KaramellkjærligheterHjemmelagede kjærligheter av karamell

Det er mange karamell- og konfektformer å få kjøpt nå. Det er gøy å lage egen kjærligheter! De kan brukes som lørdagsgodt, eller i stedet for den klassiske godteposen i bursdagsselskap. Ekstra lekre blir de om de får flotte cocktailspyd som pinner og pakkes i cellofan! Da er de flotte å gi bort som hjemmelagede gaver til jul eller andre anledninger.

Kok 100 gram smør og 100 gram sukker sammen til massen når ca 120 grader. Ha små hakkede sjokoladebiter i en konfektform, legg i en pen pinne,og hell over karamellmassen. La stivne. Så enkelt er det!

Har du ikke konfektformer kan du bruke små engangsformer, eller du kan helle karamellmassen på et bakepapir og skjære pene biter etter at den har satt seg litt.

Kokende sukker til hjemmelaget karamell

Familiemidag med torsk, poteter og gulrøtterVilltfanget torsk er nydelig hverdagsmiddag og festmiddag

Dette er en klassisk fiskerett som mange av oss har vokst opp med, og mange har varierende minner knyttet til. Hvordan skal vi få barn til å spise fisk? Her lager vi en sunn fiskemiddag slik at barn som er litt skeptiske til kokt fisk kanskje vil prøve en bit?

Det viktigste er velge en god og fersk råvare. Dette er ikke en rett hvor frossenfisken bør få plass. Den kan vi spare til mange andre gode hverdagsmiddager. Får man tak i viltfanget torsk er det supert. Se etter at fisken er hvit og fast i kjøttet,og at skinnet ser friskt og blankt ut. Lukter fisken fiskete så gå forbi. Lukter den sjø og salt så ta med hjem!

Kok opp en stor kjele med rikelig med vann. Beregn 1-2 ss salt og 1 ss sitronsaft per liter vann. Når vannet koker legger du i fisken, og passer på å skru av varmen på platen i det vannet såvidt begynner å koke igjen. Dersom fiskeskivene er ca 2 cm tykke trenger fisken ca 8 minutters trekketid. Sjekk med en kniv ved benet, og dersom det løsner lett er fisken ferdig. ta den da ut av vannet.

Beregn tiden det tar å lage tilbehør slik at fisken ikke blir liggende i vannet å vente, for da kan den få feil konsistens og bli for salt. Og kald fisk er ikke så delikat.

Her har vi servert fisken med kokte gulrøtter, og pass på at heller ikke de er overkokte. Kokte poteter er klassisk tilbehør til trukket torsk. Eggesmør har vi laget ved å hakke to kokte egg i ca 100 gram smeltet smør. Finhakket gressløk og et fedd presset hvitløk har vi også hatt i det smeltede smøret. Hvitløken kan selvsagt sløyfes om barna ikke liker det, men mange barn liker den søte smaken varm hvitløk får.

Dersom barna ikke er fiskeelskere, bør fisken renses og alle ben tas bort før barna får maten på fatet. Ferdig renset hvit fisk er mye mer innbydende enn et kokt fiskestykke med skinn og ben som man må rense selv. Halestykkene har generelt noe fastere fisk og mindre bein, og er fine for barn som ønkser å rense selv. Om du har tid til det, er det fint å servere maten på varme fat til de mest skeptiske barna. Varm fisk er mer delikat enn sval fisk.

Dersom barna ikke liker smeltet smør, så kan kanskje en hvit saus være en ide? En lavkarbovariant er å kutte ut potetene og bruke kikerter eller bønner i stedet. Under her er det et bilde av plukkfisk, som er en fin hverdagsmiddag for bruk av fiskerester.

Lite bein i halestykkene på fiskenPlukkfisk er en fin hverdagsmiddag for fiskerester

Stekt laks med byggryn salatLett saus til fisk av rømme og sitron

Denne retten er rask hverdagsmat, men man må bare huske på å legge byggryn i bløt kvelden før - hvis ikke tar de over en time å koke. Har de ligget bløt så tar det ca 15 minutter å koke dem møre.

Tørk av fisken med et kjøkkenpapir, og salte og pepre godt. Skal barn spise er finmalt pepper ofte bedre å bruke enn grovmalt, for da slipper de å tygge i pepper. Skal bare voksne spise er gir grovmalt pepper en mer interessant rett kanskje. Smak og behag. Ha olivenolje som tåler høy temperatur i pannen sammen med litt smør for smakens skyld. Stek fisken raskt på høy varme slik at den blir skikkelig sprøstekt på utsiden.

Mange barn liker laks til middagBarn elsker sprøstekt laks til fiskemiddag

Om barna liker den sprøheten ekstra godt, så kan du dele noen fileer på langs, slik at de blir tynne, og dermed virker enda mer sprø siden de ikke får noen myk kjerne.

Lar du filetene være hele så får du en myk og saftig kjerne inni fisken, mens utsiden er sprø. Dette tar bare noen minutter på hver side.

Byggrynssalaten lages ved å vende nykokte byggryn med rød og gul paprika i terninger, samt kjerner fra granatpele. Sausen lages ved å ta et beger rømmekolle/ekstra lett rømme og blande med tre fedd presset hvitløk, zest fra 1/2 sitron og en liten neve hakket timian. Smak til med salt.

Granateple er deilig tilbehør til fisk og byggrynStekt fisk gir barnevennlig sprø skorpe

Ristede gresskarkjerner til HalloweenKrydder til halloween og ristede gresskarkjerner

Gresskarkjerner er nydelige om de ristes med litt salt og krydder! Rens kjernene ut fra innmaten fra gresskaret, og skyll dem godt i vann. Kok dem i vann i ca ti minutter. Dette hjelper til med å få kjernene skikkelig sprø når de ristes. Tørk kjernene, og vend dem i olje og høstkrydder. Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Server som snacks.

Gresskarkjerner klart til å ristesUlike typer gresskar til pynt og mat

Gresskarkjerner er godt som snacksGresskarkjerner klart for å ristes til salt snacks

Krydder til Halloween pumpkin spiceGresskarpai trenger høstkrydder

 

Til Halloween lager vi gresskarpai og andre gode kresskarkaker og drikker. Og i de fleste av dem er det en karakteristisk krydderblanding. Dette er min versjon:

  • En del kanel
  • En del malt ingefær
  • En del malt allehånde
  • En del revet muskat
  • 1/2 del malt nellik

Krydderene blandes sammen og oppbevares på et tett glass.

Gresskar krydder til kake pai og muffinsKrydder til pumpkin spice latte

 

Mark og spiselig jord til Halloween dessert

Vi lager enkelt sjokolademousse eller sjokoladepudding fra pose, og fordeler i små kjøkkenglass. Har du en lettvint oppskrit på hjemmelaget sjokolademousse så bruk gjerne den i stedet. Sett glassene i kjøleskapet. Lag spiselig jord slik: Knus oreokjeks i foodprosesseren til ønsket utseende. Dryss den spiselige jorden i glassene.

For å få en skikkelig ekkel og skummel Halloweenstemning over maten, så sett gjerne noen glemark fra godteridisken ned i jorden!

Halloween dessert med spiselig jordEn skummel og ekkel dessert av sjokolade, jord og mark til Halloween

Monstercupcake med marengsspøkelseMonstercupcakes til halloween

Å monsterpynte cupcakes kan være en hyggelig aktivitet på Halloweenfesten. Selve muffinsene kan man lage på forhånd. Kanskje slå til med gresskarmuffins i år?

Så kan man sette frem et stort brett med ulik pynt. Noen eksempel som gir skrekkelige resultat er:

 

  • Nonstop
  • Lakrislisser
  • Jordbærlisser
  • Spiselig jord (se tips i denne saken)
  • Knaskete spøkelser av marengs
  • Oreokjeks
  • Sjokoladeglasur
  • "Mugg" - ha kokos i en pose og hell i litt konditorfarge, og rist godt!
Nå kan barna slå seg løs og pynte av hjertets lyst!

 

Cupcakes til HalloweenSkrekkelige cupcakes eller muffins om du vil

Halloween mat spaghetti med muggMiddag til halloween monstermat

En vanlig hverdagsmiddag kan fort pyntes litt til å bli en skikkelig Halloweenmiddag! En vanlig spaghetti bolognese blir her til en skummel middag! Om du vil bruke pastasaus fra glass for å gjøre det enkelt, eller om du har tid til å lage den hjemmelaget og fra bunnen av er opp til deg. På en dag som Halloween er det ofte dekoren som står mer i sentrum for barna i hvertfall!

Noen hjemmelagede tips til denne retten kan være Spaghetti Pasquale eller Pasta med pesto.

Orange paprika er skåret til slik at de ligner på utskårede gresskar og er fylt med pasta. Slik kan man servere denne retten som porsjonsmat om man vil.

Men det er kanskje ikke alltid barn ønsker å spise en hel paprika ved siden av middagen. Så det å lage et par av disse gresskar-paprikaene og fylle med spaghetti som pynt på en stor bolle, er kanskje noe mer begrensende på svinnet.

"Mugg" har vi laget ved å rive ost og ha i en brødpose. noen dråper grønn konditorfarge er helt i posen. Rist så skikkelig godt til osten tar opp fargen og ser ut som mugg.

En annen variant av denne retten er å bruke litt blekksprutblekk-farget sort pasta - så ser det skikkelig skummelt ut!

Svart pasta farget med blekksprutblekkPasta bolognese til Halloween, med sort pasta

Mumiepølser til Halloween matpakkenMonstermash og monsterpølser til Halloween

Store og små pølser rulles i tynne strimler av ferdig kjøpt butterdeig. Bak disse i ovnen på 225 grader til deigen er gyllen og sprø. Lag ketshupøyne. Ketshup som dipp farges med grønn konditorfarge så den ser muggen ut.

Server på en seng av mugg... Muggen er laget ved å rive gulrøtter og finhakke brokkoli. Dette er stekt i olivenolje til det er mykt og mørt. Smak til med salt og pepper, og gjerne noen smaksrike urter om du har.

Dette måltidet gjør seg like godt på et fat til lunsj, på en buffet til festen eller som en skrekkelig overraskelse i matpakken!

 

Monstergele til halloweenEkkel og deilig dessert til Halloween

En superenkel Halloweendessert som gjør mye av seg er denne heksegeleen! Orange gele er helt i gjennomsiktige glass. Vaniljesausen har vi kjøpt ferdig, og farget grønn med konditorfarge. Orange jordbærlisser og heksefingre av skumgodteri er satt ned i sausen ved servering. Disse blir lagt merke til på buffeten eller festbordet!

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter