Norske epler til epledagen i oktoberPå epledagen kan vi lage eplekake til barnLekre oppskrifter på eplekake til epledagen
Den 17. oktober er det Epledagen, og hele oktober er Eplemåneden! Da har vi en gylden anledning til å feire de norske eplene og all markens grøde vi kan nyte nå på høsten!

En rask og enkel dessert er er å lage Tilslørte bondepiker - med vaniljekrem! En herlig eplekringle kan lages på forhånd og fryses, for så å lunes raskt i ovnen på lav varme når den skal spises.

Har du litt mer tid å bruke, så er kanskje noen lekre epleterter en god ide?

Lekker eplegalette til epledagenEpleterte med frangipane

Lekre epleterter - med sprøtt og litt salt terteskall ytterst, myk og søt frangipane inni - og friske eplebiter og små sprø nøttebiter - Nydelig!

Terteskall

Tertedeigen lages som en klassisk 123-deig med en ørliten vri:

  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg

Kjør alt bortsett fra egget i en foodprosessor. Når smøret er finfordelt i melet has egget i, og kjør til deigen såvidt begynner å smule seg. Samle den raskt med hendene og pakk i plast og leg i kjøleskapet. Ideelt bør deigen ligge over natten, men noen timer går bra det også.

Frangipanerøren

Frangipane lages vanligvis med mandler. her er de byttet ut med 50/50 pecan- og pistasjnøtter. Anne nøtter kan brukes, så ta det du liker best.

  • 50 gram pecannøtter
  • 50 gram pistasjnøtter
  • 100 gram melis
  • 100 gram smør
  • 2 egg
  • Zest fra en hel sitron og saft fra en halv.

Kjør alle ingrediensene bortsett fra eggene og sitron saft og zest i en foodprosessor. Kjør til en jevn masse. Ha så i ett egg om gangen og kjør til røren samler seg. Til slutt has sitronzest og -saft i og blandes godt inn.  Sett kaldt når den er ferdig.

Eplefyll

Eplefyll kan lages på mange måter. Den enkleste er rett og slett å ha i rå eplebiter blandet med litt sukker om eplene er sure. En litt mer forseggjort variant kan lages ved å steke eplebåter i smør og honning, samt en kanelstang, en stjerneanis og noen hele kardemommebelger. Stek til alt er gyllent og eplene er myke. En skje eplesyltetøy ferdig kjøpt kan også brukes.

Krydder til å smaksette eplefyll i eplekakeKrydret eplefyll til eplekake og terte

Montering og steking

Når tertedeigen, frangipanerøren og eplefyllet er ferdig er du klar til å montere kakene.

Kjevle ut deigen til en tynn bunn. Skal du lage småkaker i sandkakeformer skal deigen være tynn - et par millimeter. For litt større kaker, som i en ramakin, kan deigen være litt tykkere - tre-fire millimeter. Skal du lage en hel pai kan deigen være fem-seks millimeter tykk.

Smør formene du skal burke godt med smør, og legg i deigen. Prikk bunnen og sett kaldt om de ikke skal stekes med en gang. Dette kan du gjerne gjøre dagen før du skal steke kakene. Når du skal steke dem fyller du i eplefyll og frangipanerøre.

Sandkakeformer til epleterterTerteskall fylt med frangipane og eple

Ramikin som form til epleterte og eplekakeGalette med eplefyll og frangipane

Oven skal stå på ca 190 grader. Små kaker stekes i ca 15 minutter. Store kaker og hele paier trenger opp til en halvtime. Følg med og ta kaken ut når den er gyllen og fast.

Kosestund med kaffe, epleterte og en god bokEpleterte med frangipane pecannøtter og pistasjnøtter

Servering

De små kakene er så lekre at de kan serveres som en utsøkt dessert til et hvilket som helst middagsselskap - fulgt av en kule god vaniljeis eller mykt vispet krem, eller kanskje barna foretrekker vaniljeis? Større kaker er litt mer robuste og kan selvsagt også brukes som dessert, og også has med i piknikkurven eller være en deilig kake til kaffen når man har gjester eller det er noe litt ekstra.

Epleterte er en lekker og klassisk dessertRustikke eplepaier til piknik

 

Barn baker kakeSmå barn kan bli med å knekke eggBarn kan smøre kakeformer for å hjelpe til

Et spørsmål som stadig vekk dukker opp her via Leve med barn-bloggen min, er hva vi kan forvente at barn skal kunne klare på kjøkkenet ved ulike alderstrinn.

Det aller første jeg vi svare på det, er at det er høyst individuelt. Barn kan så forskjellige ting, og de utvikler seg i rykk og napp. Så det er ikke slik at vi kan forvente at alle barn kan det samme på samme alder.

Noen toåringer er modne for oppgaver fra listen for fireåringer, og for noen niåringer er listen for seksåringer uoverkommelig. Dette har blant annet mye med interesser og øving å gjøre, og det har med modenhet, motorisk utvikling og selvstendighet å gjøre - og sikkert mye mer også. Listene er i all hovedsak laget ut fra egen erafring med å ha med barn på kjøkkenet, så de får leses med alt dette for øyet.

Men en ting er sikkert, og det er at dersom barn skal lære å lage mat og å trives på kjøkkenet så må de få slippe til. Vi må tåle at det blir litt gris vi må vaske, og vi må tåle at prosessene går en god del saktere enn de ville gjort uten barnas hjelp. Flere kokker, særlig når de er unge, gir mer søl.

Det å lære barn å lage mat, og forhåpentlig gi dem en glede over å kokkelere og eksperimentere på kjøkkenet, er en gave og en skatt de vil nyte godt av resten av livet. Det krever en del av oss voksne i tålmodighet og tilrettelegging, og vi må tåle at resultetene ikke alltid vlir "perfekte" sett med våre voksne øyne.

Mestring og kreativitet - det er gode kjøkkenord! Da må barna få være med på ordentlig, med tilpassede oppgaver.

Mellom ett og treårsalderen:

  • Røre i tørrvarer
  • Helle ferdig målte ingredienser i bollen/gryten
  • Blande sammen
  • Dele mykere grønnsaker med liten "sløv" kniv - a la bordkniv
  • Vaske grønnsaker - vær forberedt på å vaske litt ekstra til slutt...
  • Røre i gryte under konstant oppsyn og med påholden hånd
  • Smøre former med fett
  • Bake ut boller
  • Sitte på benken og "passe på" at du får neste ingrediens når du ber om det

Barn må få slippe til på kjøkkenetBarn må trene for å bli gode kokker

Fra tre-fireårsalderen:

  • Skrelle gulrøtter og potet, det gjør ikke noe om en grønnsak "skrelles bort"...
  • Knekke egg. Er du redd for skall i maten så kan barna få knekke eggene i et glass, så kan du sjekke for skallbiter, så kan barnet helle egget der det skal være.
  • Fylle muffinsformer
  • Sette cookies med skje på stekebrett
  • Røre i gryten under konstant oppsyn, men selvstendig
  • Måle opp ingredienser under veiledning
  • Kutte alle slags råvarer med liten skarp kniv
  • Ha på eget fyll på pizza
Barn kan fylle muffinsformer selv om det blir sølBarn er gode kokker

Fra seksårsalderen:

  • Se i en kokebok og sjekke om dere har de ingredienser som skal til fopr å lage en oppskrift
  • Måle opp ingredienser selvstendig, både på vekt og i litermål
  • Røre trygt i gryten selv om voksne ikke passer konstant på
  • Håndtere microbølgeovn
  • Sette inn og ta ut lette ting fra stekeovnen
  • Kunne noen få oppskrifter og kunne lage dem selvstendig under oppsyn, for eksempel:

Barn kan lage egen pizzaBarn kan mer enn man tror på kjøkkenet

Fra ca åtte-tiårsalderen:

Alle aldersgrupper av små kokker:

  • ...ikke minst - slikke bollen om man har laget kakerøre!

Noe som også må sies virkelig tydelig før vi går i gang å gi barn oppgaver på kjøkkenet, er at det alltid er voksnes ansvar at barn er trygge. Vi må hver og en se an det barnet vi har med oss i arbeidet, og vi må alltid vurdere oppgaver ut fra dette gitte barnets alder og modenhet, opplagthet og lyst.

Jeg vil også undertreke at småuhell, som å få et lite brannsår eller et lite kutt i fingeren, eller å søle sukker på gulvet - det er kjøkkenuhell man må ta med på kjøpet når man har små kokker på laget:) Uhell skaper grobunn for god læring. Så må vi voksne sørge for at uhellene aldri får store konsekvenser.

Slikke bollen er viktig for små kokker

Kjøttboller er god barnematKjøttboller er lettvint mat til mange barn

Kjøttboller er mange barns favoritt. Det er veldig variabel kvalitet på de man kjøper på butikken. De med best kvalitet er ofte de som er aller dyreste også. Det er ganske lett å lage egne kjøttboller, de er sunnere og billigere enn de du kjøper, og de er også mye bedre på smak - synes jeg i hvertfall...

Dersom du setter av litt tid en dag du har litt ekstra tid, så kan du med denne grunnoppskriften lage opp kjøttboller av ulike typer til mange middager og legge i fryseren. Da har du herlige lettvinte og sunne hjemmelagede middager for travlere dager!

  • 1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 ss salt
  • 1 ss potetmel

Rør disse ingrediensene sammen og rør, gjerne med kjøkkenmaskin. Rør lenge nok til at kjøttdeigen blir skikkelig klissete. Spe så med 3 dl kaldt vann, og rør godt. Dette er grunnoppskriften.

Så kan du smakssette kjøttbollene med alt det du vil. Her er noen tips:
  • 3 pressede fedd hvitløk og en god neve hakket oregano til spaghettisausen
  • Hakket løk og revet muskat er godt i de klassiske kjøttbollene til brun saus og poteter-middagen. Løken kan gjerne blankes i litt olivenolje først for å få frem litt mer sødme, men det er ikke nødvendig.
  • Malt koriander og cumin til midtøsteninspirert mat
  • Til et norsk koldtbord kan du krydre med pepper og hakket persille eller gressløk.
  • Til tapasbordet kan et par finhakkede chilli og litt røkt paprikapulver være godt.
  • Til kosekvelden kan du ha i små osteterninger og basilikum
  • Til pikniken kan du ha i stekte baconbiter og litt estragon

Form små og fine kjøttboller. Så skal kjøttbollene stekes. Lager du en liten porsjon til dagens middag kan du gjerne steke dem på middels varme i stekepannen med litt olivenolje. Men lager du opp en stor porsjon er det mye lettere å steke dem i stekeovnen. Legg bollene på bakepapir, og stek dem på 225 grader til de er gyldne og gjennomstekte. Hvor lenge det tar avhenger av størrelsen. Ta ut en og del - så ser du om den er gjennomstekt eller fremdeles rosa.

Dersom du fryser kjøttbollene, så kan de tilberedes ved å varmes i stekeovn eller stekepanne, eller varmes rett i en deilig suppe eller tomatsaus for eksempel.

Bursdagskake med dinosaurtemaDinosaurkake er ikke vanskelig

Hva kan vel være mer fantastisk for dinosaurinteresserte barn enn en skikkelig dino-kake på bursdagen! Denne kaken ser imponerende ut, men krever faktisk ikke så allverdens med kakepyntetalent for å mestre.

Du trenger å lage to sjokoladekaker. Bruk ferdigpose eller din egen gode sjokoladekakeoppskrift. Du kan også bruke en oppskrift på brownies om bursdagsbarnet liker det bedre enn vanlig sjokoladekake.

Når kakene er ferdige og har blitt kalde, former du den ene til en stor runding på ditt største kakefat. har du ikke store nok kakefat kan du dekke en stekeplate med sølvfolie og bruke den som kakefat.

Så tar du den andre kaken og skjærer ut en runding som dannen bunnen av vulkanen. Legg den på den første kaken der du vil plassere vulkanen. Lag to rundinger til og plassér oppå den første. Bruk en skarp kniv, og form til kakehaugen til vulkanform. Skjær også ut et lite krater inni.

Blå gele til å lage vanndam av lager du av sukkerlake med blå konditorfarge i og gelatin. Oppskrift på hvordan man lager gele står på gelatinpakken. Sukkerlake lager du ved å koke opp et par dl vann med et par dl sukker til sukkeret har smeltet. Hell den blå geleen i en skål som du har kledd med plastfolie etter at den har blitt litt avlkjølt. Sett ikjøleskapet. Denne kan du lage noen timer før kaken skal pyntes, eller dagen før.

