Mamma og datter leser pekebok og har det koselig

Spørsmål: Hvordan kan jeg bidra til at barnet mitt utvikler et positivt blikk på seg selv, på livet sitt og på verden?

Svar: Gjennom hele barndommen går barn gjennom ulike faser hvor de tviler på seg selv. De sammenligner alltid seg selv med andre, og ofte gir de seg selv det korteste strået. Som foreldre kan vi forsøke å motvirke denne naturlige tendensen ved å bidra til utvikling av en mer positiv tankegang.

Det er viktig at du virkelig lytter til barna, og hjelper dem å overvinne de negative tankene og forestillingene de har. Dette er selvfølgelig enklere om du også tenker positivt.

Samfunnet vårt er så fylt av negative tilbakemeldinger. Vi trenger å utruste barna med positive holdninger slik at de holder fokus i riktig retning. La oss se på noen typiske uttalelser fra barn, og også se på noen positive tilbakemeldinger fra kloke foreldre.

  • Jeg får det ikke til!
  • Ta den tiden du trenger og prøv igjen. Jeg tror du kan klare det.
  • Hanne hater meg!
  • Det høres for meg ut som om du føler deg avvist av Hanne, og det høres vondt ut. Jeg vet du ønsker at Hanne skal like deg. Husk at du er en flott person, uavhengig av hva Hanne, eller noen andre, sier eller gjør. Og vet du hva, det kan hende at dette har utspring i noe som ikke har å gjøre med deg.
  • Jeg er ikke noe flink i historie.
  • Du har fått G i det faget før, og det vet jeg at du kan få igjen. Uansett vennen min, ingen er like gode i alt. Du fikk jo S i matte. Du har alltid vært god med tall.
Tre søsken på seierspallen
  • Jeg er så klossete! Jeg kommer aldri til å lære å stå på rollerblades!
  • Det er ofte vanskelig å lære noe nytt. Husker du da du skulle lære å stå på ski? Husker du hvor mye du måtte jobbe for å få det til? Men du gav ikke opp, og nå er du jo skikkelig god!

Det har en reell verdi å snakke om positive holdninger og god selvfølelse med barna med jevne mellomrom. Slike tema er dessverre sjelden en bit av skolens pensum. Det finnes gode bøker som viser positiv tenkning skrevet både for foreldre og barn. Det å lese en slik bok sammen kan være et utgangspunkt for en naturlig samtale. Det å skille positive holdninger fra negative i nyheter eller andre daglige situasjoner er en super måte å vise barna hvordan positiv tenkning kan gjennomsyre hverdagen.

Det å selv ha positive holdninger er en av de mest effektive måtene å undervise på. Barn lærer det de ser og lever i. Derfor kan det være lurt å selv øve seg i positiv tenkning: "Oj, jeg svidde middagen og den er ødelagt. Ja, ja, da blir det havregryn til middag i dag!"

Alle foreldre ønsker at barna skal ha et positivt syn på livet, men hvordan de skal få det er ofte overlatt til tilfeldighetene. Når du aktivt gjør noe med dette, og alltid ser etter naturlige måter å lede barn i en positiv retning på, kommer du til å se spennende resultater.

Oversatt av Ingrid Prøsch, fra Elizabeth Pantley´s bok Kid Cooperation.