1 stor potte basilikum
75 gram pinjekjerner
3 hvitløksfedd
Zest av 1/4 sitron
En god neve parmesan
En klype maldonsalt
Olivenolje til rett konsistens
Alle ingrediensene kjøres i matmølla, eller støtes i morteren – alt etter som hva tid og overskudd strekker til. Ha i olje til du får rett konsistens. Smak til med salt og eventuelt sort pepper. Pestoen smaker kanskje best om man rister kjernene, men blir sunnere om man lar dem være rå. Kok god pasta, gjerne fullkornsspaghetti, etter anvisning på pakken. Man kan også lage pesto med ruccola for eksempel. Bytt ut noe eller all basilikumen med ruccola, og få en litt annen pestovariant.
300 gr grov spelt, 300 gr hvetemel, 100 gr havregryn, 1 pk tørrgjær, 2 ts salt, 2 ts sukker, 2 ss olje - ca 5 dl vann
Ingrediensene til deigen blandes, og eltes til deigen er seig og samlet. Juster med mel og vann til deigen slipper kanten av bollen. La deigen hvile en halvtime. Kjevle deigen ut og del den i "pizzastykker". Rull emnene sammen til horn, og legg på bakepapir. La hornene heve i 30-45 minutter, pensle dem med melk, egg eller vann og stek dem på ca 200 grader i ca ti minutter - fargen skal være gyllen.
Hornene kan lages i mange varianter. Hva med å prøve med noen dl revet ost i deigen? Eller legge en osteskive og en skinkeskive i hornet før det rulles sammen? Litt pizzafyll kan også være godt inni. Et horn med innbakt pålegg er kanskje noe for matpakkene utover vinteren?
Dersom man legger et grillspyd i tre innunder pepperkakene på stekebrettet, vil pinnene feste seg i kakene, og man får pepperkaker på pinne! Det er kjempepopulært med en slik pepperkakepinne - særlig om den er pyntet til trengsel med nonstop! Pakket en og en i cellofan blir de en hyggelig oppmerksomhet man kan ha med til barna i et juleselskap for eksempel.
Denne juleisen er hjemmelaget is (eller semifreddo som den også kalles) med pepperkaker og mørk sjokolade.
6 eggeplommer og 6 ss melis, samt frø fra en stor vaniljestang vispes til vaniljeeggedosis. Når den er luftig og stiv blandes den med ca 1/2 liter lettvispet fløte. Knuste pepperkaker (ca 10 stykker), 100 gram finhakket sjokolade og 1 ts kanel røres lett inn. Fryses. Man trenger ikke røre underveis i innfrysningen i denne isen. Pepperkakeisen tempereres i ca en halv time før den skal spises. Serveres med pikekyss som lages av eggehvitene.
Pikekyss:
- 6 eggehviter
- 2 ts hvitvinseddik
- 4 dl sukker
- 1 ts maismel
- 1 ts ekte vaniljesukker/frø fra en vaniljestang
Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i sukkeret litt etter litt over en periode på ca 10 minutter. Når alt sukkeret er vispet inn og miksen er blank og skinnende, har du i maizenna og eddik, og rør godt inn. Ha massen i en sprøytepose med rugletut. Sett små pikekysstopper på bakepair. Ovnen forvarmes til 250°C, senkes til 100°C i det pikekyssene settes inn, og stekes så i ca 30 minutter. De skal være litt myke i midten.
13. desember er det Luciadagen. Det å bake lussekatter sammen er en fin adventstradisjon. Kanskje noe for adventskalenderen denne dagen?
- 100 gram smør
- 3 dl melk
- 1 poser rød tørrgjær
- 1,5 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 1 ts gurkemeie, eller litt safran
- ca. 500 gr hvetemel
Smelt smør, og ha i melk – skal være 37-40 grader. Ha alt det tørre i en bakemaskin, og hell i vesken. Elt til en fin deig som såvidt slipper kanten av bollen. Juster med mel/væske til rett konsistens. Hev en times tid. Deigen formes til lussekatter, og pyntes med rosiner eller sjokoladeknapper. Etterheves i ca 1/2 time. Pensle med egg. Stekes på 230 grader i ca ti minutter.
Adventstiden er en høytid for kos og familie for mange. Det å ta seg tid til å spise en ekstra lang frokost eller kveldsmat sammen kan være hyggelig. Her har vi laget sjokoladepinner til å smelte i varm melk. Sjokoladen er smeltet og blandet med gode smaker. Noen fikk en dråpe peppermynteolje, noen fikk revet appelsinzest, noen fikk kanel og ingefær. Så ble den flytende sjokoladen fylt i små kremmerhus av matpapir. Ispinner (kan kjøpes på butikker med formingsutstyr) ble merket med ulik farge for de ulike smakene, og satt i sjokoladekremmerhusene. Etter en stund i kjøleskapet er adventsjokoladepinnene klare til bruk. Ta av papiret, og hell glovarm melk over sjokoladen i en kopp.
Noen julepyntetde sjokoladepinner i en pen boks er kanskje en ide til en hjemmelaget julegave til en av familiens slikkmunner?
Det er fint å tenke på andre, og det å lage egen fuglemat til vintersmåfuglene kan være en fin måte å få se disse små skapningene som lever så tett sammen med oss.
Hjemmelaget mat laget slik: en pakke kokosfett smeltes og avkjøles. Solsikkefrø, kokosnøtt eller ferdige frøblander til småfugler blandes i fettet og has i former som settes kaldt. Pass på å ha i et snøre i formen slik at fuglematen kan henges opp.
Mange former kan brukes. Her har vi brukt plastkopper med ispinner i, halve kokosnøtter, en trestamme med hull i og tomme melkekartonger. Det er koselig å ha et eget lite spisskammers for fuglene.
Mange barn er glad i pannekaker. En måte å næringsberike pannekaker på er å tilsette frukt og grønnsaker i dem. Du kan ta utgangspunkt i din vanlige pannekakerøre, eller for eksempel bruke denne:
- 8 egg
- 1 liter melk
- 6 dl mel (gjerne grovt mel)
- 1 ts salt
Bland røren godt og la den svelle litt.
Her er noen forslag til frukt og grønnsaker som er godt i pannekakene. Røren over kan deles i fire: I en del kan du bruke to godt moste bananer, og i en annen del kan du bruke to pressede appelsiner samt all zest (zest brukes kun om frukten er økologisk). Den tredje kan kanskje være "planken" - helt plain... Og i den fjerde delen kan du finrive to mellomstore gulrøtter.
Stek så alle typene som vanlig i litt smør. Det blir ca fire pannekaker av hver sort og det vil si at hver pannekake inneholder ca 1/2 frukt - eller en hel barneporsjon.
Mange barn elsker å skjære ut gresskar til Halloween. En enkel måte å bruke gresskarkjøttet på er å bruke det til sylting.
- 2 kilo renset gresskar (er et gresskar på ca fire kilo bruttovekt)
- 8 dl eddik
- 1,5 kg sukker
- 60 gr fesk ingefær
Kok opp sukker, eddik og ingefær i biter til en lake. Ha i gresskarbiter på ca 3 cm, og kok dem til de er møre og blanke. Ha dem opp i helt rene glass. Kok inn laken i ca 20 minutter, og øs over bitene i glassene, fyll helt opp. Sett på lokk straks.
Syltet gresskar er nydelig til alt som man ellers ville brukt tyttebærsyltetøy eller chutney til.
Kanskje et slikt glass ville være en fin oppmerksomhet til noen dere er glade i til jul? Med et par nellikspiker eller hel allehånde i laken får gresskaret en nydelig julesmak også - kanskje en liten vri til årets tradisjonelle julemiddag?
Den 17. oktober er det Epledagen. Hva med å lage noe godt med epler sammen med barna på søndag? En dessert kanskje? Kanskje dere kan bytte kake mot epler med en epletreeier i nabolaget? Liker barna krem er kanskje Tilslørte Bondepiker en gammel klassisk slager som kunne smake?
Eplene kan renses og deles, og kokes med litt sukker, frøene fra en vaniljestang og ørlitt vann til en litt klumpete mos.
Vispet kremfløte kan blandes med vaniljekrem til en fyldig og god krem.
Knekk kan lages ved å la et par brødskiver (gjerne grove) ligge og tørke litt på benken. Smuldre dem fint og ha dem sammen med smør i en stekepanne. Dryss på rørsukker og kanel, og stek til det blir karamell av sukkeret. Ha smulene på et bakepapir til de kjølner, og knus dem til knekksmuler.
Legg krem, eplemos og knekksmuler lagvis i pene glass, og nyt høsten!
På www.frukt.no kan du lese flere gode epleoppskrifter.