Elizabeth Pantley

"Hjelp! Jeg blir så frustrert av den endeløse strømmen av råd jeg får fra svigermor og broren min! Uansett hva jeg gjør, gjør jeg det galt. Jeg elsker dem begge, men hvordan får jeg dem til å stanse med å gi meg alle disse uønskede rådene? "

På samme måte som barnet ditt er en viktig del av ditt liv, er han også viktig for andre. Folk som bryr seg om barnet er knyttet til deg og barnet på en spesiell måte som åpner for deres meninger. Å vite det kan gi deg en grunn til å håndtere rådene på en måte som etterlater alles følelser intakt.

Uavhengig av råd så det er din baby og du vil oppdra barnet ditt slik du tror det er best. Derfor er det sjelden verdt å lage krig over en velmenende persons kommentarer. Du kan svare på uønskede råd på en rekke måter.

 • Lytt først. Det er naturlig å være defensiv hvis du føler at noen dømmer deg. Men det er en mulighet for at du ikke blir kritisert, men snarere at den andre personen deler det de mener er verdifull innsikt. Prøv å lytte - du kan kanskje lærer noe verdifullt.
 • Ignorer. Dersom du vet at det ikke finnes noen måte å få den andre personen til å ombestemme seg på, bare smil, nikk, og gi et uforpliktende svar, for eksempel, "Interessant!". Fortsett så som du pleier, på din måte.
 • Vær enig. Kanskje du er enig i deler av rådet du får. Hvis du kan, gi helhjertet tilbakemelding på det dere enes om.
 • Velg dine kamper. Hvis din svigermor insisterer på at barnet må bruke lue på turen til parken, så ta på en lue. Dette vil ikke ha noen langsiktig effekt bortsett fra å mildne henne. Ikke kapituler på saker som er viktige for deg, eller som angår helse eller trivsel for barnet.
 • Styr klar av emnet. Hvis broren din presser deg til å la barnet gråte når hun skal sove, mens du ikke ønsker å gjøre det, er ikke han den rette å klage til om barnet ditt har våknet fem ganger natten før. Hvis han tar opp temaet, så er distraksjon absolutt i orden, for eksempel, "Vil du ha en kopp kaffe?"
 • Opplys deg selv. Kunnskap er makt. Beskytt deg selv og din forstand ved å lese noe som støtter dine valg. Stol på at du gjør ditt beste for barnet ditt.
 • Opplys den andre personen. Hvis den som gir deg råd har kunnskap du vet er utdatert eller gal, så del det du har lært om temaet. Du vil kanskje kunne åpne den andre personens sinn. Vis ham en studie, en bok, eller rapporten som du har lest.
 • Siter en lege. Mange mennesker aksepterer et standpunkt lettere om det kommer fra en profesjonell. Hvis fastlegen din er enig med deg kan du si: "Legen min sa jeg burde vente til hun er minst seks måneder før jeg gir henne fast føde." Hvis fastlegen ikke deler ditt syn på denne saken, referer da til en annen lege, helsesøster, eller kanskje til en forfatter av en bok om barneoppdragelse.
 • Vær vag. Du kan unngå konfrontasjon med unnvikende svar. For eksempel, hvis søsteren din spør om du har begynt pottetrening ennå (mens du er mange måneder unna å starte den prosessen), kan du svare med, "Vi beveger oss i den retningen."
 • Spør om råd! Din vennlige rådgiver er kanskje ekspert på noen få spørsmål som du er enig med ham i. Søk disse punktene, og inviter til veiledning her. Han ser kanskje at han faktisk hjelper deg, og du har en fin måte å unngå oppgjør om emner som dere ikke er enige i.
 • Lag deg et forberedt svar. Her er en kommentar som kan gis som svar på nesten alle råd: "Dette er kanskje ikke det riktige for deg, men det er den riktige veien for meg."
  En gruppe mødre treffes ute i parken en sommerdag
 • Vær ærlig. Prøv å være ærlig om dine følelser. Velg et tidspunkt uten distraksjoner og velg dine ord nøye, for eksempel, "Jeg vet hvor mye du elsker Harry, og jeg er glad for at du bruker så mye tid med ham. Jeg vet at du opplever å hjelpe meg når du gir meg råd om dette, men jeg er komfortabel med min egen tilnærming, og jeg hadde virkelig verdsatt om du ville forsøke å forstå. "
 • Finn en megler. Hvis situasjonen blir en belastning på forholdet ditt til rådgiveren, kan det være lurt å be en annen person snakke med ham på dine vegne.
 • Finn likesinnede venner. Bli med i en gruppe eller et nettforum med mennesker som deler dine foreldre-tanker. Det å snakke med andre som lever med barna sine på en måte som ligner din, kan gi deg styrke til å møte mennesker som ikke forstår dine synspunkter.

Artikkelen er oversatt av Ingrid Prøsch, fra Elizabeth Pantleys bok "Gentle baby care. No-cry, No-fuss, No-worry -- Essential Tips for Raising Your Baby".