Kyllingvinger med harissa

Spansk mat i form av ulike tapasforslag, står på menyen i Leve med barn-bloggen. I Spania finner vi en del påvirkning fra Algerie og Marokko fra dengang disse områdene ble kalt Mauretania. Et typisk maurisk innslag er harissakrydderet som bærer typiske nordafrikanskje smaker som cumin, koriander og ulike pepper- og chillityper. Harissakrydder fås kjøpt på velassorterte matbutikker og butikker som fører eksotiske matvarer.

Bruk gode, store og rå kyllingvinger. Gni dem raust inn med harissakrydder, olje og salt. Stek i ovnen på 225 grader til de er sprø i skinnet og gjennomstekte. Dette tar ca 15 minutter.

For å se forslagene våre til et komplett tapasbord så se denne lenken:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

 

 

Marinerte scampi til tapasSpanske scampi med litt kick

Vi har en tapasserie gående her på Leve med barn-bloggen om dagen. Og alle gode tapasbord har innslag av sjømat. Vi har valgt scampi. Om du ikke vil bruke scampi kan du gjøre akkurat det samme som her med litt store kuber av god torsk eller utvannet klippfisk. Du kan også bruke reker, men de skal da ikke varmebehandles men serveres kalde.

Velg store scampi. Disse på bildet gav 12 stk på 500 gram. Skrell dem og ha over revet zest av 1/2 sitron, to knuste spanske pepper/litt chilliflak og olivenolje. La stå så lenge du kan. Stekes raskt i varm panne - et minutt eller to maks på hver side.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Saltbakte poteter en en god spansk potetrettFylt aromasopp er god vegetarmat

Salte mandler er perfekt til tapasSalte bakte mandler passer utmerket til skinke og ost

I vår tapasserie, er det salte mandler som står for tur. Dette høres kanskje ikke ut som verdens mest spennende rett, men prøv dem! Salte mandler til spansk ost og skinke - det er en vidunderlig kombinasjon

  • Skold 150 gram mandler og tørk av dem på et kjøkkenpapir.
  • Stek dem i godt med olivenolje til de er gyldne. Ikke ha for sterk varme for da svir de seg og blir ubehagelige å spise.
  • Ha mandlene over på kjøkkenpapir igjen og la oljen renne av.
  • Dryss over flaksalt mens de ennå er varme.
  • Avkjøl.

Disse kan du lage flere dager på forhånd, og oppbevare på et tett glass til de skal spises.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Aspargesbønner på spansk manerSaltbakte mandler er fantastisk til skinke og ost

Fylte sopp med vegetar-fyll til tapasHerlig fyll til tapas-sopp

I tapasserien vår har vi nå kommet frem til en vegetar-rett, som er fylte aromasopp. Dette er en litt sterk variant. Vil du ha en mild variant så kutter du bare ut chillien. Du kan i stedet ha i en ts paprikapulver for å få fyldig smak.

  • 1 gulrot
  • 1 stang selleri
  • 1 chilli
  • 4 vårløk

Kjør til småbiter i food prosessor eller finhakk, og stek på svak varme i olivenolje til alle grønnsakene er helt møre. Avkjøl.

Rør inn:

  • 3 ss revet parmesan
  • 3 ss hakket soltørket tomat
  • 1 ss olivenolje,  bruk gjerne oljen fra de soltørkede tomatene om du bruker marinerte tomater fra glass.

Finn frem 15 aromasopp, og fjern stilken. Fyll soppene med grønnsaksblandingen, og stek dem i ovn på 200 grader i ca 15 minutter. Det å fylle soppene kan være en fin oppgave for små kokker.

Du kan gjøre klar grønnsaksblandingen et par dager før den skal brukes om den står kaldt i kjøleskap, og du kan fylle soppene dagen før de skal stekes, så dette er en takknemlig rett å lage til selskap.

For et menyforslag til et komplett tapasbord kan du følge denne lenken:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Aromatisk og deilig vegetarmat til tapasFylt aromasopp med pikant grønnsaksblanding

 

Salsa, eller saus, til spanske albondigasSpanske albondigas til tapas

Albondigas - Krydrede spanske kjøttboller

Albondigas er fast gjest på mange tapasbord. De er enkle å lage selv, og kan tilpasses personlig smak ved å tilpasse kryddermengden.

  • 400 gram kjøttdeig, gjerne lammekjøttdeig
  • 1 ts potetmel
  • 1/2 ts salt

Rør godt sammen til blandingen er klissete og seig. Ha så i:

  • 1 ss griljermel
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1 klype spansk pepper/chilli

Bland godt sammen. Trill små kjøttboller og stek i olje til de er gyldne og gjennomstekte.

Salsa - eller saus om du vil:

  • 1 gulrot
  • 1 liten purre eller 4 vårløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stangselleri

Kjør dette raskt i foodprosessor – ikke til mos, men til småbiter. Ha olivenolje og grønnsakene i en vid stekepanne, og stek på svak varme uten at det tar farge men blir mørt. Hell over ca 500 passata eller en boks hermetiske tomater. La koke under lokk et par timer, rør innimellom og pass på at sausen ikke blir for tørr. Da har du i litt vann. Smak til med salt. Dersom du vil ha en helt glatt saus kan du kjøre den i food presessor eller med stavmikser.

Har du ikke tid til å la sausen koke lenge nok til at sødmen kommer godt frem, så kan du smake den til med litt sukker. Bruk også god tid på å steke grønnsakene før du har på tomatsausen, for denne svake stekingen gjør at man får frem mye sødme fra grønnsakene.

Server gjerne kjøttbollene i sausen, eller server saus og kjøttboller hver for seg.

For tips til et komplett tapasbord se her:

http://www.tilknytningspedagogene.no/leve-med-barn/matlaging/526-spansk-tapas-

Soffritto, deilig base for tomatsausOliven og fylte gresskar til tapas

Spanske oster og skinke er viktig på et tapasbordKjøttboller med spansk vri er nydelig tapas for barn

Når man skal invitere mange til middag kan det være en utfordring å finne på noe som kan passe alle - særlig om man har både voksne og barn til bords. Mange har allergier og kostholdspreferanser som ikke alltid gjør det like lett å gjøre alle til lags.

Tapas er en vidunderlig måte å servere mat til mange på. Mye kan klargjøres på forhånd, man kan legge til rette for mange ulike ønsker og behov, og ikke minst det er godt!

Her er et forslag til et godt tapasbord som har litt av hvert for de fleste. Oppskrifter på alt kommer utover i januar og februar.

Desserten blir en silkemyk og perfekt Creme Catalan. Vi har også en artikkel som hjelper deg å beregne mengder av hver rett. Så her er det bare å følge med på tapasserien vår!

 

Fylt sopp med grønnsaker er god vegetar tapasSaltbakte mandler er fantastisk til skinke og ost

 

Pyntede pepperkakerGodteri til pepperkakepynting

De fleste barn elsker å pynte pepperkaker!

En skikkelig god glasur å pynte med lager du slik:

Ha 4 eggehviter i en mixmasterbolle. Begynne å vispe og ha så i 500 gram melis litt etter litt. Dette tar ca 15 minutter. Avslutt med å ha i 1 ts sitronsaft. Denne miksen renner ikke, og gir skilleig fin og holdbar glasur!

Ha gjerne i matfarge om du vil ha farget glasur til kakene.

Dersom du vil lage pepperkakedeigen fra bunnen av har vi her på bloggen en god oppskrift på pepperkaker!

Pyntede pepperkaker på pinneMaksimalistisk pynting av pepperkaker til jul

Medisterkaker med sviskefyll til julemiddagFylte medisterkaker til julemiddagen

Tradisjoner er supert, men vi må tørre å fornye dem litt innimellom - ta vare på det gamle men innføre noe eget.

Disse fylte medisterkakene er vidunderlige og gir en spennende vri på ellers traust kost.

Sviske- og eplefyll

  • 400 gram svisker
  • 2 syrlige epler
  • 1 dl vann
  • 1 ts karri
  • Salt, pepper
  • Eventuelt 1/2 ts allehånde, 1/2 nellik og 1/2 kanel

Rens eplene for skall og kjernehus, og del de i biter. Ha alt bortsett fra krydder i en kjele og kok opp. Rør godt å det ikke fester seg i bunnen av kjelen. Når eplene har falt litt sammen har du i krydder. Smak til med salt og pepper. Vil du ha fyllet kraftigere har du i mer krydder. Vil du ha det mildere så dropp de aromatiske krydderne. Kok i ca 15 minutter til du har en jevn mos. Dette kan også kalles "eple- og sviskechutney".

Det høres kanskje helt rart ut med karri til julematen, men jeg lover deg at karrismaken smelter inn i de andre ingrediensene her og danner en fin helhet.

Eventuelle rester av dette fyllet kan du ha på et pent glass, og servere ved siden av ribben til julemiddagen, eller gi bort som en hjemmelaget julegave eller vertinnegave.

Medisterkakene

Hjemmelagede medisterkaker hører med til juleribba

Medisterfarsen kjøper vi ferdig spedd, og blander inn julekrydderne: allehånde og nellik – ca 1 ts av hver per kilo medisterfarse. Stek en liten smakebit før du går i gang å forme alle kakene. Da kan du ha i mer krydder, salt osv. om nødvendig. Form en medisterkake, og lag en dyp grop i den. Ha i en ts sviskefyll, og legg litt farse over og form så fyllet ligger midt inne i kaken. Er det sprekker vil fyllet tyte ut ved steking.

Stek kakenei en stekepanne med smør, på middels varme. Når de har en fin stekeskorpe, legger du de over i en kjele med god kraft. Bruk buljong om du ikke har kraft. Ha gjerne litt hele krydder i kraften, som kanelstand, stjerneanis og kardemomme. Trekk til de er ferdige.

Frys gjerne medisterkakene i frysepose og med avkjølt kraft i posten. Da holder de seg saftige, og du har kraft å varme dem i, eller tilå lage saus av. kakene kan også gjerne varmes i stekeovn etter at de er tint. Bruk da 200 grader i ca 15 minutter eller de er gjennomvarme.

Medisterkaker med eple- og sviskefyllEple- og sviskechutney til juleribba

SjokoladerisbollerDet er lett å lage risboller til jul

Sjokoladeboller, eller risboller, er noe selv de aller minste kan være med å lage - om man ikke er redd for søl, og man aksepterer at like mye går i munnene som i formene.

Kanskje man kan la de aller minste få en egen skål og noen former, og så kan de eldre barna og voksne lage resten. Da er det ikke så farlig at de minstes prosess ikke er så renslig.

  • 500 gram kokesjokolade – smeltet
  • 1/2 kopp dl sterk kaffe
  • 500 gram smeltet delfiafett eller annet kokosfett som cocosa
  • 4 egg
  • 4 ss sukker
  • 1 pose puffet ris (260 gram)

Vend inn smeltet sjokolade i stivpisket eggedosis. Bland i kaffe.

Hell i delfiafettet i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Akkurat denne jobben med det varme fettet er ikke noe de små barna bør delta på. Varm fett gir stygge brannsår om man får det på huden.

Vend inn puffet ris. Settes med skje i muffinsformer. Man kan også gjerne kle en form med plastfolie, og så lage større risbrød. Disse kan deles opp med kvis ve dservering.

Oppbevares i fryseboksen.

Jo flere kokker jo mer søl, og jo mer kos!Man må regne med litt søl med små kokker

Julegrøt med spekeskinge er nydeligMandelpremie kan være sjokoladenisser

Grøt til 2 store og 3 små:

Ha 4 dl vann og 2 dl grøtris i en kjele, og kok på svak varme mens du rører hele tiden. Røringen gjør at risen slipper mer stivelse. Når det ikke er noe særlig mer fuktighet igjen og det ligner på grøt, så har du i 1 liter melk - gjerne helmelk. Kok opp under stadig omrøring. Nå skal grøten småkoke i ca 1 time, til risen er myk og grøten har rett konsistens. Rør jevnt og trutt så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen, og pass på at varmen ikke er for høy. Dette er tidkrevende, men gir et veldig godt resultat. Når grøten begynner å bli ferdig har du i 1 dl fløte og 1 ts salt.

Dersom du bruker vaniljestang i noe godt du lager, så ta vare på selve belgen etterpå. Legg den i et tett glass. Når du skal koke julegrøt kan du la belgen koke med - og da får du en virkelig deilig aroma i grøten!

Denne porsjonen er litt knapp, så det er bedre å runde oppskriften oppover enn nedover. Grøtrester kan for eksempel brukes i rislapper og i riskrem.

Grøt for allergikere:

Har noen hos deg melkeallergi, kan du bruke rismelk i stedet. Grøt på rismelk blir grålig og ser vassen ut, men smaker godt. For å få fyldigere grøt med en lekrere farge, kan du ha i litt fløteerstatning, som havrefløte, mot slutten av koketiden.

Ris er naturlig glutenfri.

Tilbehør:

Sukker og kanel er selvskrevne på grøt-bordet, og vi liker å ha et smørøye i også.

Spekeskinke, morrpølse, eller annen spekemat, er nydelig til grøt. Ertebrød til spekematen er også godt. Og serverer man spekemat til blir det et mer mettende måltid også.

 

Spekemat er godt tilbehør til til risgrøtSpekeskinke er godt til julegrøt

Grøt med mandel i:

Skal grøten serveres som julegrøt har vi i en mandel, eller en rå potetbit om vi har allergikere i hus. Og maripangrisen bytter vi ut med en sjokoladenisse. Dersom det er mange små barn rundt bordet har vi en stor nisse til den som finner mandelen og små-nisser som trøstepremie til de andre.

Kanskje mandelpremien kan være glasserte epler eller små hjemmelagede marsipangriser? Daim-kjærligheter er også en fin mandelpremie!

 

Marsipangris er tradisjonell premie for å finne mandelen i grøtenGlasserte epler er deilig julegodt!

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter