Det kan være godt å ha et bål å varme seg litt på når man er ute og leker nå på høsten. Ønsker du tips til hvordan man skal lage bål ute kan du se denne videosnutten med Lars Monsen. Vi gjorde det enkelt og tok med tørr ved i sekken og dro til en allerede opparbeidet bålplass i skogen. I sekken hadde vi, i tillegg til ved og fyrstikker, vannflasker, spikkekniv og en boks med pinnebrød-deig. Pinnebrød-deigen lagde vi slik:
- 4 dl grovt mel
- 1/2 ts salt
- 2 ts bakepulver
- 4 ss smeltet smør/olje
- 1,5 dl melk
- Et par dl finhakket bogskinke
- Et par dl revet jarlsbergost
Deigen eltes sammen til en god deig, juster med melk/mel slik at den ikke blir for tørr og ikke for klissete. Ha deigen i en tett boks eller en brødpose. I skogen tar man en deig-klump og ruller til en pølse som man snurrer rundt en pinne. Pinnen bør ha barken spikket av. Et tips er å ikke lage bødene for tykke, for da tar det lang tid å steke dem - og det kan bli kjedelig å vente på for sultne og utålmodige barn.
Høsten er en flott tid for turer i skogen og i marka. Visste dere at Kaptein Rødskjegg (Anders Gjengedal) har vært på tokt i Oslomarka? Han har strødd om seg med 20 skattekister. Finner du skatten kan du bytte til deg en skatt fra kisten, om du har med en å bytte med vel å merke.
Det er variert lengde på turene, og alle kan finne en tur som passer. Det er turer av alle lengder, både kortere og lengre. Alle turene skal være tilpasset mer eller mindre turvante barn. En slik skattejakt setter en spiss på turen, og kan anbefales på det varmeste.
Mange steder i landet finner man gårder som tilbyr selvplukk av en rekke grønnsaker, frukt og bær. Nå er tiden inne for å sjekke ut dette, for sesongen er på høyden akkurat nå! På Haneborg gård like utenfor Drøbak kan man blant annet plukke mais. For barn er dette en strålende fin høsteaktivitet, for mais er stor og rommer godt i posen, selv om man ikke har tålmodighet til å plukke så mange. Her kan selv de aller minste være med å kose seg like mye som de større barna.
Her er noen gode mais-oppskrifter:
"Gaustatoppen, som mange mener er Norges vakreste fjell, rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 m.o.h. Årlig tar ca 30000 mennesker turen opp på Gaustatoppen for å nyte den fantastiske utsikten. I klarvær kan man se østover til grensen til Sverige eller sydover til kysten. Utsikten viser over 1/6 av Norge." Sitat fra www.visitrjukan.no.
En cirka tre timers kjøretur (omtrent 18 mil) fra Oslo finner vi Gaustatoppen. Rjukan er nærmeste tettsted, og her er det fint å tilbringe en lørdag, for så å ta fatt på fjellet en søndag. Kjør opp til Stavsro fjellstue og parker der. Derfra til toppen er det 4,5 kilometer, 700 høydemeter. Det er tidvis bratt, men turglade og motiverte barn fra omtrent fem år kommer opp. Kafeen på toppen selger vafler og drikke, og har åpent til litt ut i september. Vi anbefaler å beregne god tid, fire timer opp og to timer ned. God tur!
Ut august er det mulig å ta en tur opp på toppen av den nye Holmenkollbakken. Det er heis der, så det er mulig å komme opp med vogn. Det er derimot en trapp helt opp til det øverste panoramadekket, så har du vogn med opp må du nyte utsikten fra utsiktsrommet i etasjen under. Se her for praktisk informasjon: http://www.holmenkollen.com. Utsikt gir perspektiv, og det er deilig å kunne se så vidt. Rekkverket rundt panoramadekket så for meg helt klatresikkert ut, så det kjennes helt trygt å ta med barn opp dit.
Blåbærplukking hører sensommeren til. Og det er mye godt å bruke blåbær til. Her er en av våre favoritter:
Kok en god og løs havregrøt på melk og havregryn. Til to porsjoner trengs ca 5 dl melk og 2 dl små økologiske havregryn. Kok opp og tilsett eventuelt en klype salt. La koke et par minutter. Server i dype skåler og dryss på rikelig med blåbær og bananskiver. Har man en primus er dette enkel mat å lage ute på tur i blåbærskogen også. Hell oppmålt melk og havregryn på en flaske hjemme og putt i sekken, så er det bare å helle i gryta og koke opp når det er spisetid.