Det er snart Halloween, og kanskje det ville vært godt med en gresskarpai for å markere anledningen? Gresskarpai smaker litt som krydderkake, men har en annen konsistens. Dette er en pai med gode og stemningsskapende høstsmaker.
Paibunn:
- 165 gr smør
- 125 gr sukker
- 2 eggeplommer
- 2 ss fløte
- 250 gr hvetemel
- 2 ts bakepulver
Rør smør og sukker hvitt. Bland i resten av ingrediensene og rør sammen til en deig. Smør en paiform eller springfjærform godt og trykk bunnen ut, og opp langs kanten. Ha litt mel på hendene så går det lettere. Sett kaldt. Skal ikke forstekes.
Fyll:
- 6 ss hvetemel
- 1 strøken ts bakepulver
- 1 ts salt
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt allehånde
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt muskat
- 2 egg
- 2 dl sukker
- 75 gr smeltet smør
- 400 g gresskarpuré - kokt og most (beregn 600 gram ukokt gresskar, som igjen er ca 1,3 kilo urenset gresskar)
- 4 dl kremfløte
- Frø fra en vaniljestang
Rør sammen alt det tørre og alt det våte hver for seg. Rør det våte i det tørre med en mixmaster og visp godt. Ha fyllet over i paiskallet, og sett rett i ovnen på 180 grader i ca 40-50 minutter. Følg med å kjenn etter når fyllet kjennes stivt ut. Fyllet skal ha en puddinglignende konsistens. La kaken sette seg litt før du tar den ut av formen. Dryss på melis og server med vaniljeis.
Flott navn på potet- og purresuppe! Denne suppen er så god at den kan fint forsvare et så stort navn.
Surr 1 finhakket løk, 5 fedd finhakket hvitløk og den finhakkede hvite delen av en stor purre i noen ss smør i et par minutter. Hell over 1 liter kyllingkraft/buljong. Ha også i hvitvin, ca en halv flaske, og ca 3 dl melk. Skrell og del 600 gram gode poteter i terninger og kok i suppen i ca 20 minutter. Kjør suppen helt glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Skjær alt det lyse grønne av purren i små firkanter og kok med det siste minuttet. Pisk en fløtetutt til lett krem og vend i helt til slutt. Juster eventuelt med salt og pepper – server raskt. Grovmalt pepper hører med på toppen. Mange foretrekker sprøstekte baconterninger på, men det kan i grunnen likegodt sløyfes. Suppen er mer enn god nok uten.
Tertebunn: 165 gr smør, 125 gr sukker, 2 eggeplommer, 2 ss fløte, 250 gr hvetemel, 2 ts bakepulver. Rør smør og sukker hvitt. Bland i resten av ingrediensene og rør sammen til en deig. Smør en paiform eller springfjærform godt og trykk bunnen ut, og opp langs kanten. Ha litt mel på hendene så går det lettere. Sett kaldt. Skal ikke forstekes. Denne bunnen er lik for alle varianter av denne kaken.
Så er det bare å fylle på med det du har for hånden.
- Bærpai: Fyll opp med for eksempel rips, blåbær, bringebær, dryss på sukker.
- Vaniljeterte: Smør et godt lag med vaniljekrem over bunnen, og dryss bær eller frukt over. Syrlig frukt får et sukkerdryss før kaken settes i ovnen.
- Fruktterte: Del epler i tynne skiver og legg pent i ring over hele bunnen og dryss på sukker og kanel, eller del små plommer i to og fyll på. Smak på frukten, syrlig frukt trenger akkurat som bær litt sukker.
Alle kakene stekes på 170 grader i 40-50 minutter. Dryss eventuelt melis over rett før servering og server med is til. De egner seg ypperlig til frysing, pakk dem bare godt inn i frysefolie. Når kaken tas opp av fryseren lunes den lett i ovnen før servering. Hva med å lage flere nå når frukttrærne bugner, og så ta opp og servere når det er selskap senere i høst?
Kanskje det kunne vært koselig å "bake" lørdagsgodteri sammen? Denne oppskriften er en skikkelig godterioppskrift, og her mangler verken fett eller karbohydrater. Men disse kulene er kanskje ikke så mye mer usunne enn smågodtposen fra butikken, og her er det tross alt god næring fra havregryn i tillegg.
- 150 gram smør
- 2 dl sukker
- 2 ss rørsukker for knasingens skyld
- 6 dl små økologiske havregryn
- 6 ss kakao
- 5 ss vann
Begynn med å smelte smør. Ikke la det stå så lenge på platen, la det gjerne bare halvsmelte. Ha i alle de andre ingrediense og rør godt sammen. La barna rulle kuler og vend kulene i kokos og kakestrøssel. Sett kulene kaldt en liten stund slik at de setter seg litt.
De fleste er glade i hamburgere, og de kan lages akkurat så sunne og usunne som du vil. Med fullkornsbrød, karbonader og med mye salat er det ganske sunn mat.
Enkle hjemmelagede burgere kan barna lage slik: beregn ca 150 gram kjøttdeig per voksen og 70-100 per barn. Bland inn en teskje salt per halvkilo kjøttdeig. Ha i pepper og andre krydder etter egen smak. Bland gjerne inn et egg i deigen også. Pass på at små hender med rå kjøttdeig på ikke går i munnen, men vaskes godt når knaingen er ferdig.
Del deigen inn i emner og klapp dem flate. Stek i noen minutter på hver side.
La alle som skal spise få komponere egne burgere. Du kan for eksempel sette frem salat, paprika i skiver, tomatskiver, mais, løkringer, sylteagurker - og ketchup så klart. Er det helg kan kanskje ost eller bacon friste som tilbehør.
Mange barn liker ikke å spise mat som er blandet sammen. For mange er dette et uttrykk for å gjerne ville vite hva som er i maten de skal spise.
En måte å bidra til det på kan være å la barna selv velge hva de skal blande inn i retten de skal spise.
"Skattekister fra havets bunn" er fisk og grønnsaker i folie, bakt i ovnen.
La barna være med på å kutte opp mange forskjellige grønnsaker. Tenk på at grønnsakene kan ha forskjellige farger og forskjellige former. Flerfarget paprika, brokkoli, purre, gulrøtter og minimais er noen gode alternativ. Legg frem doble folieark på benken til hver person. La så barna selv velge hvilke grønnsaker de ønsker å putte i sin skattekiste.
På toppen av grønnsakshaugen legger du fiskestykker, gjerne laks, og drysser på salt og pepper etter smak. Legg på litt smør eller drisle over noen dråper god olje, og legg en sitronskive på toppen til de som ønsker det.
Pakk så alt tett inn i folien. Sett pakkene i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter, litt lenger om pakkene er veldig store, eller om dere har brukt mye grønnsaker som trenger lang koketid. Vær obs på at det kommer en del damp ut når pakkene åpnes, det er lett å brenne seg. Skattekistene er ekstra gode med ris til.
Disse pakkene kan brukes som turmat også. Lag dem på forhånd, og pakk dem i sekken. er det en varm dag, så pakk et kjøleelement sammen med dem. Legg pakkeene i utkanten av bålet, eller legg dem i en kjele på primusen. Fyll da kjelen med noen kvister og litt vann, og legg på lokk. Så dampes pakkene til grønnsakene er møre. Disse pakkene fungerer også helt utmerket som grillmat.
Disse saftige bringebær-havre-fullkornsmuffinsene er supre å lage til fest nå i bringebærenes høytidsperiode.
Ingredienser
- 125 gram smør
- 125 gram råsukker
- 2 egg
- 1 dl melk
- 1 ts bakepulver
- 1 klype vaniljefrø
- 125 gram fullkornspelt
- 50 gram havregryn
- 20 store bringebær
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker lenge - rørsukker trenger mye vispetid for å løse seg opp. Ha så i eggene og rør videre en stund til du ser at det blir luftig og lett. Ha deretter i alt det tørre og melken. Rør forsiktig.
Smør formene med smør og fordel røren i ti store muffinsformer, og legg bringebærene i formene. Dytt bærene litt ned i røren. Har man ikke friske bær går det helt fint å bruke frosne også. De trenger ikke tine før de has i kakene.
Stek på 210 grader i ca 20 minutter. I mens er det bare å vente, selv om det tar uendelig lang tid... Det kan hende det går litt raskere om du nistirrer på dem inni oven. OBS: Avkjøl for du spiser - bringebærene kan være glohete selv om kaken kjennes sval ut!
I boken "Ludde koker suppe" av Ulf Löfgren, lærer vi å lage Ludde-suppe, eller Namskillebabbasuppesom den heter i følge Ludde. Namskillebabbasuppe er en Luddevariant av spikersuppe: Innhold: Gulrot, potet, løk, pølse, persille – og én ert. Kok opp god kraft eller buljong og ha i gulrot, potet og løk i passende munnfullstore biter. Kok dem møre. Ha så i pølsebiter og trekk dem varme. Til slutt has en ert og persille i. Her er det mange oppgaver for små kokker; vaske og skrelle grønnsaker, dele grønnsaker og pølse, røre i gryta og smake til.
Det er en vakker tanke – å spise blomster! Hva er vel vakrere enn blomster om sommeren? Kanskje det ville være gøy å prøve å kandisere noen spiselige blomster som kan bruke til kakepynt på en sensommerkake eller drysses over vaniljeis?
Husk å sjekke nøye hvilke blomster som er spiselige og hvilke som er giftige. Er du i tvil så finn noen andre blader du er helt trygg på. Her har vi plukket forglemmegei og røde og gule roseblader.
Kok opp sterk sukkerlake: 2 dl vann, 2 dl sukker, og la det koke det i noen minutter. Laken helles over blomsterbladene.
Etter et par minutter tas bladene opp med pinsett og legg dem på bakepapir. Det er varme og klissete så akkurat denne delen av prosessen er nok en voksenoppgave.
Brettet settes i ovnen på ca 150 grader i ca 20 minutter. Pass nøye på, for stekende sukker er et lunefullt materiale. Våre sto to sekunder for lenge i ovnen, og de fikk et karamellskjær og så visne ut. De så fantastiske ut før bruningen!
Hvordan smaker så romantiske kandiserte blomster? Jeg syntes det rett og slett smakte sukker. Sprø, deilige, søte og vakre blad.