Saftige og god påskekakeHoldbar og lettvint vaniljekake til hytteturen

Denne saftige og gode påskekaken tar utgangspunkt i Hellstrøms vaniljekake.

  • 1 liter vaniljesaus, hjemmelaget eller ferdigkjøpt
  • 200 g smør
  • 5 dl sukker
  • 12 dl hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 6 ts bakepulver

Smelt smør, ha i sukker og rør godt. Ha sukkersmøret i en kjøkkenmaskin, og tilsett vaniljesaus og alt det tørre. Med zest fra to appelsiner i røren blir dette en perfekt påskekake! Bland godt.

Fordel i to brødformer som er kledd med bakepapir. Dryss over perlesukker, hakkede nøtter og mandler, kanel. Stek på 170 grader i 60 minutter. Du kan også bruke en langpanne, men da holder det med 40 minutters steketid.

Denne kaken er supersaftig, og passer helt utmerket som hyttemat. Den er holdbar, og så om du baker den hjemme for å ha med på hytta vil den være god lenge.  Har du stekeovn på hytta er denne lettvint å smelle sammen i en fei!

Kaken er også lett å bake og har ingen kompliserte prosesser hvor man må være spesielt forsiktig, så dette er en perfekt kake å bake med yngre barn eller la hyttas ungdommer få prøve seg på på egenhånd.

Appelsinsmoothie servert i appelsinskall

Skjær toppen av appelsiner i et fint sikksakkmønster. Ta så ut all innmaten med en skje, og ha det i en hurtigmikser. Smak til med litt honning. Ha i nok isbiter til at du fåt smoothiekonsistens. Server smoothien i skallene.

Muffins med appelsinfyllAppelsinmuffinsAppelsingele til påske

Det våte:

  • 2,5 dl melk
  • 1 egg
  • 3/4 dl matolje
  • Skall fra en stor appelsin

Det tørre:

  • 4,8 dl mel
  • 3 store ts bakepulver
  • en klype salt
  • ca. 1,5 dl sukker

 

Det tørre og det våte blandes hver for seg. Rør deretter det tørre forsiktig inn i det våte. Røren skal være klumpete, for i det man rører den jevn blir muffinsene seige. Så her er det ikke lov med mixmaster - kun en gammeldags sleiv.

Ha en teskje appelsinsyltetøy i midten av hver muffins. Her på bloggen finner du en herlig oppskrift på hjemmelaget appelsinsyltetøy.

Stekes i muffinsbrett, gjerne med papirformer i bunnen. Stekes ved 200-220 grader i 15-20 minutter.

Denne oppskriften har vi funnet på www.tettinntil.no

 

 

Muffinsrøre skal være klumpeteAppelsinsyltetøy er deilig fyll i muffins

 

Appelsinsyltetøy til påskeHjemmelaget gelegodteri med appelsin

Dette er et skikkelig deilig og søtt påskesyltetøy! Her har jeg brukt filetene fra tre store appelsiner og tre dl sukker. Smak til med sukker, for hvor søtt det skal være er smak og behag, og det er ogs¨stor forskjell på hvor søte appelsinene du bruker er.

Appelsin og sukker har fått koke sammen i ca 15 minutter. Kjør så alt jevnt med stavmikser. Så er syltetøyet tyknet med en ts pektin.

Syltetøyet er nydelig på brødskiva, som fyll i muffins eller på hjemmelagede wienerbrød. Dersom du bruker litt mer pektin vil syltetøyet bli stivere – mer som gele. Da kan du lage gelegodteri – del geleen i biter og rull i melis! Dersom du sukrer litt mindre og har i ørlitt salt vil dette være et deilig tilbehør til både anderetter og til lammesteken i påsken. Geleen er også ypperlig å servere som tilbehør på et ostefat.

Hjemmelaget appelsingele til påskeAppelsinsyltetøy er deilig på hjemmelagede wienerbrødAppelsinsyltetøy som fyll i verdens beste muffins

 

Vegetarburger i pitabrødHjemmelagede vegetarburgere

4 burgere:

  • 1 løk
  • 1/2 brokkoli
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 store aromasopper
  • 1/2 paprika
  • 2 dl ferdig kokt ris
  • 1 ss kikertmel

Finhakk løken, soppen og stilken på brokkolien. Stek dette på middels varme til det er mykt og blankt. Ha i finhakket paprika, finhakkede brokkoliblomster, finhakket hvitløk og ris. Stek i noen minutter til alt er varmt. Smak til med salt og pepper, og eventuelt chilli om dere liker maten litt sterk.

Ha blandingen i en foodprosessor, og ha i kikertmelet. Du kan i stedet bruke 2 ss små havregryn eller ett egg - om de som skal spise tåler disse ingrediensene. Bland det raskt inn. Massen skal ikke bli en seig deig, men fremdeles ha en del gode biter.

Grønnsaksblanding til burgereGrønnsaksburgere er deilig og sunt

Lag fire burgere, enten med hendene, eller ved å presse blandingen i ringformer. Stek i stekepannen til burgerne er gyldne på begge sider. Ikke bruk for høy varme, for burgerne trenger litt tid i stekepannen for å fjerne den rå smaken av kikertmel. Du kan også steke dem i stekeovnen på ca 200 grader i 30 minutter.

Skal du lage mange burgere for å servere i selskap, så kan gjøre klar burgerblandingen dagen i forveien, og så bare sette dem i stekeovnen på selve dagen.

Server i pitabrød eller burgerbrød med en god salat !

Disse burgerene er et godt alternativ i en barnebursdag - for disse er frie for "alt", De er glutenfri, melkefri, uten egg, uten svinekjøtt,  - og de er veganske. Og ikke minst - de er deilige!

Gode vegetarburgere til barneselskapLag gjerne burgere i fine former

Spanske albondigas til barnevennlig tapasSpansk ost- og skinkefat til barnevennlig tapas

Nå er tapasserien vår ferdig for nå her på Leve med Barn-bloggen. Vi håper dere hatt fått mange gode tips, og inspirasjon til å lage et skikkelig festbord for både stoe og små! Nå i denne siste saken i serien skal vi forsøke å hjelpe til med å beregne hvor mye mat man trenger å lage til festen.

Vi har tatt utgangspunkt i at man er fire voksne og fire barn som skal spise godt.

I den første saken presenterte vi en komplett meny. Dersom man tar utgangspunkt i dette forslaget er dette megden vi forslår av hver rett:

Saltbakte poteter er nydelig tapas

Creme Catalan, en perfekt dessert etter tapasmåltidetSilkemyk og glatt Creme Catalan

Nå på nyåret har vi hatt en tapasserie her på Leve med barn-bloggen. Måltidet er nå laget og spist, og det som gjenstår nå er den søte finale. Til dessert har vi valgt den klassiske Creme Catalan.

Etter et spansk tapasmåltid er det gøy å serverene en ekte tradisjonell spansk dessert!

Creme Catalan er veldig lik den franske Crème brûlee. Det krangles visst i gastronomiske sirkler om hvilken av de to som er den opprinnelige, og mye tyder på at den Katalonske er forløperen - men hva somer rett i disse stridigheter er i grunn ikke så viktig når desserten er så god! Silkemyk og kremete, rik og frisk! I denne opprskriften har vi i både litt kanel og sitrus, men det kan du sløyfe om du ikke vil ha i de smakene.

Pr porsjon:

  • 1 dl fløte
  • 1 eggeplomme
  • 10 gr sukker
  • Zest fra 1/5 sitron + 1/5 appelsin
  • Vaniljestang (1 stor eller 2 små holder opp til ca 8-10 porsjoner)
  • En kanelstang (Ha i en ekstra pr 5 porsjoner)

Varm opp fløten til kokepunktet, og ha i halve sukkermengden, zest fra sitron og appelsin, kanelstangen . Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, og ha så både frø og stang i fløten. Skru med varmen til et minimun, og la den stå å kose seg der og trekke ut smaker av aromatene mens du gjør resten av arbeidet.

Fløte med vaniljestang, kanelstang og sitruszestDet er utrolig mye smak i sitruszest

Sett oven på 100 grader, og sett en gryte med ca tre-fire liter vann på kok.

Skill eggene og bruk kun plommene. Visp dem godt sammen med sukkeret, slik at sukkeret løser seg opp, men ikke så mye at du får for mye luft inn i eggene.

I creme catalan og creme brulee brukes kun eggeplommene

Finn frem små ildfaste skåler. Sett dem i en langpanne, gjerne med et kjøkkenhåndkle under seg, slik at de ikke sklir rundt på brettet.

Plukk ut vaniljestang og kanelstang fra fløten. Ha så fløten over eggene, men nå gjelder det å være forsiktig! Har du den varme fløten i eggene for fort vil eggene kunne klumpe seg og da er desserten ødelagt. Visp forsiktig litt fløte i om gangen for å temperere eggene litt etter litt. Å bruke litt ekstra tid på å gjøre dette nøyaktig vil sikre et supert kremete og mykt resultat!

Ikke visp for hardt nå heller, for da lager du mye skum, og det vil vi ikke ha i formene. Når blandingen er ferdig siler du den gjennom en fin sil, og ned i en mugge.

Velduftende aromatisk dessert til tapas

Fyll så blandingen jevnt fordelt i skålene du har satt på bakebrettet. Pass på å ikke få med eventuelt skum, for dette skumlaget både smaker og ser ulekkert ut etter steking. Har du mye skum i blandingen kan du eventuelt la den stå en liten stund, slik at noe av skummet legger seg.

Sett brettet i ovnen, og fyll på med det kokende vannet du har klargjordt. Pass på å ikke sprute vann i formene. Vannet skal st ca 1/3 - 1/2 opp på formene.

Bain Marie, eller vannbad, er viktigDesserten til tapasmåltidet vårt er klar til baking

Bak dem så i ovnen i mellom 1 og 2 timer - det kommer veldig ann på hvor dype skålene er. Skjekk etter ca 50 minutter - rist ørlitt på formen og se hvordan kremen rører seg. Er den helt flytende trenger den en stund til. Er den fast men dissende er du i mål. Ta dem da ut og sett på en rist til avkjøling.

