Bacon, erter og bønner i tomatsausKokt spaghetti

  • 200-300 gram bacon i terninger (ikke skivet – men ordentlige terninger må det være her!)
  • 1 boks gode tomater
  • 1 boks erter eller bønner

Stek baconet gyllent, hell over tomatene. Skyll bønnene/ertene og hell dem over. La koke i en halvtime eller så... Høyst sannsynlig trenger du ikke å smake til, sausen er oftest både salt nok og fyldig nok etter litt koketid uten mer krydder. Litt salt eller sukker om det trengs, og kanskje litt oregano.

Kok 400 gram spaghetti som anvist på pakken. Bland sausen med spaghettien når den er ferdig, og bland godt - minst et minutt. Denne porsjonen er nok mat til to voksne og tre barn.

Foliebakte grønnsaker

Foliebakte grønnsaker er et nydelig tilbehør til en rekke retter av både kjøtt og fisk. Man kan også bake grønnsaker slik, og vende dem inn i pasta eller bulgus som en mettende og god vegetarrett. Man tar en stor bit aluminiumsfolie, og bretter den i to. Den blanke siden skal være mot grønnsakene. Skal man bruke grønnsaker som må være gjennomkokte, som for eksempel potet, er det viktig at de er skåret tynt nok til å kunne bli ferdig samtidig som de andre grønnsakene.

I retten på bildet er det brukt tynne skiver av potet (med skall), gulrøtter i tynne staver, rødløk i båter, paprika i strimler, hvitløk hvor feddene er delt i tynne strimler, gressløk og brokkoli i små buketter. Hell over litt olje og legg en skive smør på toppen. Det er mulig å lage mange små pakker, slik at alle i familien selv kan velge sine favoritter i pakken. Slik er det ofte lettere å få barn til å velge mer varierte grønnsaker.

Brett folien til en tett pakke, og bak pakken i ovnen på ca 220 grader til grønnsakene er møre. Det avhenger helt av hva som er i pakken hvor lang tid det tar å steke den ferdig. En pakke med innhold som på bildet trenger ca 30 minutter på å bli klar. En slik pakke kan man gjøre klar i god tid før man skal lage mat. Den holder seg fint i kjøleskap i flere timer før den trenger å stekes. Pakken kan også legges på grillen og brukes som tilbehør til grillmat.

Sushi med laksSushi med reker

Lag laken til risen først:

  • 60 ml japansk riseddik
  • 30 ml sukker
  • 5 ml salt
  • Kokes opp, og avkjøles

Vask 500 gram sushiris i tre-fire vann, og bløtlegg den så i kaldt vann i ca en halv time. Kok risen etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, sprer du den utover på et stort fat. Mens den avkjøles har du på laken sakte mens du rører forsiktig for ikke å knuse riskornene. Risen bør avkjøles raskt.

Spre risen tynt utover et noriflak, og la alle som skal spise lage sin egen rull med de ingrediensene de liker best. Mange barn liker godt å lage sin egen mat på denne måten med og få velge sine egne råvarer.

Det er ikke slik at man må bruke rå fisk om det ikke er alles favoritt. Fiskekake, stekt scampi eller kokt krabbe er gode alternativ. Rull tett sammen, og del i pene skiver.

Noen tips til ingredienser:

  • kongekrabbe
  • salmalaks
  • tempurascampi
  • krabbe
  • fiskekaker
  • reker
  • lodderogn
  • sesamfrø
  • avocado
  • vårløk
  • agurk

Server sushi med soyasaus, wasabi og ingefær.

Sushi på noriflakIngredienser til sushi

Ingredienser til hjemmelagde vårrullerVårruller kokes i olje

  • Bløtlegg 30 gram risvermicelli i varmt vann, renn godt av og del i korte biter.
  • Varm 1 ss olje i en wok, og rørestek 3 hakkede hvitløksfedd, 2 ts revet frisk ingefær, 3 ss finhakkede korianderstilker og 3 hakkede vårløk i 2 minutter
  • Tilsett 200 gram svinekjøttdeig og 2 stilker finhakket selleri og rørestek til kjøttet er brunet, i ca 3 minutter
  • Tilsett 150 gram revet gulrot, 25 gram hakkede friske korianderblad, 50 gram hakket agurk.
  • Bland 1 ss søt chillisaus, 2 ts fiskesaus, 1 ts brunt sukker, rør godt å hell over nudlene.
  • Bland alle ingrediensene godt sammen
  • Avkjøl

Fyll til vårrullene

Legg ca 1-2 ss fyll midt på den ene halvdelen av et vårrullomslag, og rull den tett sammen som en pakke. Forsegle kanten med vann. Oppskriften holder til ca 18 vårruller. Ha olje i en dyp kjele/wok og la den bli middels varm. Frityrstek vårrullene - to-tre stykker om gangen, til de er gyldne. La de dryppe av på rist med kjøkkenpapir. OBS: Frityrkoking er ikke en aktivitet for barn. Her bør barna holde litt avstand, og de voksne være ekstra årvåkne.

Server vårrullene med dipsauser:

  • Hot and sweet chillisaus
  • Soyasaus smakssatt med sesamfrø, rød fersk chilli og frisk koriander

Barna liker å lage vårrullerFerdiglagde vårruller klar for frityrkoking

Grønne eplerEplebiter skal bli fyllet til kringlen

Mange barn er glade i gjærbakst. Og denne kringlen med fruktfyll er nydelig på kakebordet til fest.

Eplefyll:

  • To faste syrlige epler
  • To søte gule epler
  • Sukker
  • Eventuelt kanel og pistasjnøtter

Skrell og del de gule eplene i store biter og kok dem med litt vann (ca et eggelass) til de er helt møre. Smak til med sukker. Skrell og del de syrlige eplene i små terninger, og bland inn i eplemosen. Bland eventuelt inn en god neve hakkede pistasjnøtter og et dryss kanel.

Kringledeig:

  • 100 gram smør
  • 3 dl melk
  • 1 pose rød tørrgjær
  • 1,5 dl sukker
  • En klype salt
  • 1,5 dl sukker
  • 500 gram hvetemel

Bland alt det tørre. Smelt smør og hell i melken. Varm opp/kjøl ned til 37-39 grader. Bland med det tørre til en god deig. Elt. Hev i ca en liten time. Kjevle deigen til et langt rektangel, og ha på eple- og nøttefyllet. Rull leiven sammen, og form den til en kringle. La den heve i en drøy halvtime, pensle med egg, og strø eventuelt på masse hakkede pisjasnøtter. Stek i ca 30 minutter på 210 grader, inntil den har dypt gyllen farge.

Alternativ til eplefyll:

  • Revet marsipan
  • Sukker, kanel og rikelig med meierismør
  • Mandelmakron
  • Syltetøy
  • Sjokolade
  • Vaniljekrem
  • Bær, som multer, bringebær eller blåbær

Fyllet legges midt på deigenEplekringlen før steking

Rullekake skåret i skiver

Rullekake går utrolig raskt å lage, og er et godt valg når man skal bake med barn som ønsker resultater raskt. Servert med vaniljekrem og friske bær blir en slik rullekake et godt og raskt alternativ til fest-bløtkake.

  • 3 egg
  • 1 1/4 dl sukker
  • 1 3/4 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • Bringebærsyltetøy

Visp stiv eggedosis, og vend inn hvetemel og bakepulver. Smør røren pent utover et spurt bakepapir, og stek på 225 grader i ca seks minutter.

Sukre et bakepapir og vend den rykende varme kaken på dette bakepapiret. Smør på syltetøy og rull forsiktig sammen. La kaken hvile noen minutter før du skjerer den i pene skiver. Kaken kan spises som den er, eller skivene kan pyntes med hver sin skje vaniljekrem, friske bær, revet sjokolade eller kakestrø for en mer festpyntet variant.

Rullekake med sukker på utsiden

Fiskesuppe med ekstra grønnsakerTomatsuppe med ekstra grønnsaker

I en travel hverdag er det ofte godt å kunne ty til posemat når middagen skal lages i en fei. Det er vel ikke til å komme unna at det er begrenset med næringsinnhold i en suppepose, men med enkle grep kan man få slike supper mye mer spekket av gode stoffer vi trenger, og også få dem til å smake mye bedre!

Fiskesuppepose:

I posesuppen kan man tilsette en boks fiskeboller eller et par fiskefileeter i biter, en boks hermetiske salatbønner, et par dl. amerikansk grønnsaksblanding, en strimlet paprika og en brokkoli i små buketter.

Tomatsuppepose:

Ha i kyllingskjøttboller direkte fra fryseren og en liten pose frosne erter. Trekk til kjøttbollene er gjennomvarme. Kok fullkornsmakaroni i en gryte for seg og ha pastaen i når den er nesten gjennomkokt.

Jorbærsmoothie laget jordbær og skyr

En smoothie er alltid deilig! Her har vi kjørt frosne jordbær med appelsinjuice og vaniljeskyr til et deilig frossent mellommåltid. Bruk ca 400 gram bær til et lite beger skyr, og så ha i et par dl juice. Dette kjøres i en blender til smoothien er glatt. Spe med litt mer juice om du synes den er for tykk. Den kan godt være så tykk at den kan spises med skje som en sorbet. Pynt med noen tørkede spiselige blomster. Sommerminner i glass!

Gresskarmuffins ferdig pyntetGresskarmuffinsKrydre til gresskarmuffinsen

  • 200 gram smeltet smør
  • 5 egg
  • 3 dl sukker
  • Frø fra en vaniljestang
  • 2 ts bakepulver
  • 4 dl hvetemel
  • ca 500-700 gram revet gresskarkjøtt
  • 1 ts muskat
  • 1 ts kanel
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1 ts allehånde

Smelt smøret. Bland sukker, egg, vanilje og krydder. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Fyll i store muffinsformer. Denne oppskriften rekker til ca 12 store muffins. Kakene stekes i ca 30 minutter på 175 grader.

Disse kakene er saftige og gode som de er, og smaker ekstra godt med sitruskrem på toppen. Vil du lage den visper du 100 gram romtemperert smør med 100 gram philadelphiaost. Ha så i zezt fra en hel sitron, og saften fra halve. Visp så inn ca 250 gram melis.

Gresskaret skrelles best med knivRevet gresskarkjøttGresskarmuffins klar for steking

Vafler laget på rester etter havregrøt

Har du rester av havregrøt etter et måltid kan disse lett lages om til vaffelrøre. Tilsett ca 1 egg per dl havregrøt, og spe med litt melk til du får en fin rørekonsistens. Rør inn en liten klype salt og en ts hvetemel. Om du vil kan du også tilsette litt sukker, men det er ikke nødvendig for oppskriftens del. Det blir også godt om man tilsettes litt smeltet smør i røren. Det gir en fin fylde, men er heller ikke nødvendig. Så kan du steke vaflene til de er gyldne. Vaflene er nydelige med litt brunost eller syltetøy på.

Tilknytningsbloggen

Møt oss

Follow Tilknytning on Twitter

Alle retter