Quesedillas som matpakke

Quesedillas er deilig mat for store og små. Og dette er rask matlaging også! Stek en pakke kjøttdeig til den er gjennomstekt, og ha i en pakke tacokrydder og gjør som det står på pakken. Sett til side.

Til to voksne trenger man to tortilla lefser, og tre barn blir mette på to lefser. Legg en lefse i en tørr stekepanne. Dekk lefsen med revet jarslbergost. Ha på halvparten av kjøttdeigen, og dekk med ost på toppen. Ha så en ny lefse på toppen. Press den ned mens du vrir den i panna for å unngå at maten svir seg. Når osten er smeltet på den siden som vender ned må quesedillasen snus. En enkel måte å gjøre det på er å legge et flatt lokk eller en stor tallerken over pannen, holde godt fast og snu raskt. Så lar du lefsene skli ned i pannen igjen for å stekes på den andre siden. Et par minutter på hver side holder.

Serves med salsa og rømme. En skal med mais og paprika, eller de grønnsakene barn liker å spise serveres også ved siden av.

Det er nydelig med pico de gallo til. Det er en salat/salsa bestående av en finhakket løk, en neve finhakkede tomater, en bunt koriander, og hakket chilli, samt litt limesaft. Det smaker også nydelig med hakket mango i salaten.

 

Sunne vafler som passer bra til matpakke på turBarn som spiser vaffel matpakke på turSunn matpakke med havrevafler med ricotta

Havrevafler med ricotta, sesam- og solsikkefrø

  • 200 gram havregryn
  • 4 dl melk

La ligge en stund å svelle om du har tid. Hvis ikke – kjør på!

  • 2 egg
  • 1 klype salt
  • 200 gram ricotta
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1/2 dl solsikkefrø
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 100 gram smeltet smør

Kjør alt med stavmikser, men ikke så lenge at alle frøene er knust. Stekes i vaffeljern til de er gyldne og sprø utenpå. Smør dem med smør og brunost, eller med ost og skinke – og rull i matpapir. Herlig turmat!

Matpakke vaffel rull med brunost sunn matMatpakke inspirasjon pen innpakning

 

Pizzasnurrer med godt fyll

De fleste er glade i pizza, og pizzasnurrer er stort sett takknemlig mat å servere. Snurrene smaker nydelig rett fra ovnen, men er også gode å pakke ned i matpakken eller i tursekken.  Her har vi brukt en god pizzabunn og smurt med saus. Du kan bruke ferdigkjøpte varianter. Oppskrifter på hjemmelagede varianrter.

I disse snurrene har vi brukt stekt og krydret kjøttdeig, mozarella, mais og spinat som fyll. På toppen har vi hatt noen skiver jarlsbergost og et lett dryss oregano. Snurrene stekes på ca 250 grader i ca ti minutter, eller til osten er gyllen.

Lager du en stor porsjon kan dy fryse snurrene, og legge dem frosne i matpakken til barna. Når lunsjtid kommer vil de være tint.

Pizzadeig rullet sammen med godt fyllPizzabolle med ost

Halve tomater på et brett, klare for bakingTomater som har vært bakt i stekeovn i tre timer

Tomater som bakes lenge blir utrolig søte og gode. Del gode tomater i to, og fjern stilkfestet. Dryss med ørlitt salt og olivenolje. Sett dem i ovnen på 140 grader og la dem stå der i tre-fire timer. De blir da seige, men har fremdeles mye saftighet. Bruk tomatene i salater, på pizza, eller i tomatsuppe. Tomatene kan kjøres med stavmikser til en fabelaktig base for de fleste tomatsausretter.

 

Nærbilde av festpyntet brownieAlt røres sammen

  • 300 gram smør
  • 8 ss kakao
  • 5 store egg
  • 3 dl farin
  • 4 dl råsukker
  • 4 dl hvetemel
  • 4 dl kokos

Ha i smøret, rør. Ha i hvetemel, rør. Ha i kokos, rør. Hell røren i en bakepapirkledd langpanne (30×40). Stek på 170 grader i ca 30 minutter.

Topping:

  • 1,5 dl fløte
  • 200 gr mørk sjokolade

Kok opp fløten og ta kjelen av platen. Ha i sjokoladen i biter, og la den stå i fred litt. Etter noen minutter rører du godt til det blir en krem. Når kaken er lunken smører du kremen (ganache´en) på kaken. Lag gjerne en liten porsjon ganache av melkesjokolade også, og lag mønster i den mørke sjokoladen)

Skal kaken være til fest kan du jo festpynte den litt. Til barnebursdag passer det kanskje med non-stop?

Festpyntet brownieBrownie med non-stop

Tunfisksalat på brødskive

Dette er en fin rett for barn å være med å lage. De minste kan helle og røre, de litt eldre kan hakke og måle. Denne tunfisksalaten er nydelig som pålegg på brødskivene, eller kan brukes som fyll i pitabrød, eller has i en liten boks med lokk i matpakken.

  • 1 boks tunfisk i vann, la vannet renne av
  • 1/2 boks maiskorn
  • 1/3 agurk i terninger
  • 1/2 finhakket løk
  • 3-4 ss finhakket sylteagurk
  • 1-2 ss majones
  • 1-2 ss remulade
  • Grovmalt pepper

Bland og nyt!

Boken Thomas baker av Gunilla Wolde

Husker du denne klassiske barneboken fra da du var liten? I boken baker Thomas kake, med bare litt hjelp fra pappa. Det er mulig å bake denne kaken basert på oppskriften i boka, og mange barn vil nok like å først lese boken, for så å prøve seg som kakebaker etterpå.

Oppskriften er:

  • 1 egg
  • 1 kopp sukker
  • 1 kopp mel
  • 3 store skeer smør

Sukker og egg vispes sammen til man blir trett i armen. Så rører man inn melet. Smøret smeltes, og røres inn. Liker barna godt sjokoladekake, så kan man kanskje ha i to ts kakopulver også, selv om det ikke er med i Thomas´oppskrift? En liten kakeform smøres og strøs med mel, og så stekes kaken lenge i en varm ovn. Her er det rom for tolkning i oppskriften - så hva med å prøve på 180 grader i ca 20 minutter?

En enkel sjokoladeglasur barna kan klare å lage kan lages ved å varme opp 0,5 dl fløte til kokepunktet og ha i 50 gram hakket kokesjokolade, og så vente til sjokoladen smelter. Visp godt sammen til en glatt glasur.

Sjokoladekake laget med Thomas sin oppskrift

Marengs pakket i cellofan som gavepakningTre forskjellige typer marengs

  • 3 eggehviter
  • 1/2 ts maizenna
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 200 gram sukker

Visp eggehvitene til harde topper. Underveis i vispingen har du i sukkeret litt etter litt samt de øvrige ingrediensene. Fyll massen i en sprøytepose, og sett topper på et bakepapir. Oven skal stå på 250 grader, og når pikekyssene settes inn senkes varmen til 100 grader. Etter ca 40 minutter er toppene ferdige. Avkjøl på rist.

Man kan variere pikekyssene med ulike smaker. Noen alternativ er å røre inn finrevet sjokolade, mandelskiver eller kardemomme.

Kanskje dette kunne være en hjemmelaget presang til en i familien som er spesielt glad i søtsaker?

Sjokoladetrekt marsipan pakket i cellofan som gavepakkeSjokoladetrekte marsipankuler

Marsipan er det enkelt å lage selv, og er en jobb som barn lett kan bli med på. Man maler mandler og har i melis og eggehviten, og knar sammen til marsipan.

Hvor søt man liker marsipanen varierer, og hvor grov man liker den varierer det også. Vi anbefaler å prøve seg frem, og starte sånn midt på treet et sted. Denne oppskriften er god:

125 gram skoldede mander og 125 mandler med skall males på mandelkvern. Bland inn 200 gram melis og eggehvite fra to egg og bland godt. Blir massen for tørr så ha i mer eggehvite, men forsiktig så den ikke blir for klissete igjen. Skulle den bli det så justerer du med melis/mandler.

Nå kan du forme marsipanen til kuler eller marsipanbrød, eller kanskje til griser? Du kan smakssette marsipanen om du vil, eller fylle den med gode saker. Noen gode smaker er appelsin, nougat og geletrøffel. En voksen variant kan være å fylle et marsipanbrød med en neve rosiner trukket i en spiseskje rom et døgn. Kanskje det kunne være en fin julepresang til en slektning?

Marsipanbrød trekt i sjokoladeMarsipanbrød trekt i sjokoladeSjokoladetrekt marsipanbrød pakket i cellofan

Pepperkakemenn på ispinne klar for pynting

Det har blitt mer og mer vanlig å kjøpe pepperkakedeig i stedet for å lage den selv. Pepperkakedeig har fått rykte på seg til å være en vanskelig deig å få til. Men denne deigen er ikke vanskelig, og ikke er den tidkrevende å lage heller. Man må bare huske å gjøre det dagen før man skal bake ut kakene, for den må hvile over natten i kjøleskapet.

Finn frem en kjele og ha i:
  • 150 gram farin
  • 150 gr mørk sirup
  • 1,5 dl fløte

Kok denne blandingen opp. Ha 100 gr smør i den glovarme blandingen og la smøret smelte i den. Når blandingen er helt avkjølt har du i disse tørre ingrediensene:

  • 450 gr hvetemel
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts ingefær
  • 1/2 ts nellik
  • 1/2 ts kanel
  • 3/4 ts natron

Rør godt sammen til en jevn deig. La deigen stå i kjøleskap til neste dag.

Kjevle deigen tynt. Et tips er å kjevle den ut på melet bakepapir, da er det lettere å få tynne leiver og pene kaker. Om du ønsker å lage pepperkaker på pinne legger du en ispinne eller et grillspyd inn under kakene før de stekes.

Kakene stekes på 170 grader i mellom 5 og 10 minutter. Følg nøye med, for plutselig er kakene brent. Avkjøl helt på rist før kakene legges i en tett kakeboks.

Hjerteformede pepperkaker på pinne

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter