Julegrøt med spekeskinge er nydeligMandelpremie kan være sjokoladenisser

Grøt til 2 store og 3 små:

Ha 4 dl vann og 2 dl grøtris i en kjele, og kok på svak varme mens du rører hele tiden. Røringen gjør at risen slipper mer stivelse. Når det ikke er noe særlig mer fuktighet igjen og det ligner på grøt, så har du i 1 liter melk - gjerne helmelk. Kok opp under stadig omrøring. Nå skal grøten småkoke i ca 1 time, til risen er myk og grøten har rett konsistens. Rør jevnt og trutt så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen, og pass på at varmen ikke er for høy. Dette er tidkrevende, men gir et veldig godt resultat. Når grøten begynner å bli ferdig har du i 1 dl fløte og 1 ts salt.

Dersom du bruker vaniljestang i noe godt du lager, så ta vare på selve belgen etterpå. Legg den i et tett glass. Når du skal koke julegrøt kan du la belgen koke med - og da får du en virkelig deilig aroma i grøten!

Denne porsjonen er litt knapp, så det er bedre å runde oppskriften oppover enn nedover. Grøtrester kan for eksempel brukes i rislapper og i riskrem.

Grøt for allergikere:

Har noen hos deg melkeallergi, kan du bruke rismelk i stedet. Grøt på rismelk blir grålig og ser vassen ut, men smaker godt. For å få fyldigere grøt med en lekrere farge, kan du ha i litt fløteerstatning, som havrefløte, mot slutten av koketiden.

Ris er naturlig glutenfri.

Tilbehør:

Sukker og kanel er selvskrevne på grøt-bordet, og vi liker å ha et smørøye i også.

Spekeskinke, morrpølse, eller annen spekemat, er nydelig til grøt. Ertebrød til spekematen er også godt. Og serverer man spekemat til blir det et mer mettende måltid også.

 

Spekemat er godt tilbehør til til risgrøtSpekeskinke er godt til julegrøt

Grøt med mandel i:

Skal grøten serveres som julegrøt har vi i en mandel, eller en rå potetbit om vi har allergikere i hus. Og maripangrisen bytter vi ut med en sjokoladenisse. Dersom det er mange små barn rundt bordet har vi en stor nisse til den som finner mandelen og små-nisser som trøstepremie til de andre.

Kanskje mandelpremien kan være glasserte epler eller små hjemmelagede marsipangriser? Daim-kjærligheter er også en fin mandelpremie!

 

Marsipangris er tradisjonell premie for å finne mandelen i grøtenGlasserte epler er deilig julegodt!

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter