Familiemidag med torsk, poteter og gulrøtterVilltfanget torsk er nydelig hverdagsmiddag og festmiddag

Dette er en klassisk fiskerett som mange av oss har vokst opp med, og mange har varierende minner knyttet til. Hvordan skal vi få barn til å spise fisk? Her lager vi en sunn fiskemiddag slik at barn som er litt skeptiske til kokt fisk kanskje vil prøve en bit?

Det viktigste er velge en god og fersk råvare. Dette er ikke en rett hvor frossenfisken bør få plass. Den kan vi spare til mange andre gode hverdagsmiddager. Får man tak i viltfanget torsk er det supert. Se etter at fisken er hvit og fast i kjøttet,og at skinnet ser friskt og blankt ut. Lukter fisken fiskete så gå forbi. Lukter den sjø og salt så ta med hjem!

Kok opp en stor kjele med rikelig med vann. Beregn 1-2 ss salt og 1 ss sitronsaft per liter vann. Når vannet koker legger du i fisken, og passer på å skru av varmen på platen i det vannet såvidt begynner å koke igjen. Dersom fiskeskivene er ca 2 cm tykke trenger fisken ca 8 minutters trekketid. Sjekk med en kniv ved benet, og dersom det løsner lett er fisken ferdig. ta den da ut av vannet.

Beregn tiden det tar å lage tilbehør slik at fisken ikke blir liggende i vannet å vente, for da kan den få feil konsistens og bli for salt. Og kald fisk er ikke så delikat.

Her har vi servert fisken med kokte gulrøtter, og pass på at heller ikke de er overkokte. Kokte poteter er klassisk tilbehør til trukket torsk. Eggesmør har vi laget ved å hakke to kokte egg i ca 100 gram smeltet smør. Finhakket gressløk og et fedd presset hvitløk har vi også hatt i det smeltede smøret. Hvitløken kan selvsagt sløyfes om barna ikke liker det, men mange barn liker den søte smaken varm hvitløk får.

Dersom barna ikke er fiskeelskere, bør fisken renses og alle ben tas bort før barna får maten på fatet. Ferdig renset hvit fisk er mye mer innbydende enn et kokt fiskestykke med skinn og ben som man må rense selv. Halestykkene har generelt noe fastere fisk og mindre bein, og er fine for barn som ønkser å rense selv. Om du har tid til det, er det fint å servere maten på varme fat til de mest skeptiske barna. Varm fisk er mer delikat enn sval fisk.

Dersom barna ikke liker smeltet smør, så kan kanskje en hvit saus være en ide? En lavkarbovariant er å kutte ut potetene og bruke kikerter eller bønner i stedet. Under her er det et bilde av plukkfisk, som er en fin hverdagsmiddag for bruk av fiskerester.

Lite bein i halestykkene på fiskenPlukkfisk er en fin hverdagsmiddag for fiskerester

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter