Assorterte grønnsaker kjøpt på gårdenMaiskolberFerdig kokte maiskolber med smør og salt

Mange steder i landet finner man gårder som tilbyr selvplukk av en rekke grønnsaker, frukt og bær. Nå er tiden inne for å sjekke ut dette, for sesongen er på høyden akkurat nå! På Haneborg gård like utenfor Drøbak kan man blant annet plukke mais. For barn er dette en strålende fin høsteaktivitet, for mais er stor og rommer godt i posen, selv om man ikke har tålmodighet til å plukke så mange. Her kan selv de aller minste være med å kose seg like mye som de større barna.

Her er noen gode mais-oppskrifter:

Mais- og kyllingform

Maispletter

De små liker å plukke maisMaiskolbene kokes

Gaustatoppen sett fra StavsroPå vei til GaustatoppenTuristforeningen har merket løypen

"Gaustatoppen, som mange mener er Norges vakreste fjell, rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 m.o.h. Årlig tar ca 30000 mennesker turen opp på Gaustatoppen for å nyte den fantastiske utsikten. I klarvær kan man se østover til grensen til Sverige eller sydover til kysten. Utsikten viser over 1/6 av Norge." Sitat fra www.visitrjukan.no.

En cirka tre timers kjøretur (omtrent 18 mil) fra Oslo finner vi Gaustatoppen. Rjukan er nærmeste tettsted, og her er det fint å tilbringe en lørdag, for så å ta fatt på fjellet en søndag. Kjør opp til Stavsro fjellstue og parker der. Derfra til toppen er det 4,5 kilometer, 700 høydemeter. Det er tidvis bratt, men turglade og motiverte barn fra omtrent fem år kommer opp. Kafeen på toppen selger vafler og drikke, og har åpent til litt ut i september. Vi anbefaler å beregne god tid, fire timer opp og to timer ned. God tur!

Hele familien på vei til GaustatoppenTuren til Gaustatoppen kan bli lang for en 5-åringMen vi kom opp på toppen av GaustatoppenGaustatoppen turisthytte

HavregrynskulerEn liten neve lager havregrynskuler

Kanskje det kunne vært koselig å "bake" lørdagsgodteri sammen? Denne oppskriften er en skikkelig godterioppskrift, og her mangler verken fett eller karbohydrater. Men disse kulene er kanskje ikke så mye mer usunne enn smågodtposen fra butikken, og her er det tross alt god næring fra havregryn i tillegg.

    Små barn kan hjelpe til med å lage havregrynskuler
  • 150 gram smør
  • 2 dl sukker
  • 2 ss rørsukker for knasingens skyld
  • 6 dl små økologiske havregryn
  • 6 ss kakao
  • 5 ss vann

Begynn med å smelte smør.  Ikke la det stå så lenge på platen, la det gjerne bare halvsmelte. Ha i alle de andre ingrediense og rør godt sammen. La barna rulle kuler og vend kulene i kokos og kakestrøssel. Sett kulene kaldt en liten stund slik at de setter seg litt.

Hjemmlaget hamburger

De fleste er glade i hamburgere, og de kan lages akkurat så sunne og usunne som du vil. Med fullkornsbrød, karbonader og med mye salat er det ganske sunn mat.

Enkle hjemmelagede burgere kan barna lage slik: beregn ca 150 gram kjøttdeig per voksen og 70-100 per barn. Bland inn en teskje salt per halvkilo kjøttdeig. Ha i pepper og andre krydder etter egen smak. Bland gjerne inn et egg i deigen også. Pass på at små hender med rå kjøttdeig på ikke går i munnen, men vaskes godt når knaingen er ferdig.

Del deigen inn i emner og klapp dem flate. Stek i noen minutter på hver side.

La alle som skal spise få komponere egne burgere. Du kan for eksempel sette frem salat, paprika i skiver, tomatskiver, mais, løkringer, sylteagurker - og ketchup så klart. Er det helg kan kanskje ost eller bacon friste som tilbehør.

Fisk i folie er utmerket mat for barnVoksenpakke med laks og grønnsaker i folie

Mange barn liker ikke å spise mat som er blandet sammen. For mange er dette et uttrykk for å gjerne ville vite hva som er i maten de skal spise.

En måte å bidra til det på kan være å la barna selv velge hva de skal blande inn i retten de skal spise.

"Skattekister fra havets bunn" er fisk og grønnsaker i folie, bakt i ovnen.

La barna være med på å kutte opp mange forskjellige grønnsaker. Tenk på at grønnsakene kan ha forskjellige farger og forskjellige former. Flerfarget paprika, brokkoli, purre, gulrøtter og minimais er noen gode alternativ. Legg frem doble folieark på benken til hver person.  La så barna selv velge hvilke grønnsaker de ønsker å putte i sin skattekiste.

På toppen av grønnsakshaugen legger du fiskestykker, gjerne laks, og drysser på salt og pepper etter smak. Legg på litt smør eller drisle over noen dråper god olje, og legg en sitronskive på toppen til de som ønsker det.

