Rabarbrapai med vaniljekrem og jordbærJordbær og rabarbra klar til å bli pai

Paideig:

  • 150 g smør
  • 350 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 3 stk eggeplommer
  • ca 3 ss kaldt vann

Ha alle ingrediensene bortsett fra vannet i en foodprosessor, og kjør til det blir jevnt. Ha så i vann og kjør til en fin deig.

Pakk deigen i plast og hvil den i kjøleskapet i en time. Kjevle så deigen tynt ut å kle en smurt paiform med løs bunn. Skjær av kantene for en pen finish.

Ha så i en boks piano vaniljekrem eller hjemmelaget vaniljekrem.

Ha ca 600 gram rabarbra som er skrelt og kuttet i biter i en skål sammen med 200 gram rensede jordbær, delt i fire. Hell over ca 100 gram sukker og et par ss potetmel. Rør godt. Ha så rabarbra- og jordbærbitene over vaniljefyllet. Lag strimler av deigen og lag et pent gitter over paien. Pensle med egg og stek i ca 35 minutter på 200 grader.

Dryss over melis ved servering. Server med vaniljeis.

Gitter over paien av rabarbra og jordbærSkall fra rabarbra

Paideiggitter på rabarbrapaiRabarbra rett fra kjøkkenhagen

Frokostblanding gjør seg i matpakkerMatpakke med brødskiver, frukt og grønnsaker for sultne skolebarnMatpakke med havregryn og påleggsruller er sunt og lekkert


"Det er ikke morsomt å spise sin mat

når den ligger i pakke og ikke på fat"


...heter det i Matpakkevisa til Knutsen og Ludvigsen. Og der er ikke alltid like apetittvekkende å ta opp en matpakke med tørre skiver og kjedelig pålegg. Det trenger ikke være tidkrevende og vanskelig å lage spennende og sunne matpakker. Et tips er å kjøpe bokser med flere rom. De blanke boksene på mange av bildene her er fra Grafit, og har ett stort og to små rom. Boksene er løse og kan tas ut og tilpasses etter behov.

Matpakke med kjeks, brød og fruktDet er ikke alle barn som er så veldig glad i brødskiver. Kanskje de kan få med seg frokostblanding eller havregryn i matpakken i stedet? En porsjon med havregryn i boksen, og kanskje en liten boks syltetøy, honning eller bær? Det er lurt å pakke inn boksen i plast eller aluminiumsfolie slik at grynene ikke detter ut før måltidet. En rotete matpakke er ikke så delikat. Husk å pakke med en skje og en serviett. Og så has melk med i en liten flaske ved siden av.

Eller hva med noen sunne grove kjeks eller knekkebrød med myk ost eller leverpostei?

Andre alternativ til vanlige brødskiver kan være matmuffins, små omeletterpizzasnurrer, matpakkevafler, maispletter eller havrehorn med ost og skinke. Alle disse variantene kan fryses, og legges i matpakken direkte fra fryseren. Når det nærmer seg lunsj vil maten ha tint og være fersk og god å spise.

Er barna hos deg mer glad i pålegg enn i brød? Kanskje pakke noen salamiruller og osteruller, eller noen mårpølseskover eller babybellost i matboksen?

De fleste av oss synes at mat med mange farger gir apetitt. Og det samme med frukt og grønt. Så det å tenke på å ha litt ulike typer frukt og grønt i huset, slik at matpakken kan varieres er lurt. En halv gulrot i staver sammen med noen paprikastenger og et par sukkererter ser lekkert ut. Noen grønne og røde druer er innbydende og det samme med et par jordbær, bringebær eller blåbær.

"Frukt som er delt opp spises opp" heter det. Og mange synes det er lettere og spise frukt om den er delt opp. Pærer, melon, fersken og plommer som deles i båter holder seg godt. Epler kan deles i fire, og pakkes i plast eller smøres med litt sitron for ikke å bli brune og tørre.

Barn kan være med å lage disse pakkene. Selv de minste barna kan legge druer og alt annet i boksene, og eldre barn kan gjøre mesteparten selv.

Det viktigste rådet her er å ha noen gode bokser, og å tenke variasjon. Ta med "matpakke-mat" på handlelisten, og tenk at gode matpakker er god omsorg.

Nybakte horn er perfekt i matpakken til barnMatpakke med spekepølse, frukt og grønnsaker, og havregrynMatpakkeIkke glem skje og serviett når det er frokostblandingMatpakke for barnehagebarn, brødskiver, frukt og youghurt

Quesedillas som matpakke

Quesedillas er deilig mat for store og små. Og dette er rask matlaging også! Stek en pakke kjøttdeig til den er gjennomstekt, og ha i en pakke tacokrydder og gjør som det står på pakken. Sett til side.

Til to voksne trenger man to tortilla lefser, og tre barn blir mette på to lefser. Legg en lefse i en tørr stekepanne. Dekk lefsen med revet jarslbergost. Ha på halvparten av kjøttdeigen, og dekk med ost på toppen. Ha så en ny lefse på toppen. Press den ned mens du vrir den i panna for å unngå at maten svir seg. Når osten er smeltet på den siden som vender ned må quesedillasen snus. En enkel måte å gjøre det på er å legge et flatt lokk eller en stor tallerken over pannen, holde godt fast og snu raskt. Så lar du lefsene skli ned i pannen igjen for å stekes på den andre siden. Et par minutter på hver side holder.

Serves med salsa og rømme. En skal med mais og paprika, eller de grønnsakene barn liker å spise serveres også ved siden av.

Det er nydelig med pico de gallo til. Det er en salat/salsa bestående av en finhakket løk, en neve finhakkede tomater, en bunt koriander, og hakket chilli, samt litt limesaft. Det smaker også nydelig med hakket mango i salaten.

 

Sunne vafler som passer bra til matpakke på turBarn som spiser vaffel matpakke på turSunn matpakke med havrevafler med ricotta

Havrevafler med ricotta, sesam- og solsikkefrø

  • 200 gram havregryn
  • 4 dl melk

La ligge en stund å svelle om du har tid. Hvis ikke – kjør på!

  • 2 egg
  • 1 klype salt
  • 200 gram ricotta
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1/2 dl solsikkefrø
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 100 gram smeltet smør

Kjør alt med stavmikser, men ikke så lenge at alle frøene er knust. Stekes i vaffeljern til de er gyldne og sprø utenpå. Smør dem med smør og brunost, eller med ost og skinke – og rull i matpapir. Herlig turmat!

Matpakke vaffel rull med brunost sunn matMatpakke inspirasjon pen innpakning

 

Pizzasnurrer med godt fyll

De fleste er glade i pizza, og pizzasnurrer er stort sett takknemlig mat å servere. Snurrene smaker nydelig rett fra ovnen, men er også gode å pakke ned i matpakken eller i tursekken.  Her har vi brukt en god pizzabunn og smurt med saus. Du kan bruke ferdigkjøpte varianter. Oppskrifter på hjemmelagede varianrter.

I disse snurrene har vi brukt stekt og krydret kjøttdeig, mozarella, mais og spinat som fyll. På toppen har vi hatt noen skiver jarlsbergost og et lett dryss oregano. Snurrene stekes på ca 250 grader i ca ti minutter, eller til osten er gyllen.

Lager du en stor porsjon kan dy fryse snurrene, og legge dem frosne i matpakken til barna. Når lunsjtid kommer vil de være tint.

Pizzadeig rullet sammen med godt fyllPizzabolle med ost

Halve tomater på et brett, klare for bakingTomater som har vært bakt i stekeovn i tre timer

Tomater som bakes lenge blir utrolig søte og gode. Del gode tomater i to, og fjern stilkfestet. Dryss med ørlitt salt og olivenolje. Sett dem i ovnen på 140 grader og la dem stå der i tre-fire timer. De blir da seige, men har fremdeles mye saftighet. Bruk tomatene i salater, på pizza, eller i tomatsuppe. Tomatene kan kjøres med stavmikser til en fabelaktig base for de fleste tomatsausretter.

 

Utstyr til å lage en regnstavFylle regnstav med ris

Har du hørt den fine sildrende lyden av en regnstav? Det er ikke vanskelig å lage slike selv. Begynn med å dekorere en tom papphylse. Det er best å bruke en litt stiv og smal en, slike som har vært innerst i plastfolierullen for eksempel. Den kan males, pyntes med klistremerker, eller kles med stoff. Lag en spiral av aluminiumfolie, ved å ta et langt stykke folie og rulle sammen til en tett pølse. Ta så denne foliepølsen, og tvinn rundt en blyant til den blir en lang spiral. Spiralen skal være like lang som papphylsen. Blir den for kort kan du bare skjøte på et stykke.

Klipp ut en stoffsirkel, og lim den på for å tette åpningen på den ene siden av rullen. Sikre gjerne med en gummistrikk eller et bånd. Sett spiralen inn i røret, og ha på riskorn. Det skal være nok korn til at lyden varer en stund, men ikke så mye at det ikke er plass til sildringen. Tett så igjen den andre siden av røret, og så er regnstaven klar.

Når du snur staven høres risen ferd gjennom spiralen som regnvær.

Regnstav i papp og stoff

Teaterdukker, hånddukker, dukketeaterTeaterdukker, hånddukker, dukketeater

Flotte dukker til å spille dukketeater med er det gøy å lage! Ta en ispinne som utgangspunkt. Pinner kan kjøpes i blant annet hobbybutikker. Slipp så kreativiteten løs med saks og filt, og skap fine dukker som passer inn i den fortellingen dere vil spille på teateret deres. Her har vi laget en prinsesse, to roboter og en heks.

Ekstra gøy blir det om man sammen lager en fortelling først, for så å lage dukkene til å spille stykket dere har laget selv. Eller kanskje dere vil lage figurer fra barnas yndlingsbøker, for så å spille noen scener fra fortellingene selv.

Heks til bruk i dukketeater

 

Matpakker til småfugleneMatpakker til fugler, kremmerhus av matpapir

Har du gammelt brød som ikke blir spist, kan du kutte det i terninger, og legge det i kremmerhus av matpapir. Legg kremmerhusene i fryseboksen, så har dere fuglemat klar å ha med ut neste gang dere skal i parken, til dammen eller gå et annet sted hvor brød-glade småfugler bor. Brødterninger tiner fort, så fra du tar matpakkene ut av fryseboksen til fuglene får maten, er nok brødet spiseklart.

Det er koselig å mate enderMate fugler er stas

Gavekort dekorert med fargerike ballonger laget av filt

Ballongformer kan klippes ut i filt eller papir, og sammen med ballongen limer man en snor. Limer man ballongene på forsiden av et kort, har man et flott hjemmelaget bursdagskort. De større barna kan klare å lage hele kortet selv, mens de minste barna kan få hjelp til å klippe ut formene, og så kan de lime ballongene på kortet selv. Et tips er å bruke bitte små limtuber man kan kjøpe på for eksempel Panduro. De er lettere å håndtere for barn enn større limflasker.