Trex på kakenKake med vulka og vann og dinosaurer

Dekk hele kaken med god sjokoladekrem. Bruk den kremen du liker best, eller prøv denne varianten: Varm opp 200 ml kremfølte helt til kokepunketet og hell den over 200 gram kokesjokolade og 200 gram melkesjokolade i biter. La det stå litt til sjokoladen har smeltet, og rør så godt sammen til en jevn glasur. Avkjøl helt. Så visper du blandingen opp til en luftig og lekker krem med en mikser.

Skjær ut en bit av kaken der dammen skal være. Skjær ut en bit av den blå geleen som har omtrent samme form. Legg i geleen. Dekk så resten av kaken med sjokoladekremen. Dette skal ikke være kunstnerisk og glatt, men litt rufsete så det ser ut som jord.

Lavaen som kommer ut av vulkanen kan du lage ved å kjevle rød marsipan tynt (rød marsipan kan kjøpes ferdig farget på velassorterte matbutikker) og kutte ut strimler som plasseres med den ene enden inni krateret. Lakrislisser gir en fin effekt på vulkanen.

Oreokjeks som er kjørt i en liten foodprosessor lager mørk og fin "jord" og "aske". Kokos som er farget med grønn konditorfarge gir vegetasjon. Ha kokosen i en pose, drypp i noen dråper konditorfarge, blås litt luft inn i posen, og hold tett igjen mens du rister godt. Kjekssjokolade er brukt som steiner og kjeks-stratos har blitt tømmerstokker.

Dinosaurene og trærne er fra et sett kjøpt på Biltema. Blomstene i gresset rundt dammen er blomster-kakepynt. Pinnene som stikker ut av vulkanen og ligner på lava som spruter ut er cocktailstikker. I midten av vulkanen er det plassert et innendørs "is-stjerneskudd" for å skape et skikkelig utbrudd når kaken serveres!

 

Vulkan på sjokoladekakeVann med foss til dinosaurkake

Pai med filo-bunnFyll til pai med rødløk og vårløk

Dette er en deilig sprø, aromatisk og litt annerledes pai. Bunnen er laget med filodeig i stedet for vanlig paideig, og fyllet består av glassert rødløk, sitron, jarlsberg, ricotta... Himmelske smaker som smelter sammen i en lekker rett!

Til 1 porsjonspai gjør du slik:

Pensle 2 filodeigflak eller vårrullflak med smeltet smør, og kle dem i små smurte paiformer (13-14 cm). Forstek dem i ca 15 minutter på 200 grader, til de er sprø og gyldne.

Paiskall av filodeigForstekt og gyllent paiskall med filodeig

Mens skallene steker, deler du en rødløk i tynne skiver, og steker med et par fedd hvitløk i skiver. Ha på en klype sukker og litt salt mens du steker. Ha også i den hvite delen av to-tre vårløk. Stek til løken på lav varme til den er mør og blank, uten å ha tatt noe særlig farge.

Lag en osteblanding av 1 egg, 1 stor ss ricotta, 1 ss fløte, 50 gram revet jarlsberg, hakket gressløk og den grønne delen av vårløken, samt pepper og salt og zezt fra 1/4 sitron.

"Liker ikke løk"! - Har du som jeg, et barn som ikke liker løk? Lag en pølsevariant til den som ikke vil ha løk. Kutt rett og slett en pølse i biter og legg i skallet, eller bruk grønnsaker barna liker.

Pai med filo, fylt med pølser og rødløkEggestand med gressløk

Når skallet er ferdig forstekt tas det ut av ovnen, og den karamelliserte rødløken has i. Hell osteblandingen over, og sett inn i ovnen igjen. Skru varmen opp til ca 230 grader, og stek til paien er gyllen og delikat.

Server med en god frisk salat og en youghurtdressing av 1 ss gresk youghurt, en klype salt, en klype pepper, en klype paprikapulver og litt revet sitronskall. Server også med en sitronbåt til å klemme over paien.

Filopai med rikotta og rødløkSalat som følge til en god pai

Grønnsaker i alle fargerPai med bacon og grønnsaker

Hva er vel bedre søndagslunsj enn en lun og smaksrik pai?! Har du god tid kan du lage den med hjemmelaget bunn og masse gode grønnsaker. Har du dårligere tid kjøper du bunnen ferdig, og bruker kun egg og ost som fyll.

Pai kan være alt fra god og lettvint hverdagsmat i en fei til lekker og forseggjordt mat man med stolthet kan servere sine gjester!

En hurtigpai kan lages slik:

  • En ferdig kjøpt kjevlet paibunn
  • 8 egg
  • 2 dl melk
  • ca 200 gram revet ost
  • Litt salt og mye pepper
Smør en paiform, og legg paibunnen i. Ha over osten. Bland egg, melk og krydder og hell blandingen over osten.
Stek paien på 200 grader i ca 20 minutter.
Dersom du har rester fra en tidligere middag kan det også gjøre seg i paien:
Rester er fint å bruke som fyll i paiGyllen pai med ost

En hjemmelaget festvariant av denne paien kan lages slik:

Paiskall:

  • 200 gram mel
  • 150 gram smør
  • Kaldt vann til deigensamler seg, 1-3 ss

Kjør mel og smør i foodprosessoren til smøret er fint fordelt. Ha så i vann – ørlitt om gangen til deigen samler seg. Elt så lite som overhodet mulig. Mye elting gjør deigen seig. Mye vann gjør deigen hard.

Smør en paiform, og klem deigen ut i formen. Prikk bunnen med en gaffel for å hindre at den hever seg for mye. Forstek paiskallene på 200 grader i 15 minutter.

Paiskall, prikket og klare for forstekingFargerikt og sunnt fyll til pai

Så skal skallene fylles. Og her er det kun fantasien som setter grenser. En klassisk variant er å steke løk og bacon og bre over bunnen.

En sunnere variant med masse grønnsaker kan inneholde paprika, vårløk, rødløk, sopp, skivede gulrøtter - bruk det du liker og har i hus. Det kan være lurt å steke grønnsakene i litt olje før man har dem i paiskallet. Da får vi ut litt væske, og grønnsakene blir mørere. Ost gir en god konsistens og dyp smak til alle paier, og jo mer smaksrik ost du bruker jo mer smak får paien din.

Dersom du har små paiformer i hus, så kan du lage flere små paiskall, og la barna få velge fyll til egen pai. Dette kan være en fin aktivitet på barnas vennegrupper eller barneselskap med ikke så alt for mange gjester også.

Pai med paprika og gressløk er klar il stekingEn nydelig pai til selskap

Når paiskallet er fylt med det du liker aller best, heller du over eggeblandingen:

  • Visp 8 egg og 2 dl melk/fløte og litt salt sammen.

Paien stekes så på 210 grader i ca 30 minutter (småpaier litt kortere), eller til egget er stivnet og osten er gyllen.

Serveres med en god salat. Paien kan serveres både varm og kald, og tåler fint å stå natten over i kjøleskapet. Men paien er aller best når den serveres lun.

Pai med tomat og baconSalat man kan velge selv

Hjemmelaget jordbæris

5 eggeplommer vispes sammen med fem ss melis til stiv eggedosis. 4 dl fløte vispes til krem. Knus en pose med tørkede jordbær, og bland krem, bærpulver og eggedosis. Ha isblandingen i en brødform som du har kledd med plastfolie. Dekk formen og sett i fryseren. La isen stå i kjøleskapet en halvtimes tid før servering for å mykne litt. Skjær isen i pene skiver, dandér på pene fat og server med jbringebærcoulis og friske bær. Dette er dessert for sommerens fester!

Frysetørkede jordbærFrysetørket jordbær som pulver

Coulis lages slik: Ha 1/2 kg bringebær i en kjele sammen med en splittet vaniljestang, litt balsamicoeddik, zest fra 1/2 sitron og sukker etter smak (begynn med ca 1,5 dl og smak til). Kok til bærene faller sammen. Press så massen gjennom en sil. Coulisen tykner litt når den kjølner.

JordbærcoulisIngrediensene til jordbærcoulis

Vil du ikke lage coulis, kan du blande 1 ss balsamico og 1 ss vann i tre ss syltetøy, og bruke det som saus i stedet.

Hjemmelaget jordbæris med jordbærsyltetøy

…synger Kari Bremnes. Og det er det! Sukker i en kopp og knallsure rabarbrastenger dyppet oppi – mest som et påskudd for å spise sukker, det er ikke mange norske sommerbarn som ikke har smakt!

Smaken sitter i som en intens sommersmak. Sammen med jordbær er vel kanskje rabarbra de to sterkeste sommersmaksminnene for mange.

Suppe av rabarbra og jordbærEn deilig Sommersuppe av jordbær og rabarbra kan du lage slik:

Kok opp en sukkerlake av:

  • 1 liter vann
  • 300 gram sukker
  • Frø fra en vaniljestang
  • En stjerneanis
  • Zest fra en hel økologisk sitron

La koke en liten stund.

Vask og skrell rabarbraen, og del den i korte stenger. Ta sukkerlaken av varmen, og tilsett rabarbrastengene. Smak til med sukker og sitron. La suppen bli kald.

Rett før servering har du i jordbær i skiver – ca. 2-300 gram og finhakket timian.

Server suppen med vaniljeis. Og den må spises som dessert etter en grillmiddag – i hagen – under en stor grønn parasoll. Da er det sommer!

Her på "Leve med barn"-bloggen finner du også andre gode oppskrifter med rabarbra. Både en lekker rabarbrapai med jordbær og hjemmelaget rabarbraiskrem er tips til nydelige desserter du kan bruke hagens rabarbra på!

Hjemmelaget rabarbraiskremHjemmelaget rabarbrapai med jordbær

Rabarbrais med sjokolade og kjeksHjemmelaget vaniljeis med rabarbrasyltetøyHjemmelaget iskrem med rabarbra og sjokolade

5 eggeplommer vispes med sukkerlake laget av 100 gram sukker og 1/2 dl vann, samt frø fra en vaniljestang. Avkjøl laken og hell i eggeplommene. Bland eggedosisen inn i krem vispet av 4 dl fløte. Ha isblandingen i små porsjonsformer, og ha på en stor ss hjemmelaget rabarbrasyltetøy og litt revet sjokolade. Sett i fryseren et par timer.

Syltetøyet lager du slik:

Skrell ca 1/2 kg rabarbrastenger og del dem i biter. Ha alle bitene i en kjele sammen med zest fra en halv sitron, en kanelstang og en vaniljestang som en splittet i to. Ha også i et par ss vann og 1,5 dl sukker. Kok opp og kok inn på svak varme. Smak til med sukker og sitron.

Husk at rabarbraen i hagen helst bør plukkes før St. hans. Kanskje det å lage en rabarbrarett kan være en ny og fin tradisjon i din familie? Her er oppskriften på en nydelig pai med rabarbra og jordbær.

Hjemmelaget rabarbrasyltetøyhjemmelaget rabarbrasyltetøy

Småkaker på pene glass blir fine gaverVaniljekringle

Det er koselig å gi barnehageansatte og lærere symbolske gaver ved avslutng til sommer og jul. En koselig gave kan være hjemmelagede småkaker på pene glass. Dette er gaver som ikke koster allverden, men som viser omtanke.

Her er en oppskrift på noen nydelige vaniljekringler som smlter i munnen, og mandlene gir en rik og lukseriøs smak.

  • 75 g skåldede mandler  (veid etter skålding)
  • 175 g smør
  • 250 g hvetemel
  • 125 g sukker
  • Frø fra en vaniljestang
  • Zest av 1/2 sitron
  • 1 stort egg
  • 1/2 dl fløte

Ha sukker, fløte, vanilje, sitron og egg i en skål og visp lett sammen. Sett til side. Dette er for at sukkeret skal få litt tid til å begynne å løse seg opp, og smaker skal trekkes ut av aromatene.

Her ser du forskjell på to kaker. I den til venstre har sukkeret fått løse seg litt opp, og den til venstre har sukkeret ikke fått løse seg opp:

Vaniljekringler

Mal mandlene. Ha smør og mel i en foodprosessor, og kjør sammen. Ha i mandler og bland. Hell så i eggeplandingen og kjør til en jevn masse. Bruk en sprøytepose med stor stjernetupp, og form kaker på bakepapir. Massen er litt tykk og hard å forme, så det gjelder å ta seg god tid.

Stek kakene på 220 gader i 10 minutter, eller til de er gyldne.

Oppbevares i tett kakeboks eller tette glass.

Deilige småkaker Lyse kaker til kaffen

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter