med en flaggbærende seigmann og friske bær.
Gratulerer med dagen!
Begynn med å frese to finkuttede selleristenger, en finhakket løk, tre hvitløksfedd og to gulrøtter i fine terninger, sammen i litt olje. Ha også i ca 1 ts oregano. Bruk middels varme, og fres til grønnsakene begynner å mykne, men de skal ikke ta farge.
Hell i ca 1 liter passata/3 bokser tomater og lik mengde kyllingkraft (eller vann + buljongterning/fond). La så alt koke så lenge som du har tid til - helst minst 45 minutter. Rør om av og til, og pass på at varmen ikke blir for høy. Juster med vann undveis om du må.
Smak til med salt og mer oregano. Press gjerne i noen fedd hvitløk, og ha i et par ss balsamicoeddik (og en ss sukker om du ikke har hatt tid til å la dsuppen koke lenge til til at den blir søt av seg selv). Kok opp og smak til igjen. For sur? Litt sukker. For søt? Mer eddik. For tam? Litt salt eller kyllingfond og litt mer presset hvitløk gjør susen. Liker ikke barna klumpete suppe, kan den kjøres glatt med stavmikser nå.
Mange barn liker en mildere suppe, og da kan man gjerne ha i litt fløte eller melk på slutten av koketiden. Vil du ikke ha melken/fløten i suppen, kan den gjerne serveres ved siden av i en liten mugge til de som vil ha.
Server med pastafigurer og kjøttboller. Ved siden av kan du sette frem boller med finhakket vårløk, rømme, mais og chilli - så kan hver og velge sitt tilbehør.
Kjøttbollene lages slik:
Ca 500 gram kjøttdeig knas godt med 1 ss potetmel/maizenna og 1 ts salt. Deigen skal bli seig før du slutter å kna/røre. Ha i tre pressede fedd hvitløk, 1/2 ts pepper, 1 ts oregano og 1 dl kaldt vann. Kna godt sammen. Ha så i 1 dl vann til. Kna sammen. Gjenta. Deigen skal bli seig mellom speingene. Lag en helt flat liten kjøttbolle som du steker kjapt i en panne, eller du legger på et fat i microbølgeovnen i noen sekunder - dette for å smake om det er nok krydder/salt i kjøttbollene før du steker opp alle sammen.
Trill så ut passelige boller og legg på et stekebrett med bakepapir på. Stek alle kjøttbollene på en gang i stekeovnen på 230 grader i ca ti minutter. Legg dem i suppa, og server.
Kjevle ut to butterdeigsplater til en lang remse. Pensle med vispet eggeplomme, og prikk midten med en gaffel slik:
Fyll på appelsinsyltetøy i midten av strimmelen, og dryss på hakkede pistasjnøtter. Stek på 220 grader i ca 15 minutter.
Du kan legge på akkurat det fyllet du selv liker best. Vaniljekrem, sjokolade - her er det kun fantasien som setter grenser. Serverer du wienerstengene pent kuttet på skrå, sammen med en kule god vaniljeis og litt friske bær - ja da har du en deilig festdessert som har vært superenkel å lage.
Gode alternativ er å bruke vaniljekrem eller annet syltetøy som fyll i stedet for appelsin.
I påsken er det tradisjon for å spise godt, og her er en sunn og enkelt påskedessert som kan serveres selv på de enkleste hytter! En appelsin deles i to og pyntes med en drue - eller kanskje et lite marsipanegg? Dryss over hakkede nøttter eller litt hakket sjokolade, og server. Enklere blir det ikke! For ekstra festfølelse kan du servere appelsinene med litt vaniljeyoghurt eller krem.
Eller kanskje du vil servere disse appelsinene som en frokost-forrett før påskefrokosten?
1 egg, 1 ss sukker, 1 dl melk, 10 gram smør og 1 dl mel - og litt salt og bakepulver. Dette er nøkkelen til gode frokostpannekaker! Denne mengden gir 1 porsjon. Pannekakene på bildet er servert til påske, og til en porsjon til fire har vi hatt i revet zest fra en appelsin samt vaniljefrø. Bruk gjerne grovt mel.
Fruktsalaten består av jordbær, blåbær og røde druer. Ved siden av serverer vi litt lønnesirup og en skje vaniljeyoghurt.
Dersom du vil ha disse pannekakene med på tur så heller du lønnesirup i små tette beholdere, og legger frukten ved uten å kutte den opp.
På Folkemuseet i Oslo er det en skikkelig Kriminell påske i år! Alle barn kan få være med å løse Mysteriet med de forsvunne gullskoene - en krimgåte skrevet av Hilde Hagerup.
Arrangementet går av stabelen hver dag i påsken frem til 1. april Følg lenken under for å lese mer om arrangemetet samt de andre aktivitetene på museet i påskedagene:
Å spise kokte egg til påskefrokost er en tradisjon i mange norske påskehjem. "Så enkelt som å koke egg" sier man ofte om matlaging som alle kan klare, men det å koke egg er en hel vitenskap! Her er litt lesestoff for deg som gjene vil gå dypere inn i egg-kokingens detaljer.
Koketider for egg
Her har du en oversikt over ulike koketider for ulike resultat:
http://www.klikk.no/mat/spise/article444224.ece
Egg-kjemi
Kanskje du vil gå mer grundig til verks, og da kan du se på artikkelen "Kunsten å koke egg!" av Svein Stølen og John Vedde fra Kjemisk institutt ved UiO.
http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/
Egg-koke-apper
Eller kanskje du vil at all beregning kan bli gjort av andre - du vil bare spise det perfekte egg - ja da er kanskje en egg-kokeapp noe for deg. Det finnes en rekke apper man kan laste ned, og som har som eneste formål å hjelpe oss med å koke det perfekte egg. Under ser du bilder fra Egg Boiler og Boil An Egg
Har dere sådd karse til påske? Her er et noen tips til hvordan du kan bruke denne deilige urten.
Påleggstilbehør
En deilig variant mange barn liker godt er å smøre grovbrødskiver med en god leverpostei, og så strø tykt med karse over.
En annen påleggsvariant er å smøre ferskost, for eksempel Philadelphia, på en bagle og så ha godt med karse over osten. Et dryss grovkvernet pepper over forsterker peppersmaken fra karsen.
Lunsj eller middag
En lunsjvariant er å frese presset hvitløk (gjerne en hel løk - om du tør!) i olivenolje i ett minutt eller to - og så helle hvitløken over nykokt og rykende varm spaghetti. Bland så i en neve eller to med klippet karse og småskåret paprika. Smak til med urtesalt og noen sitrondråper.
En annen variant av samme rett er å gjøre den om til en omelett ved å vispe sammen egg og melk og helle over og steke på svak varme til omeletten setter seg. Ha gjerne i litt strimlet spekeskinke.
Denne yndige påskeuroen er laget i papir, og her kan barn og voksne samarbeide om å lage en koselig vinduspynt.
Den voksne kan klippe de vanskeligste detaljene, mens barna kan klippe hovedformer og lime alt sammen. Mønsteret til disse figurene er hentet fra boken "Påsken i papir, pynt og perler" av Gitte Schou Hansen. Du kan tegne figurene helt selv på frihånd, eller printe ut former fra nett.