Gresskarmuffins ferdig pyntetGresskarmuffinsKrydre til gresskarmuffinsen

  • 200 gram smeltet smør
  • 5 egg
  • 3 dl sukker
  • Frø fra en vaniljestang
  • 2 ts bakepulver
  • 4 dl hvetemel
  • ca 500-700 gram revet gresskarkjøtt
  • 1 ts muskat
  • 1 ts kanel
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts allehånde

Smelt smøret. Bland sukker, egg, vanilje og krydder. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Fyll i store muffinsformer. Denne oppskriften rekker til ca 12 store muffins. Kakene stekes i ca 30 minutter på 175 grader.

Disse kakene er saftige og gode som de er, og smaker ekstra godt med sitruskrem på toppen. Vil du lage den visper du 100 gram romtemperert smør med 100 gram philadelphiaost. Ha så i zezt fra en hel sitron, og saften fra halve. Visp så inn ca 250 gram melis.

Gresskaret skrelles best med knivRevet gresskarkjøttGresskarmuffins klar for steking

Vafler laget på rester etter havregrøt

Har du rester av havregrøt etter et måltid kan disse lett lages om til vaffelrøre. Tilsett ca 1 egg per dl havregrøt, og spe med litt melk til du får en fin rørekonsistens. Rør inn en liten klype salt og en ts hvetemel. Om du vil kan du også tilsette litt sukker, men det er ikke nødvendig for oppskriftens del. Det blir også godt om man tilsettes litt smeltet smør i røren. Det gir en fin fylde, men er heller ikke nødvendig. Så kan du steke vaflene til de er gyldne. Vaflene er nydelige med litt brunost eller syltetøy på.

Biehotell ferdig laget og hengt opp i et tre med ståltrådDet må borres mange hull i biehotellet

Fra NRK´s Newton, om bier:

Men disse insektene er kresne når det gjelder valg av overnattingssted for vinteren. For å overleve, trenger de å finne passende reir for eggene sine. I naturen benytter de sydvendte hull på døde trestammer som biller allerede har gravd ut.

Biene kan ikke lage hullene selv, derfor er de avhengig av å finne et fiks ferdig hull som de kan bruke som reir. Det er det ikke alltid så enkelt å finne, for når menneskene hogger ned skogen, forsvinner trærne.

Se Newtons hjemmeside for tips om hvordan man kan lage sitt eget biehotell.

Agurkene som brukes til sylting modnes i september. Agurkene vaskes godt og skrubbes litt slik at de stive småhårene på utsiden blir slepet av. Agurkene prikkes så med en nål, og her er en maiskolbegaffel perfekt for en liten barnehånd. Ha et stort kar med sterk saltlake klar (100 gram per liter vann) og legg, eller kast..., agurkene i laken etterhvert som de er prikket. Nå skal de ligge her å trekke i ca et døgn.

Barna hjelper til med prikking av agurkeneFerdig prikket agurk kastes i lakenAgurker i krydderlake

Kok en sterk krydderlake av:

  • 2 liter vann
  • 500 gram sukker
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 ss pepperkorn
  • 5 allehåndekorn
  • 10 nellikspiker
  • 2 ts skivet fersk ingefær
  • 1 ss korianderfrø

Avkjøl laken helt. Skyll agurkene godt, og del dem i skiver. Fyll skivene i rene glass med krondill, eller vanlig dill mellom lagene. Fyll på laken i glassene til det dekker helt. Skru på tette lokk og la de stå kaldt en uke. Sil av laken, kok den opp, avkjøl og hell over agurkene på ny. Skru på rengjorte lokk og la de stå en uke til. Nå er agurkene klare til bruk. De holder seg i flere måneder i denne laken om de står mørkt og kaldt.

Oslo Maraton

Lørdag 24. september 2011 blir det arrangert Barnas maraton i Oslo. Det blir både barneløp og en rekke aktiviteter barna kan delta i.

BARNAS AKTIVITETSDAG: 11:00-14:00

BARNAS MARATON: 14:00

ARENA: Festingsplassen, Akershus festning

Deltakerne får t-skjorte når de henter sitt startnummer. Dette er inngangsbilletten til både aktivitetsdag OG maraton. Desuten får de medalje for innsatsen når de er i mål. Online påmelding HER frem til 23/9 kl 12 til 100 kroner pr barn. Etter det går prisen opp til 200 kroner for de resterende billettene og de kan kun kjøpes i EXPO-teltet på Rådhusplassen fra kl 14, 24/9.

Olabil laget på gamle barnevognhjulMan må bli vant til den brå styringen på olabilen

Olabiler er moro for både store og små. Man kan lage de mest forseggjordte biler, men man kommer også langt med fire hjul og noen planker. På www.olabil.no kan du få mange tips til bygging av deres egen olabil.

Om det ikke blir tid til å bygge en bil, så er det kanskje moro å bygge en virtuell olabil, og kjøre race med den? SOS-barnebyer tilbyr et online-olabil-spill.

Mais og kylling i formMais og kylling i form

Det kan være fint med middagsretter som kan gjøres klare på forhånd, og som lager seg selv i en form. I denne gode formen er det fem ferske maiskolber, hver delt i tre, ca 1 kg rå kyllingoverlår, et par never gode små tomater, en raus neve basilikumblader, ca ti mellomstore champignonger delt i to og et godt strø med salt og pepper. Sprinkle olje over og stek på 200 grader i ca 1 time. Man trenger ikke tilbehør til en slik form, men både bulgur, ris og pasta vil smake godt til.

Formen kan gjøres klar kvelden før eller om morgenen, for så å settes rett i ovnen når man kommer hjem. Da lager middagen seg selv mens man kan gjøre andre ting sammen.

Maispletter med scampiNå er maisen moden på åkrene! Vi skrev om maisplukking i fjor, og her kommer det en ny oppskrift på en deilig middagsrett man kan bruke den gode maisen til.

Kok 5 ferske maiskolber i usaltet vann i ca fem minutter. Salt i vannet vil gjøre maisen seig. Skjær av kornene og bland med en findelt paprika, en potte hakket koriander, fem hakkede vårløk, 2 dl hvetemel, 5 ss maizenna, ca 100 gram revet cheddarost og fem eggeplommer. Smak til med salt og pepper. Visp eggehvitene stive og bland i røren. Stek plettene i smør på middels varme til de er gyldne og litt sprø.

Har du ikke fersk mais bruker du bare vakumpakkede, eller maiskorn fra boks.

Plettene er deilige alene, eller som rykende varmt og sprøtt tilbehør til for eksempel stekte velkrydrede scampi eller kjøttboller. Plettene kan oppbevares i kjøleskap noen dager, og er også gode kalde. De kan legges på brødskiva som pålegg, eller spises som et eget lite kaldt mellommåltid. Kanskje noe å putte i matpakken?

Det å følge mat fra jord til bord er flott for oss alle, og særlig for barn!

MaissalatBarna liker å plukke mais på åkeren

Den norske turistforeningenDen 4. september 2011 er det årets andre "Kom deg ut"-dagen arrangert av Den Norske Turistforeningen. Det er mange arrangementer spredd over store deler av Norge denne søndagen. Her er en liste over arrangementene. De fleste steder hvor det er arrangementer er de tilpasset familier.