Pakk så alt tett inn i folien. Sett pakkene i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter, litt lenger om pakkene er veldig store, eller om dere har brukt mye grønnsaker som trenger lang koketid. Vær obs på at det kommer en del damp ut når pakkene åpnes, det er lett å brenne seg. Skattekistene er ekstra gode med ris til.

Disse pakkene kan brukes som turmat også. Lag dem på forhånd, og pakk dem i sekken. er det en varm dag, så pakk et kjøleelement sammen med dem. Legg pakkeene i utkanten av bålet, eller legg dem i en kjele på primusen. Fyll da kjelen med noen kvister og litt vann, og legg på lokk. Så dampes pakkene til grønnsakene er møre. Disse pakkene fungerer også helt utmerket som grillmat.

Barnepakke med laks og grønnsaker i folieGrønnsaker i folie

Fisk i folieFiskekaker i folie

Reker og grønnsaker i folieFiskemiddag barn elsker

Trestokken males for å bli en krokodille

Krokodillen er ferdig malt og hengt opp på gjerdet

Å gi liv til pinner er moro! Man kan gå på jakt i skogen, parken eller veikanten og se om man finner pinner som ligner på ulike vesener. Her er en stokk som helt klart er en krokodille! Med litt fantasi og maling kommer krokodillen tydelig frem for alle. Ved hjelp av et par hyssingstumper har krokodillen fått et hjem på gjerdet.

En tømmerstokk som har blitt malt grønn og blitt til en krokodille

Bringebærmuffins på brettBringebærmuffin på fat

Disse saftige bringebær-havre-fullkornsmuffinsene er supre å lage til fest nå i bringebærenes høytidsperiode.

Ingredienser

  • 125 gram smør
  • 125 gram råsukker
  • 2 egg
  • 1 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 1 klype vaniljefrø
  • 125 gram fullkornspelt
  • 50 gram havregryn
  • 20 store bringebær

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker lenge - rørsukker trenger mye vispetid for å løse seg opp. Ha så i eggene og rør videre en stund til du ser at det blir luftig og lett. Ha deretter i alt det tørre og melken. Rør forsiktig.

Smør formene med smør og fordel røren i ti store muffinsformer, og legg bringebærene i formene. Dytt bærene litt ned i røren. Har man ikke friske bær går det helt fint å bruke frosne også. De trenger ikke tine før de has i kakene.

Stek på 210 grader i ca 20 minutter. I mens er det bare å vente, selv om det tar uendelig lang tid... Det kan hende det går litt raskere om du nistirrer på dem inni oven. OBS: Avkjøl for du spiser - bringebærene kan være glohete selv om kaken kjennes sval ut!

Bringebærmuffinsdeig i form med bringebærVenter på at bringebærmuffinsene skal stekes ferdig

Ludde koker suppeNamskillebabasuppeEn ert, den siste ingrediensen

I boken "Ludde koker suppe" av Ulf Löfgren, lærer vi å lage Ludde-suppe, eller Namskillebabbasuppesom den heter i følge Ludde. Namskillebabbasuppe er en Luddevariant av spikersuppe: Innhold: Gulrot, potet, løk, pølse, persille – og én ert. Kok opp god kraft eller buljong og ha i gulrot, potet og løk i passende munnfullstore biter. Kok dem møre. Ha så i pølsebiter og trekk dem varme. Til slutt has en ert og persille i. Her er det mange oppgaver for små kokker; vaske og skrelle grønnsaker, dele grønnsaker og pølse, røre i gryta og smake til.

Holmenkollbakken

Ut august er det mulig å ta en tur opp på toppen av den nye Holmenkollbakken. Det er heis der, så det er mulig å komme opp med vogn. Det er derimot en trapp helt opp til det øverste panoramadekket, så har du vogn med opp må du nyte utsikten fra utsiktsrommet i etasjen under. Se her for praktisk informasjon: http://www.holmenkollen.com. Utsikt gir perspektiv, og det er deilig å kunne se så vidt. Rekkverket rundt panoramadekket så for meg helt klatresikkert ut, så det kjennes helt trygt å ta med barn opp dit.

I heiskø på vei opp i den nye HolmenkollbakkenUtsikt over Oslo fra HolmenkollbakkenLangs overrennet i Holmenkollbakken

Nyplukkede blåbærHavregrøt med blåbær og banan

Blåbærplukking hører sensommeren til. Og det er mye godt å bruke blåbær til. Her er en av våre favoritter:

Kok en god og løs havregrøt på melk og havregryn. Til to porsjoner trengs ca 5 dl melk og 2 dl små økologiske havregryn. Kok opp og tilsett eventuelt en klype salt. La koke et par minutter. Server i dype skåler og dryss på rikelig med blåbær og bananskiver. Har man en primus er dette enkel mat å lage ute på tur i blåbærskogen også. Hell oppmålt melk og havregryn på en flaske hjemme og putt i sekken, så er det bare å helle i gryta og koke opp når det er spisetid.