Tilknytningspedagogene har blitt intervjuet av www.kvinneguiden.no om hvordan pappa skal kunne komme på banen tidlig.
Les artikkelen i Kvinneguiden her
Her er den orginale artikkelen fra Kvinneguiden, satt inn 15. februar 2011:
Av: May Brit Leirtrø Røstad. Publisert: 26. jan 2011 09:30
Fra graviditeten til spedbarnstiden
Et svangerskap bringer med seg mange forandringer for kvinnen. Men den bringer også tidlig med seg mange endringer for en mann, på et mer emosjonelt plan.
Vi har derfor snakket om mannens rolle med fagpedagog Ingrid Prøsch bak kompetansesenteret Tilknytningspedagogene. Kompetansesenteret holder blant annet foreldrekurs, har barselgruppe, småbarnsgruppe og gir individuell veiledning.
Er det slik at mannen ofte føler seg litt ”utenfor” når kvinnen blir gravid?
- Det er nok mange menn som føler seg utenfor i en graviditet, men jeg tenker at det er vel så vanlig at den første tiden man er gravid er en tid paret ofte deler. Det er et fokus på at paret venter barn og at paret skal bli foreldre, svarer Prøsch.
Varierer fra par til par
Hun forteller at graviditeten for mange er en romantisk og spennende tid som bringer paret tettere sammen.
- Generelt sett er det er mindre fokus på selve svangerskapet og kvinnens form i den tidlige delen av svangerskapet, og kanskje mer fokus på at man skal inn i en foreldrerolle, sier hun.
Men dette varierer veldig fra par til par.
- En vordende pappa som kanskje ikke ønsker dypt få barn vil nok reagere på et svangerskap på en helt annen måte enn en som har ønsket seg barn lenge. Et par hvor kvinnen er svært kvalm og dårlig i starten vil nok oppleve denne tiden helt annerledes enn par hvor kvinnen er i god form. En usikker mann vil også muligens føle seg mer utenfor enn en svært trygg mann, eksemplifiserer Prøsch.
Del tanker og følelser
Men hva kan man gjøre for å inkludere mannen i størst mulig grad i løpet av graviditeten?
- Det er viktig å dele tanker og følelser i denne tiden. Både kvinner og menn skal gjennom gjennomgripende identitetsforandringer når man venter barn, og livet endrer seg på et grunnleggende plan. Dette skjer selvsagt i dypest grad ved første svangerskap, men også ved flergangssvangerskap. Det å dele hva man tenker på, gleder og bekymringer, er viktig for å kunne være tilstede for hverandre, og for å kunne støtte hverandre gjennom endringsprosessene, svarer Prøsch.
Hun forteller at det er viktig at både kvinnen og mannen deltar i forberedelsene, både praktisk og emosjonelt.
- Pappa må på banen og engasjere seg i valg og anskaffelse av utstyr og lignende. Noen par vil kanskje dele ansvaret slik at man tar ansvar for ulike deler av utstyrsanskaffelsen, foreslår Prøsch.
Pappa bør forberede seg
Noen par vil kanskje gjøre det meste sammen. Prøsch poengterer at det er viktig at kvinnen hverken tar, eller blir sittende med, hovedansvar for alt som skal ordnes av praktiske ting.
- Det kan skape utgangspunkt for et mønster som kan være vanskelig å endre.
Pappa bør også forberede seg på fødsel.
- Han bør ta sin rolle som ledsager, om han skal være med på fødselen, seriøst, og sette seg inn i hva en normal fødsel innebærer og hvordan han best kan hjelpe kvinnen i fødsel. Det å delta på fødselsforberedende kurs og kanskje også ta et pappakurs er viktig for mange. Kanskje pappa har glede av å delta på noen av svangerskapskontrollene for å høre babyens hjertelyd. Det å delta på UL-undersøkelser er veldig fint for mange pappaer. Å se babyen kan gjøre mye positivt for tilknytningen tidlig i svangerskapet, mener Prøsch.
Den involverte pappaen
Hvordan kan pappaen føle seg mer inkludert i spedsbarntiden, og tidlig knytte bånd til barnet?
- Pappa må ikke bare føle seg inkludert, han må være involvert, slår Prøsch fast.
Hun forteller at det er mye baby og mamma i starten, særlig for ammede barn. Pappas rolle er i stor grad å legge til rette for at mamma og baby har det bra de aller første dagene og kanskje ukene.
- Men helt fra starten av må pappa ta sin egen plass i forhold til babyen. Han kan, og bør så ofte det er mulig, bysse og bære i bæresjal, han kan trille og leke og stelle og bade. Han kan synge nattasanger og samsove med babyen så sant noen grunnleggende samsovingsregler følges. En pappa som tilbringer mye tid sammen med barnet sitt, og som deltar i daglig og nattlig stell, vil knytte bånd til barnet. Det er tilstedeværelse og deltagelse som er nøkkelordet her, sier Prøsch.
Pappaen kan også hjelpe til med at ammingen kommer godt i gang. Han kan blant annet hjelpe til ved å bidra til hvile og søvn for mor, ved å hjelpe til med at hun får i seg nok mat og drikke, og ved at mor har det så komfortabelt som mulig når hun skal amme.
- Pappa kan ta eget ansvar for å lære litt om babyer og barns oppvekst ved å lese en god bok om temaet. Pappaer med kunnskap kan lettere ta en god plass enn pappaer med kun meninger. Det samme gjelder selvsagt også for mammaer, understreker Prøsch.
Boktips for pappaer
The Science of Parenting av Margot Sunderland
Father's First Steps: 25 Things Every New Dad Should Know av Robert W. Sears
Ta den tiden dere trenger
Det finnes mange tips til hvordan paret kommer hverandre nærmere i denne småbarnstiden. Prøsch mener det viktigste er at paret er innstilt på at det i en periode fremover er mye fokus på babyen og på den nye familien.
- Det er mange tilpasninger som skal foretas, og det er viktig at disse får ta den tiden de tar, poengterer hun.
Det er destruktivt å lesse på med dårlig samvittighet for at parforholdet ikke er akkurat som før.
Nyt babyen sammen: Få en romantisk spedbarnstid
- Det å presse på med forslag om alt man kan gjøre sammen den første tiden er nok ikke så lurt. Det er ofte nok med å takle hverdagen slik den faller seg.
I de første ukene og månedene etter at et nytt barn kommer til en familie er det for mange viktig å holde seg i nærheten av babyen. Derfor bør kanskje aktivitetene ta hensyn til dette.
- Man bør legge reiseplaner og overnattinger hjemmefra uten barnet på hylla for en stund. Så må man finne de gode måtene å vise hverandre at man ser hverandre selv om dagene er fylt med andre fokus.
De små tingene
Prøsch mener at man heller bør fokusere på de små tingene man kan gjøre for hverandre. Dette kan være å kjøpe med favorittbladet til den andre fra butikken, hente en god kopp kaffe til hverandre, en nakkemassasje eller en fotmassasje, tappe et godt varmt bad til hverandre, spise en god middag sammen hjemme på kvelden, eller kanskje kjøpt ferdig som take away fra favorittrestauranten deres.
- Det er så enormt mye man kan gjøre for å vise hverandre at man setter pris på hverandre, og ser hverandre, midt i babykaoset. Hverdagsgleder er et viktig stikkord her.
- Det å nyte babyen sammen, kose seg sammen med babybading og trilleturer, samsove som familie, det kan være utrolig romantisk det også. Om man åpner opp for at romantikk er tilhørighet og samhørighet. Samhørigheten som foreldre, det å kjenne på de nye båndene som knyttes mellom to som deler foreldreskap for et barn, det er flott og stort og et godt lim i et forhold, slår Prøsch fast.