Når man reiser på hyttetur eller ferie, eller skal på kafébesøk, kan det være fint å ha med en aktivitet som barna kan kose seg med, og som ikke tar så allverdens mye plass - og som ikke koster så alt for mye.
Rørperler er en slik aktivitet det er lett å ta med seg på tur. Du kan fylle opp et lite glass med lokk med perler, og ta med et par perlebrett - en fin aktivitet som tar lite plass i vesken eller bagasjen! Dersom du har et strykejern tilgjengelig der du er, så husk å pakke med en liten bit med matpapir, slik at dere kan forevige figuren. Hvis du ikke har strykejern, så får man ta perlene tilbake i glasset, og lage en ny figur i morgen.
Det finnes en del ferdige små-sett med slike perler man kan kjøpe også. Perlene og settene finnes med perler i tre størrelser, store, "vanlige" og mini, så det er mulig å finne sett som passer for både de minste, og de største barna.
Hva er vel bedre søndagslunsj enn en lun og smaksrik pai?! Har du god tid kan du lage den med hjemmelaget bunn og masse gode grønnsaker. Har du dårligere tid kjøper du bunnen ferdig, og bruker kun egg og ost som fyll.
Pai kan være alt fra god og lettvint hverdagsmat i en fei til lekker og forseggjordt mat man med stolthet kan servere sine gjester!
En hurtigpai kan lages slik:
- En ferdig kjøpt kjevlet paibunn
- 8 egg
- 2 dl melk
- ca 200 gram revet ost
- Litt salt og mye pepper
En hjemmelaget festvariant av denne paien kan lages slik:
Paiskall:
- 200 gram mel
- 150 gram smør
- Kaldt vann til deigensamler seg, 1-3 ss
Kjør mel og smør i foodprosessoren til smøret er fint fordelt. Ha så i vann – ørlitt om gangen til deigen samler seg. Elt så lite som overhodet mulig. Mye elting gjør deigen seig. Mye vann gjør deigen hard.
Smør en paiform, og klem deigen ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel for å hindre at den hever seg for mye. Forstek paiskallene på 200 grader i 15 minutter.
Så skal skallene fylles. Og her er det kun fantasien som setter grenser. En klassisk variant er å steke løk og bacon og bre over bunnen.
En sunnere variant med masse grønnsaker kan inneholde paprika, vårløk, rødløk, sopp, skivede gulrøtter - bruk det du liker og har i hus. Det kan være lurt å steke grønnsakene i litt olje før man har dem i paiskallet. Da får vi ut litt væske, og grønnsakene blir mørere. Ost gir en god konsistens og dyp smak til alle paier, og jo mer smaksrik ost du bruker jo mer smak får paien din.
Dersom du har små paiformer i hus, så kan du lage flere små paiskall, og la barna få velge fyll til egen pai. Dette kan være en fin aktivitet på barnas vennegrupper eller barneselskap med ikke så alt for mange gjester også.
Når paiskallet er fylt med det du liker aller best, heller du over eggeblandingen:
- Visp 8 egg og 2 dl melk/fløte og litt salt sammen.
Paien stekes så på 210 grader i ca 30 minutter (småpaier litt kortere), eller til egget er stivnet og osten er gyllen.
Serveres med en god salat. Paien kan serveres både varm og kald, og tåler fint å stå natten over i kjøleskapet. Men paien er aller best når den serveres lun.
Disse skålene er laget ved å smøre ildfaste skåler med olje, og så dekke kantene og bunnen med ett lag med perler. Selv de minste barna klarer å lage slike skåler. Pass bare på at perlene ligger i ett lag, og at det er en så noenlunde jevn kant øverst. Det gjør ingen ting om perlene ligger ulik vei.
Når skålen er fylt så setter du dem inn i ovnen på ca 200 grader i ca ti minutter. Da smelter perlene sammen, og danner en skål. Ta skålene ut av ovnen og press litt med en skje eller et syltetøyglass, så blir de glattere. Dette er en jobb for voksne! Pass på å smøre skeen/glasset med olje før du begynner. La så skålene kjølne litt før du forsøker å ta dem ut av formen.
Større barn kan forsøke å legge alle perlene samme vei, og lage fine møsntre, slik om disse skålene fra Panduro:
Fargene kan sorteres, og da kan du lage skåler som passer som juleskål og påskeskål. En juleskål fylt med litt hjemmelaget julegodt blir en super hjemmelaget julegave. Og hva med å fylle påskeskålen med påskegodt, og pakke den i cellofan - så har du et hjemmelaget påskeegg!
Figurene barna lager med hamaperler kan bli til flotte hjemmelagede bagasjemerker eller nøkkelringer.
Pass på å fjerne en rørperle litt inn fra kanten før perlene strykes. Da har du et hull å feste en nøkkelring, metallsnor eller annet feste. Dersom du har strykemerker til å feste på klær, kan du også feste dem på perlefiguren, så blir bagasjemerket et ekte identifikasjonsmerke i tillegg.
Disse nøkkelringene og bagasjemerkene er supre å gi til venner å familie som hjemmelagede bursdagsgaver og julegaver!
5 eggeplommer vispes sammen med fem ss melis til stiv eggedosis. 4 dl fløte vispes til krem. Knus en pose med tørkede jordbær, og bland krem, bærpulver og eggedosis. Ha isblandingen i en brødform som du har kledd med plastfolie. Dekk formen og sett i fryseren. La isen stå i kjøleskapet en halvtimes tid før servering for å mykne litt. Skjær isen i pene skiver, dandér på pene fat og server med jbringebærcoulis og friske bær. Dette er dessert for sommerens fester!
Coulis lages slik: Ha 1/2 kg bringebær i en kjele sammen med en splittet vaniljestang, litt balsamicoeddik, zest fra 1/2 sitron og sukker etter smak (begynn med ca 1,5 dl og smak til). Kok til bærene faller sammen. Press så massen gjennom en sil. Coulisen tykner litt når den kjølner.
Vil du ikke lage coulis, kan du blande 1 ss balsamico og 1 ss vann i tre ss syltetøy, og bruke det som saus i stedet.
Liker barna hos deg å perle med Hamaperler, eller rørperler som det også heter? Av og til kan det bli stor produksjon, og det er fint å kunne bruke kunstverkene til noe koselig. Her er de limt på doble kartongark, til flotte hjemmelagede bursdagskort.
Kanskje dere vil lage julemotiv, og bruke dem som fantastiske julekort?
…synger Kari Bremnes. Og det er det! Sukker i en kopp og knallsure rabarbrastenger dyppet oppi – mest som et påskudd for å spise sukker, det er ikke mange norske sommerbarn som ikke har smakt!
Smaken sitter i som en intens sommersmak. Sammen med jordbær er vel kanskje rabarbra de to sterkeste sommersmaksminnene for mange.
En deilig Sommersuppe av jordbær og rabarbra kan du lage slik:
Kok opp en sukkerlake av:
- 1 liter vann
- 300 gram sukker
- Frø fra en vaniljestang
- En stjerneanis
- Zest fra en hel økologisk sitron
La koke en liten stund.
Vask og skrell rabarbraen, og del den i korte stenger. Ta sukkerlaken av varmen, og tilsett rabarbrastengene. Smak til med sukker og sitron. La suppen bli kald.
Rett før servering har du i jordbær i skiver – ca. 2-300 gram og finhakket timian.
Server suppen med vaniljeis. Og den må spises som dessert etter en grillmiddag – i hagen – under en stor grønn parasoll. Da er det sommer!
Her på "Leve med barn"-bloggen finner du også andre gode oppskrifter med rabarbra. Både en lekker rabarbrapai med jordbær og hjemmelaget rabarbraiskrem er tips til nydelige desserter du kan bruke hagens rabarbra på!
5 eggeplommer vispes med sukkerlake laget av 100 gram sukker og 1/2 dl vann, samt frø fra en vaniljestang. Avkjøl laken og hell i eggeplommene. Bland eggedosisen inn i krem vispet av 4 dl fløte. Ha isblandingen i små porsjonsformer, og ha på en stor ss hjemmelaget rabarbrasyltetøy og litt revet sjokolade. Sett i fryseren et par timer.
Syltetøyet lager du slik:
Skrell ca 1/2 kg rabarbrastenger og del dem i biter. Ha alle bitene i en kjele sammen med zest fra en halv sitron, en kanelstang og en vaniljestang som en splittet i to. Ha også i et par ss vann og 1,5 dl sukker. Kok opp og kok inn på svak varme. Smak til med sukker og sitron.
Husk at rabarbraen i hagen helst bør plukkes før St. hans. Kanskje det å lage en rabarbrarett kan være en ny og fin tradisjon i din familie? Her er oppskriften på en nydelig pai med rabarbra og jordbær.
Det er koselig å gi barnehageansatte og lærere symbolske gaver ved avslutng til sommer og jul. En koselig gave kan være hjemmelagede småkaker på pene glass. Dette er gaver som ikke koster allverden, men som viser omtanke.
Her er en oppskrift på noen nydelige vaniljekringler som smlter i munnen, og mandlene gir en rik og lukseriøs smak.
- 75 g skåldede mandler (veid etter skålding)
- 175 g smør
- 250 g hvetemel
- 125 g sukker
- Frø fra en vaniljestang
- Zest av 1/2 sitron
- 1 stort egg
- 1/2 dl fløte
Ha sukker, fløte, vanilje, sitron og egg i en skål og visp lett sammen. Sett til side. Dette er for at sukkeret skal få litt tid til å begynne å løse seg opp, og smaker skal trekkes ut av aromatene.
Her ser du forskjell på to kaker. I den til venstre har sukkeret fått løse seg litt opp, og den til venstre har sukkeret ikke fått løse seg opp:
Mal mandlene. Ha smør og mel i en foodprosessor, og kjør sammen. Ha i mandler og bland. Hell så i eggeplandingen og kjør til en jevn masse. Bruk en sprøytepose med stor stjernetupp, og form kaker på bakepapir. Massen er litt tykk og hard å forme, så det gjelder å ta seg god tid.
Stek kakene på 220 gader i 10 minutter, eller til de er gyldne.
Oppbevares i tett kakeboks eller tette glass.
Mange familier skal levere boller, muffins og annen bakst til skolens eller korpsets utsalg på 17. mai. Det skaper stor feststemning å pynte hver bolle med en seigmann som holder et flagg! På bildene holder de vanlige kransekakeflagg som er stukket ned i den ene armen. Kaker kan også pyntes med feirende seigmenn!
Følger du denne lenken kommer du til en deilig iskake som er perfekt som dessert på 17. mai!