Frem til dette punktet kan du gjøre på formiddagen for selskapet, eller til og med dagen før. Sett formene tildekket og kaldt til servering. Når du er klar til å servere drysser du et tynt jevnt lag med sukker over formene, og brenner dem gyldne med en gassbrenner, eller setter dem under en glohet grill noen få sekunder. Her må du passe på som smeden, for sukkeret blir fort brent og bittert.

Ikke brenn av flere enn dere skal spise, og ikke gjør det for tidlig heller. Sukker-lokket blir mykt om det blir stående.

Pynt med det du selv liker - bringebær, jordbær, blåbær...

Creme Catalan klar til å få sukkerlokkSå gjenstår kun oppvasken

Nå på nyåret har vi kjørt en Tapas-serie her på Leve med barn-bloggen. Dette er siste innlegg for nå, og her er de siste innslagene på festbordet vårt!

Aioli

Her er det lov å "jukse" litt og bruke ferdig kjøpt majones. Tilsett 2 ss fløte eller vann i majonesen og rør det inn for å få en litt løsere konsistens. Press 3 fedd hvitløk (eller 5 eller 1 - avhengig av din egen smak) og rør inn. Riv det ytterste gule skallet av 1/2 sitron og ha i det sammen med en ts eller to av saften. Smak til med ørlitt cajennepepper.

Skinke og ost

Spanske skinker og oster er godt til tapasSkinke ost og chorizo

Manchego og spanske spekeskinker er et sentralt innslag på tapasbordet.

Den aller beste spanske skinken heter Jamón Iberico de Bellota (Spanks Belotta-skinke), og er laget av svin som har fått gått fritt og spist svært mye eikenøtter. Denne er også veldig dyr. Serranoskinke er også en god spansk skinke, som fås i flere prisklasser. Du kan selvsagt også servere norske spekeskinker til Tapas om du vil det.

Manchego finnes også i mange ulike prisklasser og aldre. Jo lenger en ost har vært lagret, jo mer smak har den -sånn generelt sagt. Om du kan, så unngå å velge ferdig oppskåret ost, for den har en tendens tilå bli litt tørr. Kjøp et stykke, og kutt i fine spisser selv.

Det finnes også mange gode spanske spekepølser - for eksempel speket chorizo.

Pølser og kjøttboller - for de mest kresne...

Festpølser for kresne småbarnKjøttboller til tapas

Noen ganger vet man at det kommer barn som synes det er vanskelig å smake på nye smaker eller uvant mat. Det skal være fint å være i selskap for alle - også for kresne barn. SÅ hvorfor ikke lage en "planke" - småpølser kan gjøres festfine ved å snitte et kryss i hver ende før de stekes, og helt vanlige kjøttboller kan også være et godt alternativ.

Det er jo desverre slik at når det står slik mat på bordet så velger ofte barn bare dette, og vil da ikke smake på mer utfordrende mat. Men dette er en avveining man må ta i hvert enkelt tilfelle, og finne den balansen som passer best i situasjonen.

De to siste sakene i denne Tapasserien kommer om et par dager, og den ene blir spansk dessert: Creme Catalan, og den siste blir en hjelp til å beregne mengder av alt som skal på bordet!

Fylte grønnsaker og olivenEnkel grønn salat

tapasbordet er det godt å finne noen enkle men smaksrike grønnsaker som er sprø og friske i fargen!

En enkel grønn salat med babyspinatblader og småtomater er godt. Lag en liten dressing av sitronzest fra 1/4 sitron (økologisk), 1 ts sitronsaft, 3 ts olivenolje og ørlitt revet hvitløk samt en liten klype salt. Vend dressingen inn i salaten like før servering.

Gode aspargesbønner lager du ved å kutte vekk endene av aspargesbønnene, og så dele dem i biter. Forvell dem et lite minutt i kokende saltet vann, og la de renne av seg. Ha over hakket rødløk og litt olivenolje, salt og pepper.

Oliven er et must på et Tapasbord. Oliven er så mangt - prøv deg frem, og vit at man ofte får det man betaler for her, så det å legge litt ekstra i potten for å få noen ekstra gode, det kan være lurt.

På bildet øverst til venstre ser du noen ostefylte chillipeppere og ostefylte gresskar. Slike syltede og fylte grønnsaker kan du kjøpe ferdig på velassortere matvareforretninger, og de er friske og gode!

AspargesbønnerSpanske aspargesbønner til tapas

Saltbakte poteter som tilbehør etter egen tapas-rett

Saltbakte poteter, også kalt "Kanaripoteter", er superenket å lage, og supergodt å spise! Fyll et godt lag grovt salt i bunnen av en ildfast form. Legg potetene oppå saltet. Stek dem i ovnen på 220 grader til de er møre. Små poteter trenger ca en halv time, større poteter trenger en times tid.

Disse potetene kan brukes som en egen rett på et Tapasbord, eller som tilbehør til grillretter eller andre middagsretter.

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter