Yoghurt med frukt og nøtter til frokost

En enkel og rask frokost - som kanskje er en kjærkommen variasjon fra brødskiver og frokostblandinger?

Et beger youghurt - fruktyogurt eller naturel - biola, kefir eller kanskje skummet kulturmelk - has i en skål, og over har du bær og nøtter som du og barna liker. Superenkelt og veldig godt!

 

Hjemmelaget enkel sjokolademousseSilkemyk sjokolademousse

Finn frem tre bakeboller og en kjele, en mixmaster, en visp og en slikkepott.

Begynn med å smelte 75 gram smør i kjelen, og ha i 300 gram sjokolade i biter. Jeg synes vanlig dronningssjokolade er best, men bruk gjerne både mørkere og lysere sjokolade om det er det du liker best. La kjelen stå i ro vekk fra platen slik at sjokoalden får tid tilå smelte sakte i smøret.

Mens sjokoladen smelter skiller du 6 egg - hvitene i en bolle og plommene i en annen. Pass på at eggehvitebollen er gullende ren, for fettspor vil gjøre at du ikke får vispet hvitene stive. Bruk mixmasteren og visp eggehvitene og en klype salt til myke topper. Visp 3 dl. fløte til myk krem. Visp eggeplommene sammen med 1 ss vaniljesukker til mykt skum. Bland smør og sjokolade til det blir glatt og jevnt.

Nå er de fire elementene klare - eggehvitene, eggeplommene, fløtekrem, og sjokolade-smør.

Begynn med å røre sjokoladesmøret forsiktig inn i eggeplommene. Vend så fløtekremen inn. Så tar du halvparten av eggehviteskummet og vender inn - og til slutt den siste halvparten. Dette er for å bevare mest mulig av den luften du har pisket inn. Men det er viktig at det blir blandet - så ikke vær redd. Om du så pisker ut all luft blir det fremdeles godt og spiselig - bare noe kompakt. Jo mer luft du bevarer jo luftigere blir moussen.

Ha blandingen over i en pen serveringsskål og sett kaldt - i et par timer. Moussen kan også stå over natten om du trenger å lage den på forhånd, men er aller best samme dag som den er laget.

Variasjoner og servering:

  • Om du vil lage en nydelig appelsinvariant har du i revet zest fra en hel økologisk appelsin i sjokoladen.
  • Et par dråper peppermynteolje gir en "after eight"-type
  • Rosiner som har fått trukket i rom noen dager gir en julete luksusdessert til romjulen
  • Hakkede nøtter gir en fin krønsj

Du kan servere moussen som den er, med en skje krem eller med vaniljesaus. Ekstra godt og lekker blir det om du serverer den med noe friskt, for eksempel marinert frukt.

Denne er laget av bringebær og appelsinbåter som er renskåret for hinner. Over er det en marinade av saften fra en halv sitron, en neve hakket mynte og 1/2 ss sukker. Rør sukkeret i sitronsaften og smak til - for surt? Mer sukker :). La gjerne frukten og bærere stå med marinaden et par timer for å trekke maksimalt med smak.

Marinert fruktsalat til sjokoladedessertLekker hjemmelaget sjokolademousse med frukt

 

Kyllinglår med perlespeltKyllinglår er rask mat til hverdag og fest

Dersom du har en hel kylling så begynn med å dele opp kyllingen i serveringsstykker. La gjerne noe av bena sitte igjen på bryststykkene. Legg kyllingen i en ildfast form.

En god og lettvint marinade som passer godt til kylling lages enkelt slik:

Ha 1 dl god olje i en ziplockpose sammen med en ss paprikapulver, 1/2 ts salt, 1 ts malt koriander og 1/2 ts cumin. Ha kyllingen i og la den ligge over natten slik. Om du har dårlig tid så kan du pensle kyllingen med marinaden og sette den rett i ovnen. Det blir deilig det også!

Stek kyllingen på 160 grader i 40-60 minutter. Sjekk om den er ferdig ved å stikke inn en kniv ved benet og se om den er gjennomstekt eller rosa. Ved steking på såpass lav temperatur blir kyllingen saftig og fin. Men skinnet blir ikke sprøtt. Ønsker du sprøtt skinn må du når den er nesten ferdig sette varmen opp til 230 grader i kanskje fem minutter. Følg med nå på slutten, slik at skinnet blir gyllent men ikke svidd.

