Creme Catalan, en perfekt dessert etter tapasmåltidetSilkemyk og glatt Creme Catalan

Nå på nyåret har vi hatt en tapasserie her på Leve med barn-bloggen. Måltidet er nå laget og spist, og det som gjenstår nå er den søte finale. Til dessert har vi valgt den klassiske Creme Catalan.

Etter et spansk tapasmåltid er det gøy å serverene en ekte tradisjonell spansk dessert!

Creme Catalan er veldig lik den franske Crème brûlee. Det krangles visst i gastronomiske sirkler om hvilken av de to som er den opprinnelige, og mye tyder på at den Katalonske er forløperen - men hva somer rett i disse stridigheter er i grunn ikke så viktig når desserten er så god! Silkemyk og kremete, rik og frisk! I denne opprskriften har vi i både litt kanel og sitrus, men det kan du sløyfe om du ikke vil ha i de smakene.

Pr porsjon:

  • 1 dl fløte
  • 1 eggeplomme
  • 10 gr sukker
  • Zest fra 1/5 sitron + 1/5 appelsin
  • Vaniljestang (1 stor eller 2 små holder opp til ca 8-10 porsjoner)
  • En kanelstang (Ha i en ekstra pr 5 porsjoner)

Varm opp fløten til kokepunktet, og ha i halve sukkermengden, zest fra sitron og appelsin, kanelstangen . Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene, og ha så både frø og stang i fløten. Skru med varmen til et minimun, og la den stå å kose seg der og trekke ut smaker av aromatene mens du gjør resten av arbeidet.

Fløte med vaniljestang, kanelstang og sitruszestDet er utrolig mye smak i sitruszest

Sett oven på 100 grader, og sett en gryte med ca tre-fire liter vann på kok.

Skill eggene og bruk kun plommene. Visp dem godt sammen med sukkeret, slik at sukkeret løser seg opp, men ikke så mye at du får for mye luft inn i eggene.

I creme catalan og creme brulee brukes kun eggeplommene

Finn frem små ildfaste skåler. Sett dem i en langpanne, gjerne med et kjøkkenhåndkle under seg, slik at de ikke sklir rundt på brettet.

Plukk ut vaniljestang og kanelstang fra fløten. Ha så fløten over eggene, men nå gjelder det å være forsiktig! Har du den varme fløten i eggene for fort vil eggene kunne klumpe seg og da er desserten ødelagt. Visp forsiktig litt fløte i om gangen for å temperere eggene litt etter litt. Å bruke litt ekstra tid på å gjøre dette nøyaktig vil sikre et supert kremete og mykt resultat!

Ikke visp for hardt nå heller, for da lager du mye skum, og det vil vi ikke ha i formene. Når blandingen er ferdig siler du den gjennom en fin sil, og ned i en mugge.

Velduftende aromatisk dessert til tapas

Fyll så blandingen jevnt fordelt i skålene du har satt på bakebrettet. Pass på å ikke få med eventuelt skum, for dette skumlaget både smaker og ser ulekkert ut etter steking. Har du mye skum i blandingen kan du eventuelt la den stå en liten stund, slik at noe av skummet legger seg.

Sett brettet i ovnen, og fyll på med det kokende vannet du har klargjordt. Pass på å ikke sprute vann i formene. Vannet skal st ca 1/3 - 1/2 opp på formene.

Bain Marie, eller vannbad, er viktigDesserten til tapasmåltidet vårt er klar til baking

Bak dem så i ovnen i mellom 1 og 2 timer - det kommer veldig ann på hvor dype skålene er. Skjekk etter ca 50 minutter - rist ørlitt på formen og se hvordan kremen rører seg. Er den helt flytende trenger den en stund til. Er den fast men dissende er du i mål. Ta dem da ut og sett på en rist til avkjøling.

Frem til dette punktet kan du gjøre på formiddagen for selskapet, eller til og med dagen før. Sett formene tildekket og kaldt til servering. Når du er klar til å servere drysser du et tynt jevnt lag med sukker over formene, og brenner dem gyldne med en gassbrenner, eller setter dem under en glohet grill noen få sekunder. Her må du passe på som smeden, for sukkeret blir fort brent og bittert.

Ikke brenn av flere enn dere skal spise, og ikke gjør det for tidlig heller. Sukker-lokket blir mykt om det blir stående.

Pynt med det du selv liker - bringebær, jordbær, blåbær...

Creme Catalan klar til å få sukkerlokkSå gjenstår kun oppvasken

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter