Salsa, eller saus, til spanske albondigasSpanske albondigas til tapas

Albondigas - Krydrede spanske kjøttboller

Albondigas er fast gjest på mange tapasbord. De er enkle å lage selv, og kan tilpasses personlig smak ved å tilpasse kryddermengden.

  • 400 gram kjøttdeig, gjerne lammekjøttdeig
  • 1 ts potetmel
  • 1/2 ts salt

Rør godt sammen til blandingen er klissete og seig. Ha så i:

  • 1 ss griljermel
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1 klype spansk pepper/chilli

Bland godt sammen. Trill små kjøttboller og stek i olje til de er gyldne og gjennomstekte.

Salsa - eller saus om du vil:

  • 1 gulrot
  • 1 liten purre eller 4 vårløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stangselleri

Kjør dette raskt i foodprosessor – ikke til mos, men til småbiter. Ha olivenolje og grønnsakene i en vid stekepanne, og stek på svak varme uten at det tar farge men blir mørt. Hell over ca 500 passata eller en boks hermetiske tomater. La koke under lokk et par timer, rør innimellom og pass på at sausen ikke blir for tørr. Da har du i litt vann. Smak til med salt. Dersom du vil ha en helt glatt saus kan du kjøre den i food presessor eller med stavmikser.

Har du ikke tid til å la sausen koke lenge nok til at sødmen kommer godt frem, så kan du smake den til med litt sukker. Bruk også god tid på å steke grønnsakene før du har på tomatsausen, for denne svake stekingen gjør at man får frem mye sødme fra grønnsakene.

Server gjerne kjøttbollene i sausen, eller server saus og kjøttboller hver for seg.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Soffritto, deilig base for tomatsausOliven og fylte gresskar til tapas

Med sugerør og våt maling kan vi lage flotte bilder av nyttårsraketter!

Det har nettopp vært nyttårsaften, og hva med å la det inspirere til noen flotte maleri av nyttårsraketter?

Disse på bildene er laget ved å dryppe  store dråper våt maling på et natteblått ark, og så blåse på malingen med sugerør - enkelt og effektfullt! Dette får selv de minste barna til!

Større barn kan kanskje få en bøsse med glitter å drysse på den våte malingen for ekstra skinnende effekt?

Nyttårsraketter laget med maling

Spanske oster og skinke er viktig på et tapasbordKjøttboller med spansk vri er nydelig tapas for barn

Når man skal invitere mange til middag kan det være en utfordring å finne på noe som kan passe alle - særlig om man har både voksne og barn til bords. Mange har allergier og kostholdspreferanser som ikke alltid gjør det like lett å gjøre alle til lags.

Tapas er en vidunderlig måte å servere mat til mange på. Mye kan klargjøres på forhånd, man kan legge til rette for mange ulike ønsker og behov, og ikke minst det er godt!

Her er et forslag til et godt tapasbord som har litt av hvert for de fleste. Oppskrifter på alt kommer utover i januar og februar.

Desserten blir en silkemyk og perfekt Creme Catalan. Vi har også en artikkel som hjelper deg å beregne mengder av hver rett. Så her er det bare å følge med på tapasserien vår!

 

Fylt sopp med grønnsaker er god vegetar tapasSaltbakte mandler er fantastisk til skinke og ost

 

Lilla er den tradisjonelle adventsfargenLilla lys hører adventen til

Adventslys

af Inger Otzen.

 

Velkommen grønne adventskrans

med dine lys så hvide,

de har så mild en højtidsglans,

nu er det adventstide.

Det første lys vi tænder,

se blot hvor klart det brænder,

fortæller os, at tiden går,

og julen snart vi får.

 

Nydelige adevntslys med pynt fra naturen

 

På denne årets mørke tid

et bud du til os bringer,

at vi må bruge al vor flid,

før juleklokken ringer.

Det andet lys vi tænder,

se blot hvor klart det brænder,

fortæller os, at tiden går,

og julen snart vi når.

 

Enke lys er også flotte!

 

Snart holder hele verden fest

til Jesusbarnets ære,

og husk, vi gør det allerbedst

ved gode børn at være.

Det tredje lys vi tænder,

se blot hvor klart det brænder,

fortæller os, at tiden går,

og julen snart vi når.

 

Nisseskjelett som dekor på adventslysene

 

Når alle fire lys er tændt

de mørket kan forjage,

så ved vi, året har sig vendt

igen mod lyse dage.

Det sidste lys vi tænder,

se blot hvor klart det brænder,

fortæller os, at tiden går,

og julen nu vi når.

Stemningslys i mørketidenAdventslys i blåtimen

Vakre lys i vakker stake

 

Hjemmelagede lys og lysmansjetterHjemmelaget pynt til stearinlys

Mange barn lager lys på juleverksted på skoler og barnehager. Dette er flotte hjemmelagede julegaver til besteforeldre, tanter og onker og foreldre! For å gjøre gaven ekstra flott kan man lage litt pynt til lysene også!

Pynten på bildene er laget med glitrende perler og juleklokker på sølvstreng. Med litt hjelp kan selv de aller minste barna være med å lage slik lyspynt, og større barn kan klare å gjøre hele prosessen på egenhånd.

Har man ikke sølvstreng kan selvsagt vanlig ståltråd også brukes. Tre på nok perler til at strengen kan tvinnes rundt lyset et par ganger. Start og slutt på strengen sikres ved å lage en liten løkke med en tang.

Dersom man setter lyset i en liten lysestake også så er gaven komplett, og klar til å brukes på julens festbord!

Det å hedre barnas kunstprosjekt ved å bruke dem i høytiden er en fin måte å bygge opp under både selvtillit og god selvfølelse hos barna. De ser at har bidratt med noe som skaper hygge og stemning i hjemmet, og de ser at gaver de har laget blir satt pris på.

Utstyr til å lage perlepyntBarn liker ofte å perle

Pyntede pepperkakerGodteri til pepperkakepynting

De fleste barn elsker å pynte pepperkaker!

En skikkelig god glasur å pynte med lager du slik:

Ha 4 eggehviter i en mixmasterbolle. Begynne å vispe og ha så i 500 gram melis litt etter litt. Dette tar ca 15 minutter. Avslutt med å ha i 1 ts sitronsaft. Denne miksen renner ikke, og gir skilleig fin og holdbar glasur!

Ha gjerne i matfarge om du vil ha farget glasur til kakene.

Dersom du vil lage pepperkakedeigen fra bunnen av har vi her på bloggen en god oppskrift på pepperkaker!

Pyntede pepperkaker på pinneMaksimalistisk pynting av pepperkaker til jul

Å lage papirrosetter er gøy!Ferdig kuttede papirstrimler til bretting

Å brette egne papirrosetter og papirstjerner er moro. Dette er ikke en aktivitet for de minste barna, for her kreves litt tålmodighet og utviklet finmotorikk. Men for større barn som liker pusjeoppgaver er dette en super aktivitet! Det er også en fin aktivitet for voksne på juleverksted.

Man kan kjøpe ferdige sett med papirstrimler, så slipper man å klippe selv, for disse strimlene må være nøyaktige for at julestjernen skal bli fin. Slike sett inneholder oppskrift, og kan kjøpes på foreksempel Panduro eller TGR.

 

Man kan kjøpe ferdige sett med papirstrimler og instruksjon

Julestemning med flotte adventslysFlotte adventslys som hjälper oss med nedtellingen til jul

Tenn lys

av: Eyvind Skeie

 

Tenn lys !

Et lys skal brenne for denne lille jord.

Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor.

Må alle dele håpet så gode ting kan skje.

Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det.

 

Adventstake med hvite kubbelys

 

Tenn lys !

To lys skal skinne for kjærlighet og tro,

for dem som viser omsorg og alltid bygger bro.

Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem.

Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem.

 

Kubbelys som adventslys kan tennes hver dag

 

Tenn lys!

Tre lys skal flamme for alle som må sloss.

For rettferd og for frihet. De trenger hjelp av oss.

Må ingen miste motet før alle folk er ett.

Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett.

 

Vakre lys tennes i desember

 

Tenn lys !

Nå stråler alle de fire lys for ham

som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam.

Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så.

Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå.

 

Elegante lys i vakker stakeSå tenner vi ett lys i kveld...

 

 

Oppskrift på krans i papir til juleverksted for større barnKrans i brettet papir

Å brette papirkranser er tips til en en flott aktivitet på juleverkstedet. Papir er ikke så dyrt, og man trenger lite annet utstyr også - og birtsett fra litt papirklipp så er det ikke noe gris eller noe stort som kan gå galt. Kanskje dette er noe for en vennegruppe av skoleelever, eller til juleversted for litt større barn. De små kan også bli med på dette, men kommer da til å trenge en del hjelp.

Skal yngre barn være med, så er det et tips å kutte ut ferdige papirbiter på forhånd, så blir det ikke så mye venting. Kransen vi lærer å lage her er en helt enkel krans. Ønsker dere større utfordringer så google "origami wreath instructions", og se på bilder.

Begynn med å kutte eller klippe 8 kartong-rektangler. Du kan lage kransene i akkurat den størrelsen du selv vil, men det er viktig at de er i størrelsesforholdet 1:2 – for eksempel 4 cm x 8 cm.

Å kutte papir går enklere med en papirkutterVelg farger som passer godt sammen

Når du kutter papiret så pass på at eventuelt mønster kommer rett vei, så slipper du å gå i denne fella:

Pass på at mønster vender samme vei

Begynn så å brette papiret på langs, og så brett strimmelen over på midten som vist på bildet. Pass på at åpningne på papiret vender oppover, og brett så hjørnene ned.

Instruksjoner for å lage krans i papir

Lag 8 slike element.

Papirbretting for små og større barn

Når alle 8 er ferdige, er det på tide å montere kransen. På toppen av papirbitene er det to "lommer" – og inn i disse skap de to spissene fra neste element. Dette er litt kronglete å få til, særlig om du bruker litt stivt papir. Men med litt tålmodighet får du det til! Flett alle 8 i hverandre slik. Den siste biten skal festes på samme måte.

Origami krans i brettet papir er fin aktivitet på juleverkstedSette sammen papirkrans

Kransen er ferdig! Du må kanskje trekke litt den for å få den rund og pen.

Lag hull med en hullemaskin, og fest en tråd eller krok. Du kan også lage fine oppheng i sølvwire og pene perler

Papirkrans til juleverkstedetOppheng til julepynt i sølvwire

Medisterkaker med sviskefyll til julemiddagFylte medisterkaker til julemiddagen

Tradisjoner er supert, men vi må tørre å fornye dem litt innimellom - ta vare på det gamle men innføre noe eget.

Disse fylte medisterkakene er vidunderlige og gir en spennende vri på ellers traust kost.

Sviske- og eplefyll

  • 400 gram svisker
  • 2 syrlige epler
  • 1 dl vann
  • 1 ts karri
  • Salt, pepper
  • Eventuelt 1/2 ts allehånde, 1/2 nellik og 1/2 kanel

Rens eplene for skall og kjernehus, og del de i biter. Ha alt bortsett fra krydder i en kjele og kok opp. Rør godt å det ikke fester seg i bunnen av kjelen. Når eplene har falt litt sammen har du i krydder. Smak til med salt og pepper. Vil du ha fyllet kraftigere har du i mer krydder. Vil du ha det mildere så dropp de aromatiske krydderne. Kok i ca 15 minutter til du har en jevn mos. Dette kan også kalles "eple- og sviskechutney".

Det høres kanskje helt rart ut med karri til julematen, men jeg lover deg at karrismaken smelter inn i de andre ingrediensene her og danner en fin helhet.

Eventuelle rester av dette fyllet kan du ha på et pent glass, og servere ved siden av ribben til julemiddagen, eller gi bort som en hjemmelaget julegave eller vertinnegave.

Medisterkakene

Hjemmelagede medisterkaker hører med til juleribba

Medisterfarsen kjøper vi ferdig spedd, og blander inn julekrydderne: allehånde og nellik – ca 1 ts av hver per kilo medisterfarse. Stek en liten smakebit før du går i gang å forme alle kakene. Da kan du ha i mer krydder, salt osv. om nødvendig. Form en medisterkake, og lag en dyp grop i den. Ha i en ts sviskefyll, og legg litt farse over og form så fyllet ligger midt inne i kaken. Er det sprekker vil fyllet tyte ut ved steking.

Stek kakenei en stekepanne med smør, på middels varme. Når de har en fin stekeskorpe, legger du de over i en kjele med god kraft. Bruk buljong om du ikke har kraft. Ha gjerne litt hele krydder i kraften, som kanelstand, stjerneanis og kardemomme. Trekk til de er ferdige.

Frys gjerne medisterkakene i frysepose og med avkjølt kraft i posten. Da holder de seg saftige, og du har kraft å varme dem i, eller tilå lage saus av. kakene kan også gjerne varmes i stekeovn etter at de er tint. Bruk da 200 grader i ca 15 minutter eller de er gjennomvarme.

Medisterkaker med eple- og sviskefyllEple- og sviskechutney til juleribba