Kyllinglår er rask hverdagsmatGode grønnsaker til salat med perlespelt

Perlespelt skylles i kaldt vann og has i gryte med dobbelt så mye vann som korn. Ha salt i vannet. For ekstra velsmakende korn har du i kraft, eller buljongterninger i stedet for salt. Når spelten er ferdig kokt har du i grønnsaker du liker – for eksempel hakket ruccola, hakket bladpersille og finsnittet purreløk.

Stekeskyen etter kyllingen kan brukes som den er, eller du kan lage en saus av den ved å sile den i en gryte, og smake til med soyasaus og en skvett worcestershire sauce, samt røre inn et par treninger med kaldt smør.

Dersom det blir rester til overs kan du rense kyllingen, og blande sammen med speltsalaten og litt av sjyen – så har du en nydelig kald kyllingsalat til morgendagens matpakke!

Har du litt tid og overskudd til overs? Lag kraft av det som blir igjen av ben og rester! Legg alt avkapp og ben i en kjele og dekk med vann. La det koke opp og skum av godt. Ha i de krydderne du liker og har tilgjengelig. I denne brukte jeg hel allehånde, hel pepper, hel stjerneanis og persillestilker – enkelt og godt! La kraften trekke så lenge du har tid til – helst et par timer, og gjerne over natten! Sil så av og frys sausen til en annen dag – eller lag saus til kyllingmiddagen av den om du rakk å få på kraftgryta i tide.

Matpakke tips med middagsresterDet er enkelt å lage god kyllingkraft

Adventsbok som julekalender

En høytlesningskalender i adventen er en koselig aktivitetskalender! En hvilken som heslt god bok kan jo brukes til dette, og man kan bruke mange ulike bøker også.

Det finnes en del bøker som har 24 kapitler og har juletema. Disse er kanskje ekstra hyggelige å bruke?

  • Julemysteriet av Jostein Gaarder (anbefalt for barn mellom 6 og 12 år)
  • Karsten og Petras julebok, av Tor Åge Bringsværd (anbefalt for barn mellom 3-9 år)
  • Solan og Ludvigs jul, av Harald Sommerin Simonnæs (anbefalt for barn mellom 3 og 7 år)
  • Adventsboka om adventspøkelset, av Vera Rostin Wexelsen (anbefalt for barn mellom 3 og 10 år)
  • Mens vi venter på nissen, av Anna Fiske (anbefalt for barn mellom 6 og 10 år)
  • Nøkkelmysteriet, av Eli Landaas (anvefalt for barn mellom 6-12 år)
Vi tar gjerne i mot gode adventskalender-boktips fra dere - send dem på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Julelykt

 

Puslespill i adventskalenderenJulelyykter barna selv kan lage

Det er mye snakk om adventskalendre om dagen. Mange leter etter gode tips til hva kalenderen kan inneholde. "Overalt" hører vi foreldre klage over kalendre fylt med "ræl" som barna likevel bare glemmer omtrent så fort de har fått dem. Personlig så liker jeg å lage adventskalender, men er helt enig i at kalendre som utelukkende er fylt med plastbiter og leker av elendig kvalitet ikke er så moro. Da er det bedre å finne på noe annet!

Noen tips til kalendergaver vi har hatt her på Leve med barn er:

I 2011 lagde vi en sak som het "24 tips til adventskalenderen" - og den er like aktuell i dag.
Juleverksted som kalendergaveLage lys og lysestaker som hjemmelagde julegaver

 

Trebokstaver fra fair trade som adventskalenderTrebokstaver i kalendergave

I november er det mange foreldre som stresser med å finne fine småting til årets adventskalender.Vi har tidligere laget en liste over 24 fine tips til kalendergaver. Det er fint med gaver som er fine hver for seg, men det er også koselig med gaver som utgjør en større helhet - som man må samle over mange dager.

Et slikt tips er disse fantastiske bokstavene av gummitre. De kan kjøpes i nettbutikken, "Friends Fair Trade". Disse bokstavene koster 15 kroner per stykk, og man kan foreksempel kjøpe bokstaver som blir til barnets navn, og så spre bokstavene utover i desember. Kanskje starte med å gi forbokstaven, og så følger de andre etterhvert.

Et litt billigere alternativ er å kjøpe bokstaver på Panduro - der koster fine sort-hvittbokstaver i finer 8 kroner stykk. Der har de også noe de kaller "kjempebokstaver". De er 21,5 cm høye, og kan males selv. De koster 19,5 per stykk.

Trebokstaver i gummitre som kalendergave

Puslespill med tall i tre er fine gaver til julekalenderenTrepuslespill som pakke i kalenderen

Å gi puslespill i kaldergave er koselig! For puslespill med brett kan det kanskje være koselig å gi selve brettet og den første brikken den første dagen man har puslespill som gave - og så kan resten av bikkene komme i etterhvert, enten i rekkefølge, eller spredt innimellom andre småting.

Puslespillet med tall fra 0-9 er fra Hokus Pokus. Det sirkelformede puslespillet på toppen har 27 brikker av dyr, og man kan finne det hos Sunne leker.

Puslespillene under er fra Friends Fair Trade, som fører vakre trepuslespill i mange ulike størrelser og prisklasser.

 

trepuslespill til de minste som pakkekalender gavePuslespill som kalendergave

Hos Sunne leker finner vi også puslespill for de minste:

Puslespill for de minste i kalendergave til adventskalenderen

 

 

Epleterte er god kake til farsdagHjemmelaget wienerbrød med appelsinfyllPai med bær og vaniljekrem

Den andre søndagen i november er det Farsdag!

I 2013 er det søndag 10. november. Det å gjøre litt stas på pappa er fint, og kanskje barna kan bake kake til pappa denne dagen?

Har dere litt dårlig tid er kanskje rullekake et godt tips? Ønsker barna å lage kaken helt selv, så kan selv de aller minste få til å lage "Thomas-kake", og litt større barn klarer å lage Brownie og sjokolademuffins med kun litt støtte.

Har du litt mer tid så er epleterter eller gresskarpai kanskje gode tips? Om pappa ikke er så veldig glad i de søteste kakene, er det å lage god gjærbakst ofte en vinner -for eksempel en lekker kringle.

Og om dere ønsker å lage en skikkelig dessertkake og har litt tid til å bake, så er Victorioskake et godt valg! Dette er virkelig en lekkerbisken som alle sjokoladeelskere vil sette pris på! Alle oppskriftene finner du ved å klikke på lenkene i listen nedenfor.

God farsdag!

Gresskarpai med isVictorious-kake er en deilig dessertkake

Alle liker en god kringleRask og enkel kake til farsdag

Thomas-kake kan de minste barna bake selvRaske sjokolademuffins

Victoriouskake er deilig dessertSjokekolademousse er deilig i kake

Denne kakeoppskriften har jeg funnet i Familiekokeboka til Tom Victor Gausdal. Den smaker himmelsk, og sjokolademoussen er lett som en fjær! Denne kan helt fint serveres som dessert etter en elegant middag - gjerne sammen med noen friske bær.

  • 150 gr sukker
  • 150 gr smør
  • 150 gr mørk sjokolade
  • 8 egg, skilt i hviter og plommer

Visp eggehvitene til stiv marengs, og ha sukkeret i litt etter litt underveis. Smelt smør, og ha sjokoladen i smøret. Smelt sammen. Visp inn eggeplommene en etter en. Bland så marengs og sjokoladeblanding. Smør en form og strø den med sukker. Ha i drøyt halvparten av røren. Sett resten av røren kaldt. Stek kaken i en springform i ca 40 minutter på 160 grader. Avkjøl så på rist.

Spre resten av røren over, og dryss på revet sjokolade. Server.

Myk og deilig sjokoladekake for viderekommedeSjokoladekake, sjokolademousse og revet sjokolade

 

Hjemmelaget bountyBounty er deilig hjemmelaget konfekt

Bland:

 

  • 200 gram revet kokos
  • 1/2 dl kokosmelk
  • zest fra 1 økologisk sitron
  • en god neve hakket sitronmelisse
  • 100 ml extra virgin kokosfett, som Cocosa eller lignende
  • 2 ss lønnesirup

 

Juster blandingen med litt ekstra kokosmelk eller kokosfett om den smuldrer og ikke henger helt sammen. Smak til - liker du en litt søtere smak kan du tilsette litt stevia eller litt mer lønnesirup. Trill runde kuler og sett kaldt mens du begynner å smelte sjokoladen til sjokoladetrekk.

Det er enkelt og rask å lage BountySjokoladetrekk krever temperering av sjokoladen

Smelt 100 gram mørk økologisk sjokolade sakte over vannbad. Hakk 100 gram sjokolade til, og hell den smeltede sjokoladen over den hakkede, og la det stå i ro og smelte sakte. Rør så sammen. Denne prosessen gjør at sjokoladen blir rett temperert og danner et fint skall når den stivner igjen.

Dypp så hver kule i sjokolade, dryss på litt havsalt og la stivne sakte. Legg så bountysjokoladene i en tett boks og oppbevar i kjøleskap.

Hjemmelaget lavkarbo godteriSjokolade og kokoes er en deilig kombinasjon